Monday, February 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceCultureΤο Βραβείο Elissa-Didon απονέμεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Τέσσερις γυναίκες από...

Το Βραβείο Elissa-Didon απονέμεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Τέσσερις γυναίκες από το Βορρά και το Νότο της Μεσογείου βραβεύονται για τη δράση τους στην περιοχή. Μεταξύ τους η Ελληνίδα Ρόδη Κράτσα.

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2014

Σε λαμπρή τελετή στο εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας από χώρες της Μεσογείου (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανος, Τυνησία) απονεμήθηκαν για πρώτη φορά διεθνώς στην Ελλάδα τα Βραβεία Elissa-Didon. Το βραβείο ιδρύθηκε το 2014 από τρεις φορείς της Μεσογείου: το Ίδρυμα Tyre με διεθνή παρουσία, το Πρόγραμμα MED 21 (ομάδα φορέων από μεσογειακές χώρες) και το Βραβείο Didon d’Or (Τυνησία) για να τιμήσει γυναίκες με δράση στην περιοχή της Μεσογείου.

Η τελετή βράβευσης και το Gala δείπνο που ακολούθησε στο βαθύ μωβ χρώμα της φοινικικής πορφύρας, σύμβολο των αρχαίων Μεσογειακών πολιτισμών, επισφράγισαν την επιτυχία και το κλείσιμο του 5ου Μεσογειακού Φόρουμ «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών πόλεων (LCCPP) του Ιδρύματος Tyre στην Αθήνα και τον Πειραιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με την πολύτιμη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Τα Βραβεία Elissa-Didon, εμπνευσμένα από την πριγκίπισσα της Φοινίκης Ελίσα (γνωστή στην Τυνησία ως Διδώ), ιδρύτρια της ιστορικής Καρχηδόνας (κοντά στη σημερινή Τύνιδα) και σύμβολο γυναικείας ομορφιάς, αποφασιστικότητας και δύναμης, απονεμήθηκαν σε τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες από το Βορρά και το Νότο της Μεσογείου: την Lady Yvonne Cochrane (Λίβανος), φιλάνθρωπο και σημαντική προσωπικότητα του Λιβάνου για το έργο της για τη διάσωση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου και ολόκληρης της Μεσογείου, τη Ρόδη Κράτσα (Ελλάδα), πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο για την προώθηση των ευρωμεσογειακών σχέσεων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων και του ρόλου των γυναικών, τη Chérifa Kheddar (Αλγερία), Πρόεδρο της Οργάνωσης Djazairouna (H δική μας Αλγερία) για τον αγώνα της για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας και τη Souhair Belhassen (Τυνησία), δημοσιογράφο και συγγραφέα για τον αγώνα της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νικήτριες έλαβαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και θερμή υποδοχή τα βραβεία αναγνώρισης της συμβολής τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Την τελετή βράβευσης παρουσίασε η δημοσιογράφος κα Ειρήνη Νικολοπούλου ενώ οι βραβεύσεις έγιναν από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Hervé de Charette, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Tyre κα Maha El-Khalil Chalabi. Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων και την υψίφωνο κα Σοφία Καρβουνά.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Ελληνίδα νικήτρια κα Ρόδη Κράτσα δήλωσε: «Είναι απατηλό κι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτύχουμε την ανάπτυξη, την κοινωνική ή εθνική συνοχή, την ειρήνη, χωρίς την πλήρη συμμετοχή των γυναικών. Το Βραβείο Elissa-Didon έχει μεγάλη σημασία για εμένα, όχι μόνο γιατί τιμά το έργο μου αλλά κυρίως γιατί αναγνωρίζει αυτήν την ανάγκη και δέσμευση για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών».

Στους υποστηρικτές των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι ελληνικές εταιρείες Ζολώτας, Apivita, ΕΟΣ Σάμου, Cair Ρόδος, η Ελληνο-Γαλλική Σχολή Πειραιά «Άγιος Παύλος» και τα Ταχυδρομεία του Λιβάνου. Οι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν οι εταιρείες BB Energy, Consolidated Contractors Company (CCC), ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και η εταιρεία Tanweer Group.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

1. Η Ρόδη Κράτσα παραλαμβάνει το Βραβείο από τον κ. Hervé de Charette, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας
2. H Lady Yvonne Cochrane παραλαμβάνει το Βραβείο από τον Υφυπουργό κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος γνωρίζει το σπουδαίο έργο της από την περίοδο του κ. Κούρκουλα ως Πρέσβη της Ε.Ε. στο Λίβανο
3. Η κα Souhair Belhassen παρέλαβε το Βραβείο από την Υφυπουργό κα Άντζελα Γκερέκου
4. Η κα Chérifa Kheddar παραλαμβάνει το Βραβείο από την κα Maha Chalabi
5. Από την τελετή απονομής του Βραβείου Elissa-Didon. Διακρίνονται οι βραβευμένες, οι επίσημοι που απένειμαν τα Βραβεία και οι εμπνευστές του Βραβείου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img