Saturday, May 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓιώργος Δημόπουλος: Η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη τους απόδημους όσο και οι...

Γιώργος Δημόπουλος: Η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη τους απόδημους όσο και οι απόδημοι την Ελλάδα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει η Φιλιππα Βλαστού

«Η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη τους απόδημους όσο και οι απόδημοι την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται βήματα σύγκλισης όπως αυτό της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε μετά από την επιμονή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας άλλα και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους που είναι προσβάσιμη και στους απόδημους ώστε να διευκολύνει ιδιαίτερα την ζωή των Ελλήνων στο Εξωτερικό», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη Hellenic News of America ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος.

-κ. Δημόπουλε θα θέλαμε να μας κάνετε έναν μίνι απολογισμό της θητείας σας την Περιφέρεια Αττικής.

Οι προτεραιότητες που θέσαμε από την πρώτη στιγμή για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών συνοψίζονται στο τρίπτυχο Πολιτισμός – Καθημερινότητα του πολίτη – Αθλητισμός. Σε αυτούς τους 3 διακριτούς τομείς πολιτικής εργαστήκαμε σκληρά και ακατάπαυστα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Και πάνω σε αυτούς τους 3 άξονες δημιουργήσαμε αποτέλεσμα όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε κάθε Δήμο που συγκροτεί τον Κεντρικό Τομέα. Στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στο να μετατραπεί ξανά η Αθήνα σε κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού προστατεύοντας παράλληλα τους πιο ευάλωτους πολίτες και δίνοντας εφόδια σε όλους να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν, να διαμείνουν και να εργαστούν σε αυτήν.
Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι μια Περιφερειακή Ενότητα που είναι η πολυπληθέστερη και η καρδιά της οικονομικής ζωής, του λιανεμπορίου, του τουρισμού, με χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Ξενοδοχειακές Μονάδες, και χιλιάδες σπίτια τύπου Airbnb, αλλά και σε μια ακτίνα 500 μέτρων βρίσκονται τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η τελευταία τετραετία ήταν μία κομβική περίοδος για την χώρα μας καθώς άρχισε να ξαναβρίσκει τον αναπτυξιακό της βηματισμό αλλά παράλληλα δοκιμάστηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο πλαίσιο με τις αντίρροπες δυνάμεις, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εργαστήκαμε μεθοδικά για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας, που αποτελεί την καρδιά της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και στην οποία βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως.
Η Αθήνα είναι μία μητρόπολη του πολιτισμού, με ιστορία χιλιάδων χρόνων και επηρεασμένη από τα αρχαιότερα μέχρι και τα νεότερα πολιτιστικά ρεύματα. Το πολιτιστικό της απόθεμα και η πολιτιστική της υποδομή είναι ευρεία, παράγει σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και απασχολεί χιλιάδες καλλιτέχνες και εξειδικευμένους επαγγελματίες από μια σειρά επαγγελμάτων και κλάδων.

Thanks for reading Hellenic News of America

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού και κτηριακού αποθέματος της Αθήνας. Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, που λόγω της ιστορικής εξέλιξης βρίσκονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, αντιμετώπισαν σε μια μορφή ή άλλη την εγκατάλειψη Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάδειξης πολλών τέτοιων μνημείων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που αποτελούν ζωντανά κομμάτια της Ιστορίας της Αθήνας, της ίδιας της φυσιογνωμίας της, είναι δηλαδή τοπόσημα, που ίσως περνάμε από μπροστά τους καθημερινά και δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει.

Όπως κάθε μνημείο είναι διαφορετικό και μοναδικό, με τις δικές του απαιτήσεις και έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας, έτσι και καθένα από τα επιμέρους projects ήταν διαφορετικό. Σε καθένα έγιναν οι απαραίτητες μελέτες και η τεκμηρίωση από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, για να μπορέσει να προσδιοριστεί όχι μόνο το ύφος αλλά και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, με την μεγάλη συμβολή των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών τους, που ανέλαβαν και την επίβλεψη των εργασιών.

