Wednesday, May 1, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕντατικές προετοιμασίες για την παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου.

Εντατικές προετοιμασίες για την παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου.

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Κάθε Πέμπτη συνεχίζονται υπό τον Φίλιπ Κρίστοφερ οι συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής. Χορηγός επικοινωνίας η Hellenic News of America. Παρών στην τελευταία συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έκοψε την βασιλόπιτα.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την παρέλαση της Πέμπτης λεωφόρου. Της οργάνωσης ηγείται η οργανωτική επιτροπή υπό τον Φίλιπ Κρίστοφερ, γνωστό επί δεκαετίες για την προσφορά του στην ελληνική και την κυπριακή ομογένεια. Θύμα και ο ίδιος της Κυπριακής εισβολής, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του την Κερύνεια το 1974, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ μάχεται όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεση του Κυπριακού Ελληνισμού και τα εθνικά δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας. Φέτος το κεντρικό θέμα-σύνθημα της παρέλασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη συμπλήρωση το επόμενο καλοκαίρι μισού αιώνα από την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η μνήμη αυτής της μαύρης για τον Ελληνισμό επετείου μαζί με τη διατράνωση του αιτήματος για την απελευθέρωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου και τη δικαίωση των θυμάτων της αιματηρής εισβολής και κατοχής θα βρίσκεται στο κεντρικό πανό της παρέλασης, στον τόμο που παραδοσιακά εκδίδεται και αναμένεται να κυριαρχήσει και στις ομιλίες. Παρόλα’ αυτά όπως τόνισε σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής ο Φίλιπ Κρίστοφερ, η έμφαση στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού δεν πρέπει να σκιάσει το κεντρικό νόημα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους που εορτάζεται την 25η Μαρτίου. Άλλωστε αυτός οι εορτασμός εμπεριέχει το μήνυμα του αγώνα του Ελληνισμού που με ασύλληπτες θυσίες και φόρο αίματος, έναντι μάλιστα υπέρτερων δυνάμεων – «ο κόσμος μας έλεγε τρελούς Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση» γράφει στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης – και αυτό το μήνυμα δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος

Η παρέλαση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 14 Απριλίου. Την προηγούμενη ημέρα, το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάταν ενώ την Παρασκευή 12 Απριλίου οι Εύζωνες θα παραστούν σε τελετή στο Bowling Green και στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν. Στο δείπνο του Σαββάτου θα παραστεί και θα τραγουδήσει, μετά τον Γιώργο Νταλάρα της περσινής εκδήλωσης ένας ακόμα κορυφαίος ερμηνευτής της χρυσής γενιάς του ελληνικού τραγουδιού ο Μανώλης Μητσιάς. Σε διπλανή αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον το βράδυ του Σαββάτου καθώς και κάποια στιγμή (θα ανακοινωθεί άμεσα) την εβδομάδα που προηγείται της παρέλασης θα οργανωθούν εκδηλώσεις για τους νεαρούς ομογενείς, όμως μας πληροφόρησε ο κύριος Δημήτρης Γωνιάς, συμπρόεδρος της επιτροπής για το New Jersey, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση μέσω δημοφιλών στους νέους προσώπων της νέας γενιάς της ομογένειας. Στην παρέλαση θα δώσει το παρών επίσης και η
Παλιά Φιλαρμονική Κερκυρας

Ήδη η συγκέντρωση χρημάτων για την αρκετά ακριβή αυτή παράδοση έχει προχωρήσει αρκετά. Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στην πανηγυρική πανομογενειακή συνεδρίαση στο Σταθάκειο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών και επισήμων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Φυρίλλας, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του New Jersey Πάνος Σταυριανίδης, σύσσωμη η οργανωτική επιτροπή της παρέλασης με επικεφαλής ασφαλώς τον Φίλιπ Κρίστοφερ και τα μέλη της ομοσπονδίας.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος
Rev. Father Anastasios Bourantas
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπακος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img