Tuesday, May 7, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ ενέργεια η αναγέννηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και η καινοτομία κυριάρχησαν στο...

Η ενέργεια η αναγέννηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και η καινοτομία κυριάρχησαν στο φετινό συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φ. Καλιαμπάκου

Ο «θόρυβος» των τουρκικών μαχητικών, το θέμα των οποίων κυριάρχησε στην αρχή του συνεδρίου, και στο οποίο αναφερθήκαμε διεξοδικά από τις στήλες της Hellenic News of America, λόγω και της παρουσίας στο συνέδριο, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, του καθ’ ύλην αρμοδίου Γερουσιαστή του New Jersey και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μετά το πρώτο εξόχως πολιτικό πάνελ το συνέδριο επανήλθε στον κυρίως οικονομικό του χαρακτήρα. Nome est omen! Άλλωστε και ο Μενέντεζ αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας του σχήματος 3 συν 1, δηλαδή της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Και οι τέσσερις χώρες εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο σε υψηλό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς τους, όσο και την επιχειρηματική τους κοινότητα.

Σταθερό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Την σταθερότητα του κυπριακού αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με αφορμή την πρόσφατη μίνι κρίση των αμερικανικών τραπεζών τόνισε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. Σε άπταιστα αγγλικά, με τεκμηριωμένο λόγο και στιβαρότητα ο κ. Ηροδότου μίλησε και για τη δυνατότητα επενδύσεων, με το υψηλό επίπεδο της κυπριακής εκπροσώπησης στο φόρουμ να είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία που έχουν για την κυπριακή δημοκρατία οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Τζιτζικώστας: Πυλώνας σταθερότητας και ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα σε μια εποχή ρευστότητας αποτελεί το μόνο πραγματικά σταθερό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης στάθηκε στις δυνατότητες οικονομικές ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα και απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλά και ειδικότερα της Μακεδονίας και της πρωτεύουσάς της στην εποχή που διανύουμε και αναφέρθηκε στις ήδη επενδύσεις των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή της Pfizer, εξαίροντας στο σημείο αυτό το ρόλο του παρόντα στην αίθουσα υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση. Εκτός από τον Αμερικανό υπουργό ο κ. Τζιτζικώστας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες αλλά και ομογενείς.

Τζέφρι Πάιατ- Η ενέργεια στο επίκεντρο η Ουκρανία στο φόντο

Σε δύο κυρίως θέματα και χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή τα F-16 επικεντρώθηκε κυρίως η ομιλία του Τζέφρι Πάιατ. Ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα αλλά και πρωτύτερα στο Κίεβο, νυν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας επιτέθηκε σφόδρα στη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία και τόνισε ότι έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί ο μείζον στόχος της απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και ότι για την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών τους.

Ναυπηγεία Ελευσίνας- Από το όραμα στην επιτυχία

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Φόρουμ που τράβηξε την προσοχή ήταν και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΟΝΕΞ Πάνος Ξενοκώστας. «Όταν πριν από χρόνια μερικοί άνθρωποι ξεκίνησαν αυτοί την προσπάθεια, όλα φάνταζαν αδύνατα ή τρελά» ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Ξενοκώστας, στο όραμα του οποίου οφείλεται η αναγέννηση της πάλαι ποτέ κραταιάς ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία είχε απαξιωθεί σαν αποτέλεσμα μιας σειράς πολλαπλών παθογενειών δεκαετιών. Η ΟΝΕΞ ανέστησε πρώτα τα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου και πιο πρόσφατα της Ελευσίνας. Η παρουσία του κυρίου Ξενοκώστα στη Νέα Υόρκη ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια με 125 εκατομμύρια δολάρια. Εκατό πλοία το χρόνο χρησιμοποιούν πια τα ναυπηγεία της Σύρου με την μεγαλύτερων δυνατοτήτων Ελευσίνα να στοχεύει στο άμεσο μέλλον σε διπλάσιο αριθμό.