Στο πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος εντάχθηκαν μεταξύ άλλων: α) Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην αποπεράτωση του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλ. Σούτσου και η μουσειογραφική μελέτη, β) Η κατασκευή του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, με αποκατάσταση μιας ολόκληρης πανέμορφης γειτονιάς της παλιάς Αθήνας στο Μοναστηράκι, γ) η αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Κλαυθμώνος και Αγίου Νικολάου Θων, δ) η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών για διαμόρφωση συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων, ε) η στερέωση και συντήρηση των εμβληματικών Στύλων του Ολυμπίου Διός, στ) η συντήρηση και αποκατάσταση σημαντικών νεοκλασικών κτηρίων της πόλης, όπως του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου και της Οικίας Μπάρλα στο Θησείο, ζ) η επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως και η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ακροπόλεως και η) οι μελέτες ανάδειξης και αξιοποίησης του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Σημαντική μας μέριμνα ήταν να αναδείξουμε ως καρδιά της πολιτιστικής και αθλητικής ζωής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, το πάρκο μας, το Πεδίον του Άρεως. Καθιερώσαμε το ανακαινισμένο και ασφαλές πάρκο μας ως τον νέο τόπο εξόδου, άθλησης και περιπάτου για όλη την οικογένεια, όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας. Μέσα από τις ενέργειες αποκατάστασης χώρων όπως το θεατράκι της Πλατείας Πρωτομαγιάς και η Οδός των Ηρώων προσφέρουμε ακόμα περισσότερους χώρους πολιτισμού στους Αθηναίους, ενώ παράλληλα τιμούμε και σεβόμαστε την Ιστορία μας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της διαρκούς προσπάθειας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, υλοποιήσαμε και μια σειρά από έργα και δράσεις που στόχο είχαν την στήριξη του Αθλητισμού και την παροχή προς τους πολίτες της δυνατότητας να αθλούνται σε καθημερινή βάση, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους.

Στο μεγάλο έλλειμμα των αθλητικών υποδομών απαντήσαμε με ένα μεγάλο πρόγραμμα οπού ήδη ανακατασκευάστηκαν:

• Το νέο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας «Αγιά Σοφία», μετά των συνοδών του έργων όπως η υπογειοποίηση της Πατρ/χου Κων/νου.
• 9 γήπεδα ποδοσφαίρου στις γειτονίες της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στο Θησείο, στου Ρουφ, στα Σεπόλια, στην Άνω Κυψέλη, στο Γουδή, στο Νέο Κόσμο, στα Άνω Πατήσια στη Θερμίδα και στην Ελληνορώσων.
• Το γήπεδο της Καισαριανής

Παράλληλα αναβαθμίζονται 40 ανοιχτοί χώροι άθλησης μπάσκετ, βόλεϊ, τέννις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας καθώς και το κλειστό Γυμναστήριο του Μέτς είναι υπό ανακατασκευή.

Εκτός από την εκτέλεση των έργων όμως, ως Περιφέρεια Αττικής, στηρίξαμε τον Αθλητισμό και μέσα από μεγάλες αθλητικές οργανώσεις όπως ο Κλασσικός Μαραθώνιος, ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας και το Ράλι της Ακρόπολης. Οι εκδηλώσεις αυτές ενισχύουν διεθνώς την χώρα μας και αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία προβολής τόσο της σύγχρονης Αθήνας όσο και των ιστορικών σημείων της πόλης.

