Thursday, April 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΤο Παραμυθένιο Σύμπαν της Έφης Λαδά

Το Παραμυθένιο Σύμπαν της Έφης Λαδά

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Νάνσυ Μπίσκα

Η βραβευμένη εικονογράφος Έφη Λαδά, ανηψιά του εκλιπόντος Θ. Γ. Σπυρόπουλου, με τους φανταστικούς χαρακτήρες της μας μεταφέρει σε έναν παραμυθένιο σύμπαν γεμάτο αγνότητα, τρυφερότητα κι αγάπη.

Έλκοντας την καταγωγή της από ένα μικρό χωριό της Αχαΐας, άρχισε να ζωγραφίζει, -όπως όλα τα παιδιά άλλωστε,- από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Περνώντας τα χρόνια, γέμιζε τα σχολικά της τετράδια με αμέτρητα σκίτσα, δίνοντας πάντα την δική της ερμηνεία σε όσα συνέβαιναν γύρω της… Γινόταν ολοένα και πιο παρατηρητική, για να αποτυπώνει εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα.

Όταν παντρεύτηκε μετακόμισε στην Αθήνα κι έχοντας πλέον αποκτήσει τις δύο της κόρες Κρίνα και Νότα σπούδασε Σχέδιο και Χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής αλλά το ενδιαφέρον της εστιάσθηκε από το 1991 αποκλειστικά στον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.
Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από 70 βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα και συχνά γράφει παραμύθια και η ίδια. Υπήρξε υποψήφια για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Hans Christian Andersen και το Astrid Lindgren Memorial Award. Τα βιβλία της έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κορέα και τη Ρωσία.

 Η Έφη αντλεί την έμπνευσή της για τους ήρωές της από τα αγαπημένα της πρόσωπα στην οικογένεια, στην εργασία της και το φιλικό της περιβάλλον. Κρατώντας το μολύβι της στο ένα χέρι και τη γόμα της στο άλλο μπροστά από ένα λευκό χαρτί αποτυπώνει μέσα από την εικόνα την ψυχή της και τις ευαισθησίες της.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Ένα βιβλίο γίνεται επιτυχία όταν υπάρχει ψυχή σε αυτό» θα μας πει. «Η εικόνα μέσα από την εύπλαστη γραμμή της και τα χρώματα –αφού δεν υπάρχουν λέξεις- πρέπει να μεταφέρει νοήματα με τη δύναμη της».

Η φαντασία και η αγάπη είναι τα καλύτερα αντίδοτα σε ένα κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει την ανθρωπιά του. Η Έφη Λαδά αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά, που θα πάρουν στα χέρια τους τα βιβλία της, τόσο για το κείμενο όσο και για την εικονογράφηση. «Θέλω να μπορώ να τους προσφέρω ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, σαν συνταξιδιώτης τους» λέει με τρυφερότητα. Πιστεύει ότι ένα παιδί που μπορεί να ονειρεύεται είναι ένα ευτυχισμένο παιδί και γίνεται ένας ενήλικας που μπορεί να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο, προσπαθώντας γι αυτόν με ευαισθησία, φαντασία, χρώμα και ομορφιά.

Η Έφη έχει φιλοτεχνήσει κάρτες για το Παιδικό χωριό S.O.S , είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ, (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), και μέλος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» και του Society of Children’s Book Writers and Illustrators (SCBWI ).

Υπήρξε ενεργό μέλος του «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», στο Ελληνικό παράρτημα. Η θλίψη της για την απώλεια του Θείου της Θ. Γ. Σπυρόπουλου είναι μεγάλη.

«Η απώλεια του θείου μου μας συγκλόνισε όλους κι ιδιαίτερα την μητέρα μου. Είμασταν πολύ υπερήφανοι για τη δράση του. Υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας, φιλάνθρωπος κι οραματιστής. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε. Η σκέψη μας είναι κοντά στην Μαριάννα και την Έρικα».

Η ιστοσελίδα της Έφης Λαδά είναι: https://effielada.com. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν εκτυπώσεις από τα έργα της μέσω της ιστοσελίδας:

https://www.etsy.com/shop/EffieLadaIllustrator?ref=si_shop

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img