Την ευχή η Κύπρος να ζήσει ενωμένη και αδελφωμένη χωρίς εγγυητές και προστάτες, εξέφρασε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος σε χαιρετισμό του προς το 18 Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού είναι το ακόλουθο:
«Σήμερα θα μιλήσω χωρίς κείμενο, από καρδιάς. Αυτό άλλωστε το συνηθίζω. Και σήμερα επιβάλλεται. Είναι αλήθεια ότι ξεκίνησα με τις προσφωνήσεις γιατί ήθελα να τιμήσω αυτήν τη τόσο σημαντική συνάντηση των Αποδήμων Κυπρίων. Βρίσκομαι ενώπιον σημαντικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής , εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά και συγχωρήστε μου τη συγκίνηση γιατί βρίσκομαι ενώπιόν σας, έχω καταπατήσει ένα προσωπικό μου όρκο, έναν όρκο που έδωσα μετά από μια τραυματική εμπειρία που έχει ένα παιδί 4 χρονών, που κατάγεται από το αδελφό σας νησί, το νησί της Ρόδου, που ένιωσε και αυτό το μαύρο καλοκαίρι 1974 την απειλή του πολέμου, όταν έπιασαν οι τούρκοι την Κύπρος μας με τον Αττίλα 2. Τότε τα γυναικόπαιδα κρυφτήκαμε στα βουνά, μείναμε ένα μήνα μακριά από το σπίτι μας, αφού μας μάζεψαν από τις αυλές της παιδικής μας ανεμελιάς, όταν ήχησαν οι πρώτες σειρήνες. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι της ιστορίας, πέρασαν 41 χρόνια. Τα 4 πρώτα χρόνια από αυτά αλληλογραφούσαμε με παιδιά της ηλικίας μας που ξεσπιτώθηκαν από την Κερύνεια και τις άλλες κατεχόμενες περιοχές. Και από τότε άρχισα να διαβάζω και να μαθαίνω, και να θυμώνω και να διαμορφώνω μέσα μου ένα όρκο να μην βρεθώ ποτέ σε αυτό το νησί αν δεν πέσει αυτό το τείχος του αίσχους, το τείχος της ντροπής, για την Ευρώπη και για την ανθρωπότητα ολόκληρη . Μα χάρη σε δύο ανθρώπους , χάρη στον πολιτικό μου προϊστάμενο, τον Νίκο τον Κοτζιά, και έναν άνθρωπο λίγο νεώτερο από εμένα , τον Αλέξη τον Τσίπρα , από αυτούς τους ανθρώπους της γενιάς μου που μας έβγαλαν από το περιθώριο της πολιτικής και την έβαλαν στην πρώτη γραμμή. Από αυτούς τους πολιτικούς που στα σταυροδρόμια της ιστορίας γίνονται ηγέτες. Βρίσκομαι ενώπιόν σας για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να σας πω αξιότιμοι κύριοι, Εκπρόσωποι των Αποδήμων της Κύπρου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ρόλο που παίξατε στη μεγάλη μάχη που έδωσε η Ελλάδα με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό της και πέτυχε να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, λόγω της δυναμικής που έχετε αναπτύξει οι απόδημοι στις χώρες που ζείτε και διαπρέπετε, κυρίως μέσα από τη διαχρονική σας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.
Για να σας πω επίσης ότι στη συνάντηση που είχα με τον Επίτροπο για θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου συμφωνήσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή Ελλαδίτες και Κύπριοι είμαστε ένα. Δεν ήμαστε απλά το ίδιο έθνος αλλά μας ενώνουν οι ίδιες αξίες, οι αξίες του ελληνισμού ο οποίος περιλαμβάνει τις έννοιες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, οπότε είναι αυτονόητο ότι θα προχωρούμε μαζί το Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης σχετικά με το Απόδημο Ελληνισμό, που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, πριν από δύο χρόνια, αλλά για ανεξήγητο λόγο, ο οποίος δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα. Δηλώνω ότι θα προχωρήσει άμεσα μετά τη ψήφιση του νόμου, για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που έχει προγραμματισθεί να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων μετά τον Γενάρη του 2016. Βλέπετε, δυστυχώς, καμιά φορά πρέπει να εξαγγέλουμε και τα αυτονόητα και ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά που ένας κυβερνητικός παράγοντας πρέπει να εξαγγείλει κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο. Θα πως όμως και κάτι τελευταίο. Μαθαίνοντας δίπλα στον πολιτικό μου προϊστάμενο και δάσκαλο Νίκο Κοτζιά και ολοκληρώνοντας όλες αυτές τις σκέψεις, ανησυχίες, τον προβληματισμό που σχηματίστηκαν στο μυαλό ενός παιδιού που σιγά σιγά μεγάλωνε, σχετικά με το κυπριακό, έχοντας διαβάσει τόσα πολλά που γράφτηκαν και λέχθηκαν και άλλα πολλά που υπονοήθηκαν αλλά δεν λέχθηκαν, ο θυμός καταλάγιασε και ήρθε η ώρα της πράξης.
Από το βήμα αυτό επαναλαμβάνω με τρόπο κατηγορηματικό τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο τον Κοτζιά, για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο. Επίσης στέλνουμε ένα μήνυμα στους γείτονές μας τούρκους ότι ο λαός αυτός δεν πολεμά με όπλα πολεμά με την καρδιά, το μυαλό και τις ιδέες. Και αυτά τα όπλα δεν υποτάσσονται από κανένα στρατό κατοχής.
Και κλείνω με την ευχή η Κύπρος να ζήσει ενωμένη και αδελφωμένη χωρίς εγγυητές και προστάτες».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στην ομιλία του έκανε αναφορά στην προσφώνηση του κ. Μιχάλη Κόκκινου λέγοντας: «Χαιρετίζω ειλικρινά αυτό που ανέφερε προηγουμένως ο Μιχάλης Κόκκινος, χαιρετίζω τη στάση της Ελλάδας και τη συμπαράσταση που έχουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στον εν εξελίξει διάλογο».
Σημείωση: επισυνάπτονται φωτογραφίες.
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο
Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου γίνεται η εκσκαφή για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και των Ελλήνων καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτό και σκοτώθηκαν στην εισβολή του 1974