Tuesday, April 30, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ νέα ευκαιρία για οριστική επίλυση του Κυπριακού

Η νέα ευκαιρία για οριστική επίλυση του Κυπριακού

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Δελφοί, 11 Απριλίου 2024 – Η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης «Ξετυλίγοντας το κυπριακό αίνιγμα σε ταραχώδεις εποχές. Αξιολογώντας την πρόοδο και ανοίγοντας το μονοπάτι προς τα εμπρός» των συνομιλητών που πήραν μέρος στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής DG Reform της ΕΕ, αποκάλυψε ότι ήδη έχουν γίνει δύο επισκέψεις στην Κύπρο από την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Όπως είπε, 50 χρόνια διχοτόμησης είναι πάρα πολλά, και η τελευταία προσπάθεια που έγινε για κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πριν 7 χρόνια στο Κραν Μοντανά. Ο ίδιος θεωρεί ότι το status quo δεν είναι στατικό ενώ η ΕΕ προσφέρει κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ στους πολίτες και των δυο κοινοτήτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Δεν υπάρχει χρόνος για περιπέτειες, τόνισε, και η εγγύηση της παρουσίας του ΟΗΕ και της ΕΕ είναι πολύ σημαντική.

Ο κ. Μενέλαος Μενελάου, διαπραγματευτής για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπόδια που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. «Η λύση των δύο κρατών είναι μόνο βιώσιμη λύση. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό», τόνισε. Ο κ. Μενελάου ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέξουν την παγίδα, αν κάποιοι «παίκτες» τους οδηγήσουν σε εκ νέου αποτυχία στις νέες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Οζντίλ Ναμί, πρώην διαπραγματευτής Turkish Cypriot Community, υπογράμμισε ότι η ανάγκη να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και εξαιτίας και της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Όπως τόνισε, οι συζητήσεις για δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους έχουν «εξαντληθεί» και το 2017 η λύση ήταν στο τραπέζι αλλά δεν περάσαμε τη γραμμή. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε πιο πολύ στο πολιτικό κομμάτι παρά στη διαδικασία, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και στις δύο πλευρές, αν δεν βρεθεί λύση ούτε αυτή τη φορά. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα γίνει γάμος ή οριστικό διαζύγιο», κατέληξε.

Ο κ. Νικόλαος Κυριακίδης, Executive President Cyprus Forum, είπε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει στη βάση της λύσης των δύο κρατών και τόνισε και εκείνος με τη σειρά του ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, αν και αυτή τη φορά δεν βρεθεί λύση.

Thanks for reading Hellenic News of America

Τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Μαριάννα Καλογεράκη, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img