Ακλόνητη Οικογένεια
Ένα μηνιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις, και για την ανατροφή των παιδιών.
ΤΑ 7 ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
Του Σταύρου Θεοφάνους
Σε κάθε γάμο στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει ένα ωραίο Γραφικό ανάγνωσμα που είναι γνωστό ως το κεφάλαιο της αγάπης στην προς Κορινθίους επιστολή που λέει: “Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί, η αγάπη δε φθονεί, η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν ζητεί τα εαυτής, δεν παροξύνεται, δεν διαλογίζεται το κακόν, δεν χαίρει εις την αδικίαν , συγχαίρει δε εις την αλήθειαν. Πάντα ανέχεται, πάντα ελπίζει , πάντα υπομένει.”
Αυτά τα λόγια, αν τα κρεμάσετε στον τοίχο θα σας θυμίζουν την ξεχωριστή εκείνη μέρα της ζωής σας. Αν τα βάλετε στην καρδιά σας, μπορούν να γίνουν ο οδικός χάρτης για ένα πλούσιο μέλλον. Συνήθως, μας λένε να μη λέμε πάντοτε ή ποτέ γιατί είναι ανώφελα απόλυτες λέξεις, όχι όμως σ’ αυτήν την περίπτωση. Αυτή η εμπνευσμένη περικοπή μας δίνει σοφές συμβουλές για έναν εμπλουτισμένο γάμο, ένα γάμο με νόημα. Ας δούμε εφτά από αυτές.
Μη ζητάς το συμφέρον σου.
Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, σκεφτόμαστε και φροντίζουμε τους άλλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι μας γεννιόμαστε με εγωιστικές τάσεις. Αυτό φαίνεται και αποδεικνύεται τέλεια όταν περνάς τη ζωή σου κοντά σε κάποιον άλλον. Αντί να κοιτάζεις να ικανοποιήσεις τα δικά σου ενδιαφέροντα πρώτα, να επιδιώκεις με κάθε τρόπο πώς θα αγαπήσεις και θα προσφέρεις περισσότερα στον άντρα σου/στη γυναίκα σου και στα παιδιά σου. Ξεκίνησε με τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι πράξεις μας μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια μας.
Μη θυμώνεις εύκολα.
Εντόπισε εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν να αντιδράσεις έντονα και προσπάθησε να καταλάβεις τι συμβαίνει. Ίσως να μην ήταν τόσο προσβλητικό αυτό που είπε ή έκανε ο άντρας σου ή η γυναίκα σου. Μην εξάπτεσαι λοιπόν. Αν ο άντρας σου /η γυναίκα σου ή τα παιδιά σου σε πλήγωσαν με κάτι που είπαν ή έκαναν, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους πεις πώς ένιωσες με ήρεμο τρόπο και οικοδομητικό. Να συμμεριστείς τα αισθήματά σου μαζί τους με ένα πνεύμα αγάπης. Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή , τον κατάλληλο τόπο και τα κατάλληλα λόγια με σοφία και σύνεση. Καλύτερα να δαγκώσεις τη γλώσσα σου και να μη μιλήσεις παρά να δαγκώσεις και να κόψεις το κεφάλι τους.
Μη θυμάσαι το κακό.
Μερικά ζευγάρια βλέπουν τη σχέση τους κάπως σαν επιχειρηματική συμφωνία, λες κι είναι μία σειρά από υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Αν σκέφτεσαι έτσι τότε θα βλέπεις όλην την ώρα τι κάνει ή τι δεν κάνει ο άλλος για να διαλύσεις τη συμφωνία αντί να συγκεντρωθείς να δεις τι προσφέρεις εσύ . Ο γάμος όμως δεν είναι ομόρρυθμη εταιρία με ίσα ποσοστά συμμετοχής. Και οι δυο πρέπει να συνεισφέρετε 100%. Πολλοί από μας μεγαλώσαμε σ’ ένα περιβάλλον που μας δίδαξε τη φιλοσοφία του “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” και μεταφέρουμε αυτήν τη νοοτροπία και στο γάμο μας. Σκίσε τον κατάλογο με τα όσα σου έκαναν και αποφάσισε να συγχωρείς.
