ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Φιλόπτωχος Αδελφότης του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν τίμησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, κατά τη διάρκεια της 65ης Χοροεσπερίδος των Χρυσανθέμων που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018 στο πολύ γνωστό Metropolitan Club.

Μετά την τέλεση της εναρκτήριας προσευχής από τον Σεβασμιώτατο, οι υπεύθυνες διοργανώτριες κυρίες Κάρολ Κοντού και Λίλιαν Τζόνσον καλωσόρισαν τους συνδαιτημόνες. Ο π. Ιωάννης Βλάχος, εφημέριος και ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμπλήρωσε 51 χρόνια αρχιερωσύνης και είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επιπλέον, ο π. Ιωάννης τόνισε ότι «ο ποιμενάρχης μας, αν και είναι γνωστός ανά τον κόσμο ως λόγιος θεολόγος και ακαδημαϊκός εμείς τον γνωρίζουμε ως πνευματικό πατέρα, ως ηγέτη, ως ποιμένα. Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε, μας έφερε την αγάπη και τη ζωντανή παρουσία του Χριστού και γι’ αυτή την ποιμαντική του φροντίδα για 19 και πλέον χρόνια τον τιμούμε σήμερα».

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος του Καθεδρικού Ναού Δρ. Μιράντα Κοφινά αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή όλων όσων εργάσθηκαν για την πραγματοποίηση της ετησίου Χοροεσπερίδος των Χρυσανθέμων, ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα την κυρία Μαίρη Τζαχάρη, επίτιμη πρόεδρο και μέγα ευεργέτη της διοργανώσεως. Είπε επίσης ότι «η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού είναι μέρος ‘του στρατού των γυναικών’, όπως αποκαλεί την Φιλόπτωχο ο Αρχιεπίσκοπος» και απαρίθμησε τους πολλούς και πολλαπλούς σκοπούς και ενέργειες τις οποίες συνδράμει κάθε χρόνο στα πλαίσια αυτά. Επιπλέον, η Δρ. Κοφινά, τόνισε ότι η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού επέλεξε το εφετινό ορόσημο της 65ης επετείου των Χρυσανθέμων για να τιμήσει «τον αγαπητό μας Αρχιεπίσκοπο για την εξαιρετική ηγεσία του, την ακούραστη ποιμαντική φροντίδα του, τη λόγια διδαχή του, την ανθρωπιστική προσφορά και την εν γένει πνευματική συνεισφορά του προς τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προλογίζοντας τον τιμώμενο πρωθιεράρχη σημείωσε ότι η διακονία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου «υπήρξε μαρτυρία της ιαματικής δυνάμεως και της ευσπλαχνίας του Χριστού και το μήνυμά του υπήρξε μήνυμα ενότητος, αληθείας και γνησιότητος των ανθρωπίνων σχέσεων», επιπλέον δε πρόσθεσε: «ο Σεβασμιώτατος είναι τόσο ακούραστος και ταπεινός όσο είναι και διακεκριμένος…και έχει οδηγήσει πιστά αυτή την Εκκλησία προς τα εμπρός για τα τελευταία 19 χρόνια και γι’ αυτό ευγνωμονούμε και δοξάζουμε τον Θεό· για την υποδειγματική του ηγεσία και την ποιμαντική του αγάπη».

Μετά την παρουσίαση της τιμητικής μνείας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε εκ βαθέων την κα Μαίρη Τζαχάρη, την Φιλόπτωχο του Καθεδρικού και τους πολλούς ανθρώπους που προσέφεραν αφειδώλευτα στο έργο της Εκκλησίας και της φιλανθρωπίας. «Η Φιλόπτωχος, είπε, είναι ένας στρατός εικοσιπέντε χιλιάδων γυναικών που προσφέρει συνεχώς αγάπη και φροντίδα σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη».

«Είμαι βαθιά υπόχρεος προς την Φιλόπτωχο και είμαι βαθιά υπόχρεος προς την Ομογένεια, και συγχρόνως καυχώμενος εν Κυρίω, δοξολογώ τον Θεό διότι μας ευλόγησε με τους υπέροχους αυτούς και στοργικούς ανθρώπους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέφερε ότι κατά κάποιο τρόπο το φιλανθρωπικό έργο της Φιλοπτώχου μπορεί να αναχθεί στον πρώτο αιώνα μ.Χ. καθώς ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του (κεφ. 16: 1-16) παραθέτει ένα εκτενή κατάλογο ονομάτων γυναικών οι οποίες αφιέρωσαν τη ζωή τους προσφέροντας στην Εκκλησία θεάρεστο έργο. Παρομοίως, είπε ο Σεβασμιώτατος, ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει ευμενώς τα ονόματα των γυναικών της Φιλοπτώχου και την προσφορά τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Αμερικανική κοινωνία «διότι προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό και βασικό στοιχείο, κι αυτό είναι η αγάπη εν Χριστώ».

Στην Χοροεσπερίδα παρέστησαν πλειάδα διακεκριμένων ομογενών υποστηρικτών της Φιλοπτώχου και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε. πρέσβης κα. Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Δρ. Κων/νος Κούτρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος, επιτίμως προϊσταμενεύων  του Καθεδρικού, η Πρόξενος της Ελλάδος κ. Λάνα Ζοχιού, η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου κα. Μαρία Λογοθέτη (Logus), η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας κα. Τζένιφερ Κωνσταντίν και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Καθεδρικού κ. Τζέϊμς Γιαννάκης.