Photo by Fotis Kaliampakos

Πάνος Ξενοκώστας: «Έχω καλή ασφάλεια ζωής»

Σε μια ιδιαίτερα εύστοχη παρέμβαση η κυρία Ευτυχία Πυλαρινού, πρώην πρόεδρος ελληνικής κρατικής τράπεζας, στην οποία ανήκαν τα Ναυπηγεία Σύρου και Σκαραμαγκά, καθώς και μέρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, συνεχάρη τον κύριο Ξενοκώστα, λέγοντάς του ότι θεωρεί άθλο τα όσα πέτυχε, αδύνατα για τις προηγούμενες δεκαετίες και την εποχή που η ίδια διαχειριζόταν αυτά τα θέματα, αφού όχι μόνο κομματικά, συνδικαλιστικά, τοπικίστικα και άλλα μικροσυμφέροντα εμπόδιζαν οποιαδήποτε μεταβίβαση, πώληση ή αξιοποίηση των ναυπηγείων αλλά και όταν ο εφοπλιστής Περατικός ανέλαβε το Σκαραμαγκά η τρομοκρατική οργάνωση 17η Νοέμβρη δολοφόνησε το γιο του! Αφού συνεχάρη εκ νέου τον κύριο Ξενοκώστα του ζήτησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο πώς τα κατάφερε.

«Έχω καλή ασφάλεια ζωής» αστειεύτηκε ο Πάνος Ξενοκώστας και αφηγήθηκε μια σειρά προσωπικών εμπειριών, για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους, με πρώτο βήμα την πληρωμή σε αυτούς 10 εκατομμυρίων, χρεών που δεν είχε βέβαια δημιουργήσει ο ίδιος, για να τους δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει για μια νέα αρχή. Τόνισε επίσης στους εργαζομένους ότι και ο ίδιος είναι γιος ενός σκληρά εργαζόμενου βιοπαλαιστή και έχει κατανόηση για τους ίδιους. Παράλληλα όμως τους ξεκαθάρισε ότι αν αντιληφθεί ότι υπάρχει η απόπειρα, όπως στο παρελθόν, αθέμιτης επιρροής των συνδικάτων στη λειτουργία της επιχείρησης ο ίδιος θα αποχωρήσει, με κίνδυνο να επανέλθει το προηγούμενο τέλμα.

Libra Group – Νικόλαος Λογοθέτης

Μεταξύ των πολλών διακεκριμένων ομίλων που παρέστησαν στο συνέδριο και ο κολοσσός της Libra Group. Την εταιρία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της και ένας εκ των υιών του ιδρυτή της, αφού ο όμιλος παραμένει οικογενειακή υπόθεση, Νικόλαος Λογοθέτης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τόνισε το γεγονός ότι η εταιρία δεν έπαψε ούτε στα πιο σκοτεινά χρόνια της κρίσης να πιστεύει και να επενδύει στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις τωρινές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες, αναφέροντας μεταξύ ως παράδειγμα την πρόσφατη επένδυση της τράπεζας-κολοσσού Chase, τονίζοντας και την ελληνική καταγωγή του διευθύνοντος συμβούλου της, είτε το παραδέχεται είτε όχι όπως χαρακτηριστικά είπε.

Cosmos Health

O ιδρυτής της Γρηγόρης Σιώκας της Cosmos Health αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της της Cosmos Health στον κόσμο των φαρμακευτικών εταιριών και την επέκτασή της στη Γερμανία, με επόμενους στόχους την Αυστρία, την Γαλλία και βέβαια τις ΗΠΑ.

Στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της τεχνολογίας το Ισραήλ

Μπορεί η επικαιρότητα να έστρεψε εν μέρει την προσοχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως το φόρουμ του Economist (Nomen est omen) φορά κυρίως την οικονομία και στο σημείο αυτό πέραν της συμμετοχής των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων και φορέων (Cyprus Investment Funds Association με εκπρόσωπο τον πρόεδρό της Ανδρέα Γιασεμίδη, Enterprise Greece με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρίνο Γιαννόπουλο μεταξύ άλλων), εντυπωσιακή ήταν η ισραηλινή παρουσία, με τη χώρα αυτή να βρίσκεται στην πρωτοπορία των start ups και της καινοτομίας. Ανάμεσά τους ο Uzy Zwebner, ιδρυτής και επικεφαλής της «High Tech Park» μετέτρεψε σε λίγα χρόνια μια περιοχή του Ισραήλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά έρημο, σε ένα κέντρο τεχνολογίας με συνεργασίες 80 κολοσσών της τεχνολογίας και επιχειρεί πλέον να κάνει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Ο Guy Franklin της ‘Israeli Mapped in NY’ εξήγησε μαζί με τον Shlomi Kofman της Israel Innovation Authority και την Anat Katz της Ισραηλινής Οικονομικής Αποστολής στη Βόρειο Αμερική το θαύμα των 8.000 start ups στο Ισραήλ, τις δυνατότητες της τωρινής εποχής και βέβαια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Εξέχουσα θέση τέλος (last but not least) στo αμερικανικό επιχειρηματικό στερέωμα κατέχει και η Catherine Wood, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ARK Investment Management.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img