Saturday, May 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΚάλαντα στο Γενικό Προξενείο από τα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης

Κάλαντα στο Γενικό Προξενείο από τα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Με χαρούμενες φωνές, γιορτινά τραγούδια, χριστουγεννιάτικα αλλά και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα γέμισαν το πρωί το Παρασκευής οι χώροι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Διάχυτη ήταν η χαρά και η γιορτινή ατμόσφαιρα στους χώρους του ισογείου όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από τους μαθητές από τα σχολεία της ομογένειας, το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (St. Demetrios Greek American School of Astoria), το σχολείο GAI από το Bronx (Greek American Institute of New York from Bronx) και το ελληνικό σχολείου του Brooklyn και του Staten Island Hellenic Classical Charter Schools of Brooklyn and Staten Island.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Την εκδήλωση διοργάνωσε η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδη υπό την αιγίδα ασφαλώς του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη. Η κυρία Πεχλιβανίδη μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ήταν και οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση εκ μέρους του Γενικού Προξενείου έδωσε το παρόν και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, η προϊσταμένη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης Μαίρη Βαξεβανίδου, ενώ ασφαλώς και οι περισσότεροι υπάλληλοι του προξενείου κατέβηκαν στο ισόγειο για λίγο για να δουν τα παιδιά της ομογένειας. Τυχεροί και κάποιοι από τους επισκέπτες του προξενείου, αφού ασφαλώς οι υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά, που ήρθαν για κάποια υπόθεσή τους και βρέθηκαν εν μέσω των παιδιών που τραγουδούσαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, απευθύνθηκε με θερμά λόγια προς τα παιδιά και μοίρασε το καθένα προσωπικά μια εικόνα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Γενικός Πρόξενος καλωσόρισαν τα παιδιά, τους μίλησαν με θερμά λόγια για το πνεύμα των Χριστουγέννων, με τον αρχιεπίσκοπο να τονίζει το γεγονός ότι ο θεάνθρωπος πέρασε και αυτός από την παιδική ηλικία και κατανοεί ασφαλώς τα παιδιά, ενώ ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι και οι μεγάλοι αγαπούν ιδιαίτερα τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και τα ίδια τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα καταλάβουν ότι τα Χριστούγεννα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερα όταν είναι κανείς παιδί!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Η κυρία Πεχλιβανίδου, η οποία και η ίδια εργαζόταν ως δασκάλα στα ομογενειακά σχολεία πριν ανάβει τη θέση της συντονίστριας και βρέθηκε ανάμεσα σε γνώριμα πρόσωπα, είχε φροντίσει για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια τραγούδια κάθε σχολείο να έχει έναν ελαφρά διαφορετικό ρόλο στην όμορφη αυτή γιορτή και να «καταλάβει και έναν διαφορετικό χώρο στο προξενείο».

Thanks for reading Hellenic News of America

Έτσι τα μικρότερα παιδιά από το σχολείο ελληνοαμερικανικό ινστιτούτο GAI του Bronx με χαρακτηριστικά κόκκινα μακριά αγιοβασιλιάτικα καπέλα ανέλαβαν υπό τη διεύθυνση του ενθουσιώδους δασκάλου τους της μουσικής και γνωστού στην ομογένεια από τους πολλαπλούς μουσικούς του ρόλους, Φύτου Στράτη να τραγουδήσουν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην είσοδο του προξενείου μπροστά και δίπλα από το ήδη στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα παιδιά παρέσυραν και τους μεγάλους στα τραγούδια και στις χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις με τα οποία τις συνόδευαν.

Στη συνέχεια ο χώρος υποδοχής του προξενείου, ο οποίος είχε αδειάσει αφού το τραπεζάκι του θυρωρού και η προτομή του Θεοτοκόπουλου που κανονικά τον κοσμεί είχαν προσωρινά μετακινηθεί, μετατράπηκε σε χορευτική πίστα, αφού τα παιδιά του από το σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια επέλεξαν να μην τραγουδήσουν αλλά να χορέψουν με συντονισμό και φιγούρες το «Βαλς των Χριστουγέννων». Καθώς τα παιδιά δέχονταν τους επαίνους του Αρχιεπισκόπου για τις χορευτικές του επιδόσεις η δασκάλα τους φρόντισε να τονίσει ότι ο χώρος δεν τους επέτρεψε να επιδείξουν όλες τις φιγούρες που γνωρίζουν. Η διοργανώτρια κυρία Πεχλιβανίδη είχε με εκφραστικό τρόπο και στα τρία δρώμενα και το ρόλο της αφηγήτριας.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στην αίθουσα αναμονής των επισκεπτών του προξενείου είχε έρθει από νωρίς του σχολείο του Brooklyn και του Staten Island. Εδώ τα μικρότερα παιδιά είχαν σχηματίσει μια χορωδία η οποία συνοδεύονταν από ένα μεγάλο αριθμό ξύλινων και χάλκινων πνευστών που έπαιζαν τα μεγαλύτερα παιδιά με τον δάσκαλό τους και διευθυντή της ορχήστρας και της χορωδίας να χτυπάει και αυτός ένα τύμπανο. Εδώ εκτός από τα κλασικά κάλαντα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα παιδιά τραγούδησαν και κάποια τοπικά, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σε αυτή την αίθουσα Καθώς η κυρία Πεχλιβανίδη μοίραζε στα παιδιά ένα συμβολικό χριστουγεννιάτικο δώρο και χυμό για να δροσιστούν εκείνα συνέρρευσαν στο τέλος στην αίθουσα των τελευταίων τραγουδιών για μια ομαδική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Γενικό Πρόξενο σε εγκάρδιο κλίμα χαράς και ευχών στο τέλος μια πολύ όμορφης εκδήλωσης.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img