Saturday, May 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΛ. Ακριβόπουλος: Θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για ένα Δήμο σαν τον δικό μας,...

Λ. Ακριβόπουλος: Θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για ένα Δήμο σαν τον δικό μας, να συμμετάσχει κάποια στιγμή στην Hermes Expo

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Φιλιππας Βλαστού

«Ιδιωτικές πρωτοβουλίες ομογενών καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις κενά που αφήνει ο κεντρικός σχεδιασμός και η διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο τούτη η συνδρομή του απόδημου ελληνισμού να οργανωθεί σε λειτουργικά πρότυπα που θα μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα», αναφέρει σε συνέντευξη του στο Hellenic News of America, ο Βεροιώτης δικηγόρος, Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο οποίος μετά από δύο δυναμικές θητείες στο δήμο Βέροιας (2014 και 2019), κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη.

Επιπλέον, ο κ. Ακριβόπουλος αναφερόμενος στην Hermes Expo τόνισε πως «θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για ένα Δήμο σαν τον δικό μας, να συμμετάσχει κάποια στιγμή σε αυτή την γιορτή της επιχειρηματικότητας που διεξάγεται ετήσια με τεράστια επιτυχία, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τα εκατομμύρια συμπατριώτες μας που ζουν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού».

-Βρίσκεστε στον χώρο της αυτοδιοίκησης αρκετά χρόνια. Τον Οκτώβριο κατεβαίνετε εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βέροιας. Πείτε μας τους στόχους σας αλλά και πως μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή;

Μεγάλωσα και ζω στη Βέροια με την σύζυγο και τα δυο παιδιά μου. Ασκώ μάχιμη δικηγορία και διατηρώ γραφείο από το 2007 στην πόλη. Το 2014 ενεπλάκην για πρώτα φορά με τα κοινά. Έκτοτε διατελώ δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βέροιας για εννέα συναπτά έτη. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα υπηρέτησα τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου από διάφορες θέσεις ευθύνης. Το επιτυχές ή μη των θητειών της παρούσας δημοτικής αρχής κρίνεται στις επερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη μαζί με τη θέληση μας να πάμε την Βέροια ψηλότερα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η οικονομία της περιοχής της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα, βασίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Σημαντικά βήματα για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όχημα περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής θα μπορούσε να αποτελέσει ο τουρισμός καθώς είναι απέραντος ο φυσικός πλούτος της ορεινής ζώνης του Δήμου (περιοχές natura εντός του δήμου) καθώς και δεδομένη η ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του τόπου μας.

Αναφορικά με τους στόχους που οφείλει να έχει ο καθένας όταν επιδιώκει την ενασχόληση με τα κοινά, προσωπικά θεωρώ ότι κάθε κοινωνία πρέπει να προετοιμάζεται και να μεριμνά για την αντιμετώπιση νεοφύων «ασθενειών» της εποχής που τείνουν να καταστήσουν δυσβάσταχτή της καθημερινότητα μας. Θα έλεγα ότι ο τομέας υποβοήθησης και εξασφάλισης ενός καλού επιπέδου ψυχικής υγείας και η κοινωνική προστασία εν γένει θα αποτελέσει μελλοντική πρόκληση για τον δήμο μας αλλά και για όλες τις εξελιγμένες κοινωνίες της Δύσης εν γένει. Ειδικότερα θα απαιτηθούν – αν δεν απαιτούνται ήδη – ενέργειες και σχέδιο αντιμετώπισης για την αποφυγή περιθωριοποίησης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Και σε αυτό τον τομέα η συμβολή και εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι καθοριστική.

Περαιτέρω η ευρύτερη στοχοθεσία περιλαμβάνει την αποφασιστική προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της περιοχής προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως προανέφερα η προσέλκυση επισκεπτών στον Δήμο Βέροιας αποτελεί προτεραιότητα και είναι απαραίτητο να ενταθούν τα βήματα προόδου που γίνονται σε αυτόν τον τομέα.

-Η ομογένεια πως θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω την μεγάλη και άδολη αγάπη που τρέφει η ελληνική ομογένεια προς την πατρίδα και τους Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στη χώρα μας. Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας ανιδιοτελείς πράξεις που καταδεικνύουν τούτη την αγάπη και τον πόθο των ομογενών να βοηθούν. Ιδιωτικές πρωτοβουλίες ομογενών καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις κενά που αφήνει ο κεντρικός σχεδιασμός και η διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο τούτη η συνδρομή του απόδημου ελληνισμού να οργανωθεί σε λειτουργικά πρότυπα που θα μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Εξάλλου η χώρα πάσχει διαχρονικά από επενδυτικό σχεδιασμό και πλάνο ώστε θα μπορούσε αυτή η ανεπάρκεια να ξεπεραστεί με την εισαγωγή της τεχνογνωσίας και του know how που διαθέτει σε επάρκεια ο ελληνισμός της διασποράς στο επιχειρείν.