Πάντα να προστατεύεις.
Φαντάσου το γάμο σου σαν ένα χωράφι. Για να έχεις πλούσια συγκομιδή, πρέπει να το φροντίζεις, όχι μόνο να το ποτίζεις και να το σκάβεις αλλά να το προσέχεις από επικίνδυνα έντομα και άλλες απειλητικές επιδρομές. Όπως τα έντομα, έτσι και τα μικρά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά αν δεν τα προσέξεις. Φροντίζεις κάθε στιγμή ώστε η δυσαρέσκεια και ο πειρασμός να μην κερδίσουν έδαφος; Να έχεις το νου σου να μην εισβάλουν αρνητικές επιδράσεις απ’ έξω. Η διαρκής επαγρύπνηση είναι το τίμημα του καλού γάμου.
Πάντα να δείχνεις εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη είναι βασικό στοιχείο σε κάθε γάμο. Προκαλώ το κάθε ζευγάρι να δώσει την εξής υπόσχεση: “Θα βλέπω τις καλύτερες προθέσεις σου για μένα.” Μην ξεχνάτε ότι είστε στην ίδια ομάδα, δεν είστε αντίπαλοι, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε. Με το να πιστεύεις ότι είναι καλές οι προθέσεις του άλλου βοηθάει στην περίπτωση που διαφωνείτε, γιατί, αντί να χρησιμοποιήσετε βαριές κουβέντες, έρχεστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Και αν η αντίδρασή σου σε όλα αυτά είναι , “Ωραία, αλλά πώς θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη;” θα σε ρωτούσα, “Εσύ τι κάνεις για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άντρα σου/της γυναίκας σου;”
Πάντα να ελπίζεις.
Οι σωστές πράξεις έχουν μεγάλη σημασία στο γάμο, αλλά κι η στάση που κρατάς είναι εξίσου σημαντική. Αν νομίζεις ότι η κατάσταση δε θα βελτιωθεί, πιθανόν να μη βελτιωθεί γιατί κλείνεις τα μάτια σου στις πιθανότητες και στις ευκαιρίες. Σταμάτα να βλέπεις το ποτήρι του γάμου σου μισοάδειο, αν έτσι νιώθεις ή ακόμα και μισογεμάτο. Αντίθετα, συγκεντρώσου να ρίξεις περισσότερο από τον εαυτό σου μέσα στο ποτήρι ώστε να γεμίσει ως επάνω.
Πάντα να υπομένεις.
Την ημέρα του γάμου έδωσες κάποιες υποσχέσεις που καλείσαι να τις τηρήσεις κάθε μέρα στην έγγαμη ζωή σου, είτε όλα πάνε καλά, είτε όχι, είτε υπάρχει καλοκαιρία , είτε υπάρχει κακοκαιρία.Υποσχέθηκες μπροστά στο Θεό και στους ανθρώπους. Είναι δεδομένο ότι κάθε γάμος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Θα πρέπει όμως να σταθείς εκεί και να αγωνιστείς. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αποφασιστηκότητα και προσπάθεια. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μια συμβατική συμβίωση και σε μια συμβίωση που αυξάνονται κι οι δυο.
Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Σταύρου Θεοφάνους
Ο Σταύρος Θεοφάνους είναι κοινωνιολόγος και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την οικογένεια, όπως γάμος, συζυγικές σχέσεις, ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, διαζύγιο, κλπ.
Από το 2006 και μετά δημοσιεύονται άρθρα του στην Ελληνική εφημερίδα “ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ” του Σικάγου των Η.Π.Α. Επίσης δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Αυστραλίας, Αγγλίας και Καναδά.
Είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων Σικάγου.
Είναι συνιδιοκτήτης στο Around the Clock Restaurant and Bakery στο Crystal Lake, Illinois και συνιδιοκτήτης στο Theofanous Property Management Company.