Saturday, May 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔημήτρη Παπαποστόλου: Παρουσίαση μουσικής έκδοσης “Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία”

Δημήτρη Παπαποστόλου: Παρουσίαση μουσικής έκδοσης “Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

O εκδοτικός οίκος Panas Music Παπαγρηγορίου-Νάκας κυκλοφόρησε την μουσική έκδοση με CD “Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία” (Missa Graeca) του Δημήτρη Παπαποστόλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, έγινε στις 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, σε μια άκρως συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Το έργο του συνθέτη τίμησαν με την παρουσία τους, συνεργάτες, μουσικοί, χορωδοί, φίλοι, από το Χαλάνδρι, τόπο της μουσικής του δραστηριότητας στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, καθώς και συμπολίτες από τον τόπο καταγωγής του το Αγρίνιο, εκτιμώντας όχι μόνο τη μουσική αλλά το ήθος και την προσωπικότητά του.

Το ακροατήριο καλωσόρισε, εκ μέρους του Συλλόγου “Παρνασσός”, ο καθηγητής κ. Σταμάτης Γεωργούλης, ενώ η κα Μαρία Τσολιά απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Η κα Τσολιά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο του Δημήτρη Παπαποστόλου, ενός σπουδαίου μουσικού, ενός Έλληνα που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ουσίας της ελληνικής, βυζαντινής, δημοτικής και κυρίως της εκκλησιαστικής μουσικής εξέλιξης, με έμφαση στην μαγεία και την αξία της ανθρώπινης φωνής. Ο Δημήτρης Παπαποστόλου ήταν ένας Διεθνής Έλληνας. “Τιμούμε τη μνήμη του… και ως Έλληνες αισθανόμαστε περήφανοι για το έργο και την παρακαταθήκή του”, κατέληξε η κα Τσολιά.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωστής Τσιάκαλος, ενώ μίλησαν κατά σειρά:

Ο καθηγητής και επιμελητής της έκδοσης Ευάγγελος Κατσιναβάκης σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές τις εξελικτικές τάσεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων και καθόρισε τη θέση της Συμφωνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας, ως έργου κομβικού στην εξελικτική αυτή πορεία. Τόνισε, επίσης, πως ο Δημήτρης Παπαποστόλου συνδύασε με απόλυτη επιτυχία μια αυθεντική ελληνική αρμονία με μουσικά ρυθμικά στοιχεία πρωτοφανή στην ορθόδοξη λειτουργική. Χαρακτήρισε τη Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία έργο με υψηλότατο επίπεδο συνθετικής έμπνευσης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε εμφατικά στη γνωριμία του με τον Δημήτρη Παπαποστόλου και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή του έκαναν βαθιά εντύπωση οι τρόποι που ο τελευταίος είχε επινοήσει να επεξεργάζεται πολυφωνικά το βυζαντινό μέλος, χωρίς απώλεια του ιδιαίτερου ήθους και ύφους του, αλλά, αντιθέτως, με περαιτέρω ενίσχυση της πνευματικότητάς του μέσα από την αρμονία. “Ο Παπαποστόλου είχε τον αλχημιστικό τρόπο να επιλύει πράγματα στη μουσική, θεωρητικά μη επιλύσιμα. Δεν γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, χωρίς ταλέντο, όσο και να έχεις μελετήσει και ο Παπαποστόλου διέθετε αυτό το ταλέντο”, συμπλήρωσε. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Δημήτρη Παπαποστόλου, επισημαίνοντας ότι η ευγνωμοσύνη αυτή θα εκφραστεί από “πολλούς άλλους Έλληνες συνθέτες στο μέλλον”.

Ο Άκης Γκολφίδης, μηχανικός ήχου, χαρακτήρισε μέντορά του τον Δημήτρη Παπαποστόλου και αναφέρθηκε στις αμέτρητες ώρες στενής συνεργασίας και διαρκούς προβληματισμού για την αναζήτηση του τέλειου ήχου, κάτι που αποτέλεσε για εκείνον πολύτιμη και πολλαπλά διδακτική εμπειρία. Ο Δημήτρης Παπαποστόλου παρομοίαζε τους ήχους με γκάμα χρωμάτων μέσα από μια ηχητική παλέτα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκολφίδης.

Ο Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Θωμάς Λουζιώτης, ανέφερε πως αισθάνθηκε τυχερός που τον γνώρισε και εκτιμούσε την επιμονή του να πετύχει την απόλυτη ισορροπία της αρμονίας. Σημείωσε, επίσης, ότι έμαθε πολλά από εκείνον, όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και για τις αξίες της ζωής, γιατί “ο Παπαποστόλου δεν ήταν μόνο μουσικός και συνθέτης, αλλά και φιλόσοφος”.

Η αγαπημένη σύζυγος του συνθέτη Λίνα Παπαποστόλου, με συγκίνηση, ευχαρίστησε από καρδιάς όσους βοήθησαν στην έκδοση της Συμφωνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας, αλλά και όλους, που με την αγαπητική τους προσέλευση μετέτρεψαν την εκδήλωση σε γιορτή.

Την παρουσίαση έκλεισε συγκινητικά η ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα, η οποία διάβασε το εξομολογητικό κείμενό του, “Υστερόγραφο”.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img