Thursday, May 2, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΜε το βλέμμα στο μέλλον η παραδοσιακή κοπή της πίτας του Pan...

Με το βλέμμα στο μέλλον η παραδοσιακή κοπή της πίτας του Pan Gregorian

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στο 41ο έτος της ύπαρξής της η εταιρία-ναυαρχίδα της ελληνοαμερικανικής γαστρονομίας αλλά και φιλανθρωπίας έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτα στο Graycliff του New Jersey. Είχε προηγηθεί αγιασμός από το Μητροπολίτη της Νέας Υερσέης Απόστολο στα κεντρικά γραφεία του Pan Gregorian στο Kenilworth.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ατμόσφαιρα το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία του Pan Gregorian στο Kenilworth του New Jersey. Ο καθιερωμένος αγιασμός στα γραφεία της ιστορικής ελληνικής εταιρίας που γιόρτασε πρόσφατα τα σαράντα χρόνια της ύπαρξής της και της προσφοράς της στην ελληνοαμερικανική γαστρονομική κοινότητα είχε κάθε λόγο να είναι ιδιαίτερος. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Απόστολος, στενά συνδεμένος με το Pan Gregorian και με φιλικές σχέσεις με πολλά από τα μέλη του επρόκειτο να τελέσει τον αγιασμό για πρώτη φορά με τη νέα ιδιότητά του ως Μητροπολίτης της Νέας Υερσέης, συνεπικουρούμενος επίσης για πρώτη φορά με αυτή του την ιδιότητα από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Πατέρα Νεκτάριο Κοτρώτσιο.

Εμφανώς χαρούμενος, ενίοτε όμως και συγκινημένος ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του Pan Gregorian Μιχάλης Ζαβόλας, υποδέχτηκε του προσκεκλημένους και καλωσορίζοντάς τους έκανε ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στους παριστάμενους επικεφαλής του Pan Gregorian της Νέας Υόρκης Δημήτρη Καυχίτσας και τον επικεφαλής της ομώνυμης μη-κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Αλέξανδρο Θεοδοσίου. Παρούσες και παρόντες ασφαλώς το σύνολο των συνεργατών της οργάνωσης και πολλά από τα διακεκριμένα μέλη της, μέλη του ΔΣ και ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλοι. Παρών και ο στενά συνδεδεμένος με την οργάνωση εκδότης της Hellenic News of America και ιδρυτικός πρόεδρος της Hermes Expo Paul Kotrotsios.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Ο Μητροπολίτης Απόστολος σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τέλεσε τον αγιασμό και πήρε το λόγο για να εξάρει το έργο του Pan Gregorian και στις δύο διαστάσεις του. Όσον αφορά την εταιρία ο σεβασμιότατος τόνισε τη σημασία του να ενώνουν τις δυνάμεις του οι επιτυχημένοι Έλληνες επιχειρηματίες της Αμερικής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εργασία και την προκοπή των ομογενών. Όμως, συνέχισε, τα χρήματα και οι επιτυχίες δεν έχουν αξία εάν δεν συνεισφέρουν στην κοινότητα και τα μέλη Pan Gregorian, έχουν αποδείξει με τη φιλανθρωπική τους δράση όλα αυτά τα χρόνια το πόσο στην πράξη ακολουθούν τις επιταγές και τις παραδόσεις της ορθοδοξίας, που θέλει «τους έχοντας δύο χιτώνες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ευαγγέλια «να δίνουν τον ένα». Τόσο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και η Μητρόπολη της Νέας Υερσέης αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι ευγνώμονες στο Pan Gregorian, για την προσφορά τους. Η ηγεσία του Pan Gregorian και ο κύριος Ζαβόλας προσωπικά συνεχάρησαν και πάλι το Μητροπολίτη ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο έργο του και υποσχόμενοι τη συνέχιση της συμπαράστασής τους στο έργο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στη συνέχεια το σύνολο των παρευρισκόμενων ξεκίνησε αψηφώντας την έντονη κίνηση για να κινηθεί βορειότερα προς την περιοχή Moonachie και το φημισμένο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “The Greycliff” του Αντώνη Παπαμάρκου, οι πολυτελείς αίθουσες του οποίου παραδοσιακά την ετήσια κοπή της Βασιλόπιτας. Στους παρευρισκόμενους είχαν εν τω μεταξύ προστεθεί και άλλοι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, αναμεσά τους μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του Pan Gregorian Γεώργιος Σιαμπούλης, president emeritus.

Παρά την παρουσία πολλών εργαζομένων της γνωστής για τις γαστρονομικές της επιδόσεις επιχείρησης ο αεικίνητος ιδιοκτήτης της Αντώνης Παπαμάρκου φρόντισε να περιποιείται και να ενίοτε να σερβίρει και ο ίδιος, κάθε καλεσμένο προσωπικά. Μετά το τέλος του πλουσιοπάροχου δείπνου ο κύριος Ζαβόλας καλωσόρισε τους προσκεκλημένος και αναφέρθηκε με συντομία στην ιστορία των τεσσάρων δεκαετιών του Pan Gregorian ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. Ο πρόεδρος του Pan Gregorian της Νέας Υόρκης Δημήτρης Καυχίτσας τόνισε την ενότητα των διαφόρων παραρτημάτων της οργάνωσης και τη στενή συνεργασία με τον φίλο του όπως τόνισε Μάικ Ζαβόλα, για την προκοπή και την ευημερία των Ελλήνων επιχειρηματιών της γαστρονομίας.

