Friday, May 3, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΆγιος Ιωάννης Θεολόγος στην Παλαιά Γιαννιτσού Φθιώτιδας: Ένα ιστορικό σύμβολο ζητά την...

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος στην Παλαιά Γιαννιτσού Φθιώτιδας: Ένα ιστορικό σύμβολο ζητά την αναστήλωση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την αναστήλωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού θρησκευτικού μνημείου της περιοχή της Φθιώτιδας έχει ξεκινήσει η ομογενής Θεοδώρα Δεληγιάννη, κάτοικος Νέας Υόρκης.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκεται μέσα στο Κοιμητήριο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού, σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Το χωριό μετρά μόλις 70 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένοι και αποτελεί τόπο καταγωγής της κυρίας Δεληγιάννη.

Η Hellenic News of America επικοινώνησε με την κυρία Δεληγιάννη, η προσπάθεια της οποίας έχει ήδη βρει ανταπόκριση από την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

ΦΩΤΟ: Θ. Δεληγιάννη

“Το εκκλησάκι τώρα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Για αυτό και φέτος το χειμώνα πήρα την πρωτοβουλία να αρχίσω μια προσπάθεια μαζί με ομογενείς ελληνοαμερκανους να το αναστηλώσουμε. Ανταποκρίθηκαν αρκετοί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε, καθώς θα πρέπει να γίνει αναστήλωση και να πραγματοποιηθεί ένα νέο οστεοφυλάκιο” αναφέρει η κυρία Δεληγιάννη, η οποία απευθύνει κάλεσμα σε ομογενείς, αλλά και σε κατοίκους της Ελλάδας να συνδράμουν όπως μπορούν.

ΦΩΤΟ: Θ. Δεληγιάννη

“Θα θέλαμε να γίνει κανονικά νέο εκκλησάκι και αν είναι δυνατόν να λειτουργεί στις 8 του Μάη που είναι η Γορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Φυσικά, όλοι όσοι βοηθήσουν θα μνημονεύονται”, τονίζει.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η ιστορία του Ναού

Η ιστορία του Ναού ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα, όταν και λειτουργεί ως οστεοφυλάκιο. Ήταν το κεντρικό εκκλησάκι του χωριού και κάποια στιγμή απο διάφορες αιτίες, κυρίως καιρικές, άρχισε να γκρεμίζεται.

“Τότε έχτισαν την κεντρική εκκλησία στο χωριό και πήραν πέτρες απο αυτή την εκκλησία. Όταν κάποιοι θέλησαν να το γκρεμίσουν ολοκληρωτικά, όταν έφθασαν στην Αγία Τράπεζα έγινε κάτι σαν θαύμα: Ξαφνικά την ώρα της δουλειάς έγινε ένας τοπικός σεισμός ιδιαίτερα μεγάλος με εκκωφαντική βοή και όσοι ήταν εκεί έφυγαν γρήγορα. Όταν πήγαν στην πλατεία του χωριού, είδαν οτι το σεισμό δεν τον είχαν καταλάβει στην πλατεία, σε μια απόσταση 100 μέτρων απο το εκκλησάκι” υπογραμμίζει η κυρία Δεληγιάννη.

ΦΩΤΟ: Θ. Δεληγιάννη

Και καταλήγει: “Το έφτιαξαν όπως- όπως και το κράτησαν ως οστεοφυλάκιο. Ο προπάππους μου ήταν ο ιερέας του χωριού και η γιαγιά μου με πήγαινε εκεί και μου έλεγε τις ιστορίες που υπήρχαν και δεν είναι λίγες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως ο συγκεκριμένος ναός είναι ένα κομμάτι ιστορίας της συγκεκριμένης περιοχής και στόχος μας είναι να τον αναστηλώσουμε για να παραδώσουμε ένα υπέροχο θρησκευτικό μνημείο στις επόμενες γενεές”.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img