-Το νέο μουσείο Αιγών είναι ένα διαμάντι. Πόσο έχει αξιοποιηθεί για να προσελκύσει νέους επισκέπτες ευρύτερα στην περιοχή;

Είχα την χαρά να παραβρεθώ στα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών και πολύ πρόσφατα το επισκέφθηκα μετά της οικογένειας του κ. Σπύρου Σπυρέα και της Αμαλίας Κασαπίδη, οι οποίοι έμειναν πραγματικά ενθουσιασμένοι. Ξεναγήθηκαμε μάλιστα σε αυτό από τον αντιδήμαρχο τουρισμού του Δήμου μας, τον κ. Λάζαρο Ασλανίδη.
Η ύπαρξη πλέον του νέου πολυκεντρικού μουσείου των αιγών σε συνδυασμό με το μουσείο των βασιλικών τάφων της Βεργίνας (τάφος του Φιλίππου β, πατέρα του μεγάλου Αλεξάνδρου) και των βασιλικών ανακτόρων που αναστυλώνονται και θα είναι επισκέψιμα πολύ σύντομα, καθιστά τον προορισμό της Βεργίνας και της Βέροιας αναγκαίο κέντρο οποιασδήποτε ξενάγησης στο αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό. Σε Συνδυασμό με τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον Πιερίας και στη Μίεζα Νάουσας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενότητα για κάθε επισκέπτη που ενδιαφέρεται να δει και να γευτεί στην Ελλάδα κάτι πέρα από όμορφες παραλίες και γαλάζια νερά. Αφήστε που το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Γεγονός είναι όμως ότι σε συνδυασμό με τη ύπαρξη των 48 βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών (Βέροια, η μικρή Ιερουσαλήμ), του Βήματος από όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος όταν επισκέφθηκε την πόλη, της πόντιας Παναγίας (παναγία Σουμελά) στην Καστανιά Βεροίας και της πλούσιας τοπικής γαστρονομίας, η Βέροια σαν προορισμός καθίσταται ιδιαίτερα θελκτικός για γεμάτες γνώση και εμπειρία διακοπές. Η χειμερινή περίοδος προσφέρει ακόμα δυνατότητα αθλητικού τουρισμού με την ύπαρξη του πρώτου εν ελλάδι χιονοδρομικού κέντρου στο Σέλι αλλά και το εαρινό φαινόμενο του βεροιώτικού κάμπου την περίοδο του Μαρτίου με τις ανθισμένες ροδακινιές.
Συνάμα όμως γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν διαθέτεις το καλύτερο, αυτό δεν αρκεί αν δεν διαθέτεις την γνώση και τη βούληση να το επικοινωνήσεις σωστά στο κοινό. Παρότι λοιπόν τα οικονομικά δεδομένα του δήμου δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε ο όμορφος τόπος μας να γίνει γνωστός ως τόπος επισκέψεως, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις του εξωτερικού και δη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Hermes Expo που οργανώνεται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες από τον πρόεδρο της κ. Πωλ Κωτρότσιο.

-Φέτος η εφημερίδα Hellenic News of America συμπληρώνει 36 χρόνια και αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο ενημέρωσης των ομογενών. Απο την άλλη η Hermes Expo έχει «χτίσει» 32 χρόνια μια γέφυρα για τους Έλληνες επιχειρηματίες προς την αγορά της Αμερικής. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για την προσπάθεια όλων αυτών των ετών.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η πορεία που έχει διαγράψει το μέσο σας τις τελευταίες δεκαετίες. Λόγω προσωπικών σχέσεων που διατηρώ με αξιόλογους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και ενημερώνομαι τακτικά για όλα τα νέα αλλά και τις προσπάθειες του ελληνισμού της Αμερικής να διατηρεί ουσιαστική επαφή με την πατρίδα, την πίστη, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και γιγαντώνει διαχρονική την ελληνική φωνή ανά την υφήλιο.
Αναφορικά με την Hermes Expo International, θεωρώ ότι το μότο σας (ιt’s not about who you know, but how well they know you…) αντικατοπτρίζει ακριβώς την φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει την εκάστοτε δημόσια αρχή που διαχειρίζεται τις τύχες των πολιτών και της οικονομίας. Όπως ανέφερα και παραπάνω, θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για ένα Δήμο σαν τον δικό μας, να συμμετάσχει κάποια στιγμή σε αυτή την γιορτή της επιχειρηματικότητας που διεξάγεται ετήσια με τεράστια επιτυχία, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τα εκατομμύρια συμπατριώτες μας που ζουν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας και για την τοπική κοινωνία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img