Ο πρόεδρος της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης του Pan Gregorian Αλέξανδρος Θεοδοσίου αναφέρθηκε με συντομία στο πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο της αναφέροντας ότι το ύψος του ποσού που έχει διατεθεί όλα αυτά τα χρόνια σε φιλανθρωπικές δράσεις ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σύντομη αλλά περιεκτική και η παρέμβαση του μακροβιότερο προέδρου του Pan Gregorian. Ο επί είκοσι συναπτά έτη πρόεδρος της εταιρίας-θεσμού Γεώργιος Σιαμπούλης τόνισε το ρόλο του Pan Gregorian, όχι μόνον όσον αφορά το χώρο της γαστρονομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και το ευρύτερο με το βλέμμα στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στο ίδιο πνεύμα και η ομιλία του Μητροπολίτη Απόστολου, ο οποίος είχε ήδη όπως προαναφέραμε αναφερθεί το απόγευμα εκτενώς στο έργο και την ιστορία του Pan Gregorian και προτίμησε στην βραδινή του παρέμβαση με αφορμή πάντα το φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης να μιλήσει για τα, προσφιλή του άλλωστε, θέματα της παιδείας της ομογένειας, της γλώσσας και τους φυσικούς και πνευματικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Ο Μητροπολίτης Απόστολος έδειξε την ποιμενική ράβδο που του προσέφερε ως δώρο ο κύριος Γιώργος (Σιαμπούλης) το έργο και την προσωπικότητα του οποίου εξήρε ιδιαίτερα, ενώ κάλεσε δίπλα του για να ευχαριστήσει προσωπικά για την προσφορά του στην ομογένεια τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, ιδιοκτήτη του “The Greycliff” του Αντώνη Παπαμάρκου και κατέληξε: «Στο μυαλό μου έρχονται σήμερα δύο λέξεις, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης, διότι Εκκλησία και Pan Gregorian έχουμε έναν κοινό στόχο, να είμαστε ενωμένοι σαν φυλή, σαν γλώσσα και έθνος. Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της είναι ένα φως, όπως η Εκκλησία μας έτσι και εσείς χαρίζετε άπλετο φως με το έργο σας. Σας ευχαριστώ για όλα όσα προσφέρετε επί δεκαετίες στην κοινωνία, εύχομαι να συνεχίσετε το θεάρεστο σας έργο και να είστε πάντα καλά και ευλογημένοι».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και μίλησε για τη χαρά του να συμμετέχει για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του σε αυτή την εκδήλωση, ανέφερε ότι για εκείνον το Pan Gregorian αποτελεί την επιτομή, το σύμβολο της αξιοσύνης των Ελλήνων της διασποράς, της φιλοπατρίας τους και της διάθεσης προσφοράς στο συνάνθρωπο αλλά και στην ομογένεια, αναφερόμενος και πάλι στη σημασία της διατήρησης καλλιέργειας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. Όλοι οι ομογενείς που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στην Ελλάδα και στις δυνατότητες του Ελληνισμού ενώ όλοι, αναμεσά τους ασφαλώς, ο Μητροπολίτης Απόστολος, ο κύριος Ζαβόλας και ο Γενικός Πρόξενος, δεν μπορούσαν παρά να θυμίσουν ότι το καλοκαίρι του 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι έγινε και να συνεχίσουμε ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη, ελευθερία και να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι τόσο βάναυσα διώχθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτούμενος ο κύριος Κωνσταντίνου.

Ο κύριος Ζαβόλας, τέλος πήρε το λόγο για να ευχαριστήσει ξεχωριστά τους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Πάντως παρά τις ευχαριστίες του κυρίου Ζαβόλα και την στενή της σχέση επί πολλές δεκαετίες με το Pan Gregrorian ένα ηγετικό στέλεχος της εταιρίας «απείλησε», να μην … ξανακαλέσει την εφημερίδα μας στην εκδήλωση, για να δοθεί επιτέλους όπως είπε, αστευόμενη βέβαια, και σε κάποιον άλλον η δυνατότητα να κερδίσει το φλουρί της βασιλόπιτας, το οποίο και φέτος κατέληξε στην Hellenic News of America. Πέρυσι το φλουρί είχε κερδίσει ο ιδρυτής της εφημερίδας Paul Kotrotsios και το δεύτερο ο κ. Κώστας Βέτσας, ενώ φέτος ο τυχερός ήταν ο σύζυγος της διευθύντριας της εφημερίδας ΗΝΑ, Dr. George Tsilomelekis.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

 

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

 

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

 

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img