-Μέσα στο έργο της Περιφέρειας Αττικής την τελευταία τετραετία υπήρξαν δράσεις για την υποστήριξη των ομογενών μας και την σύσφιξη τους με την πατρίδα;

Την τελευταία τετραετία προσπαθήσαμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους Έλληνες της ομογένειας αλλά και με τους απανταχού Φιλέλληνες και να οικοδομήσουμε μία συνεργασία ενώνοντας τις δυνάμεις του απανταχού Ελληνισμού σε άμεση διασύνδεση με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Θέσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις για τον Τουρισμό, με έμφαση στο τουρισμό υγείας και ευεξίας, αλλά και στην παιδεία μέσα από εκδηλώσεις σε ομογενειακά σχολεία και μέσα από προγράμματα φιλοξενίας Ελληνοπαίδων της ομογένειας στην Ελλάδα. Επίσης σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, κ.α., συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια στους ομογενείς μας αλλά και εν γένει σε όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες που βρέθηκαν σε ανάγκη είτε λόγω πολέμων είτε λόγω φυσικών καταστροφών.
Τέλος με αφορμή των εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της χώρας μας στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και γνωστοποιήσαμε στο ευρύ κοινό την συνδρομή των απανταχού Φιλελλήνων από την εποχή της Ελληνικής επανάστασης μέχρι και σήμερα.

-Η εφημερίδα και το site Hellenic News of America φέτος συμπληρώνει 36 χρόνια στην ενημέρωση της ομογένειας. Πείτε μας την άποψη σας για την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε η ομογένεια να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αλλά και το αντίστροφο. Πιστεύετε είναι ένας τρόπος για να μην χαθεί η επαφή; Πως η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά μια Περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει;

Είναι προφανές ότι οι εφημερίδες αρχικώς αλλά και τα sites στην συνέχεια κράτησαν και κρατούν την διασύνδεση των ομογενών μας με την πατρίδα και το αντίστροφο. Στην σημερινή εποχή του διαδικτύου οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να έχουν καθημερινή επαφή με την Ελλάδα και να ενημερώνονται από Ελληνικές εφημερίδες, Ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και να παρακολουθούν Ελληνική τηλεόραση. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει και η αντίστροφη ενημέρωση σαν αυτή που κάνει η δική σας εφημερίδα και το site.
Η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη τους απόδημους όσο και οι απόδημοι την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται βήματα σύγκλισης όπως αυτό της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε μετά από την επιμονή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας άλλα και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους που είναι προσβάσιμη και στους απόδημους ώστε να διευκολύνει ιδιαίτερα την ζωή των Ελλήνων στο Εξωτερικό. Από την πλευρά μας μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο τη γνώση, την έρευνα και ανάλυση, την ψυχαγωγία και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Αττικής μας αλλά και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελληνική Ομογένεια τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο.

-Επιχειρηματικότητα, ομογένεια, Περιφέρειες. Πως μπορούν οι περιφέρειες να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό; Έχουμε δει επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην Hermes Expo να «ανοίγουν» τα φτερά τους προς την αμερικάνικη αγορά. Κάτι που είναι ελπιδοφόρο.

Στα χρόνια της κρίσης η εικόνα της χώρας μας υπέφερε στο εξωτερικό και αυτό ήταν κάτι το οποίο ζούσαμε στην καθημερινότητά μας. Το στοίχημα μας λοιπόν ήταν να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την προβολή της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής δίνει το παρόν στις μεγάλες τουριστικές και επιχειρηματικές εκθέσεις. Θεσπίσαμε το άνοιγμα των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όλες τις Κυριακές του χρόνου, ικανοποιώντας έτσι ένα 30ετες αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ενισχύσαμε την τοποτήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την προστασία του καταναλωτή, του επισκέπτη, του τουρίστα, μέσα από τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των προσφερόμενων προϊόντων και εντείναμε τους ολοκληρωμένους υγειονομικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους δημόσιας χρήσης από ξενοδοχεία έως κολυμβητήρια.
Σύμμαχός μας και συμπαραστάτη μας φυσικά σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξε και η Κεντρική Κυβέρνηση με πρωτοστάτη τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη όπου τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν είναι απτά και μετρήσιμα. Ο αριθμός των τουριστών και των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάταξη του τόπου και στη δόμηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ενδυνάμωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό τον στόχο η συμβολή της Ομογένειας είναι ουσιώδης αφού ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μας στα πέρατα της γης.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img