Thursday, May 2, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΝικόλαος Θεράποντος "Ο πολιτισμός χρειάζεται παιδεία και η παιδεία κράτος παιδείας"

Νικόλαος Θεράποντος “Ο πολιτισμός χρειάζεται παιδεία και η παιδεία κράτος παιδείας”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κανναβό

Ο Νικόλαος Θεράποντος γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου. Σπούδασε Μουσική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και αποφοίτησε το 2012 με πτυχίο μουσικής εκπαίδευσης.
Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Επιστήμες Αγωγής με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική.

Από το 2019 είναι υποψήφιος διδάκτορας Επιστημών Αγωγής, με ερευνητική διατριβή στον χορωδιακό τομέα. Από το 2012 δραστηριοποιείται στον τομέα της χορωδίας ως μαέστρος χορωδιακών συνόλων. Διεύθυνε το κυπριακό γυναικείο φωνητικό σύνολο “Intonation” στο πανεπιστήμιο Debrecen της Ουγγαρίας το 2016, με κιθαρίστες του Πανεπιστημίου Debrecen και Κύπριους μουσικούς.

Το 2018 ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Χορωδιών και την Παγκύπρια Χορωδία Καλλιτεχνών, στα οποία είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής αντίστοιχα. Το 2019 συμμετείχε με την Παγκύπρια Χορωδία στη συναυλία με την Ορχήστρα Mobile και τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη. Το 2020 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων Κύπρου και το 2021 το γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Χορωδιών.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως, Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Χατζή, Δημήτρη Μπάση, Νένα Βενετσάνου, Στέλιο Διονυσίου, Ελένη Δήμου, Κωνσταντίνα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ευάγγελο Μπουντούνη, , Θεόδωρο Ορφανίδη, Σόνια Θεοδωρίδου, Ανδριάνα Λυκούρεση, Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Μάργαρη και Παναγιώτη Πετράκη.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Νικόλας Θεράποντος σπούδασε Μουσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αποφοίτησε το 2012 με Bachelor of Music (Συγκέντρωση Μουσικής Αγωγής) και το 2017 με Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση (Arts Education συγκέντρωση). Το 2019 ξεκίνησε να σπουδάζει διδακτορικό στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στη μουσική παιδαγωγική.
Από το 2012 δραστηριοποιείται στον τομέα της χορωδίας ως μαέστρος, έχοντας ιδρύσει τρία φωνητικά σύνολα σε Λευκωσία και Λάρνακα. Διηύθυνε το κυπριακό γυναικείο φωνητικό σύνολο «Intonation» στην Ουγγαρία, με κιθαρίστες του Πανεπιστημίου Debrecen. Το 2018 ίδρυσε τον Χορωδιακό Σύνδεσμο Κύπρου και την Παγκύπρια Μεγάλη Χορωδία, της οποίας είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 2019 συμμετείχε σε συναυλία με την Κινητή Ορχήστρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2020 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Το 2021 ίδρυσε επίσης το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Χορωδιακού Συνδέσμου Κύπρου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ : Πώς βρίσκει επαγγελματικά τον μαέστρο Νικόλαο Θεράποντος το 2023;

Νικόλαος Θεράποντος : Σίγουρα νιώθω ικανοποιημένος, ειδικά για τις πιο πρόσφατες δράσεις αλλά και γενικότερα την τελευταία πενταετία έχουν γίνει σπουδαία πράγματα στον τομέα μας. Η χορωδία των μουσικών που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο εξωτερικό με παρουσιάσεις κάθε 6 μήνες, μας κάνει περήφανους. Από το ξεκίνημα του προγράμματος World Choral, πέρυσι, μέσα σε διάστημα ενός έτους το χορωδιακό σύνολο των μουσικών έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε Βερολίνο, Ρώμη και Στοκχόλμη με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στη συναυλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σουηδία, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Πρεσβεία. Θερμές ευχαριστίες στο Hellenic media Group για τη συμβολή του ως χορηγός επικοινωνίας.

Επιπλέον φέτος είχαμε την πρώτη συναυλία της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων Κύπρου μαζί με τη μεγάλη Παγκύπρια Χορωδία στη Λευκωσία. Είμαστε ικανοποιημένοι και προχωράμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ : Ποιός είναι ο προσωπικός σου στόχος και ποιός ο στόχος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Χορωδιών;

Νικόλαος Θεράποντος : Ο πρώτιστος στόχος του Συνδέσμου είναι σαφώς η εκπροσώπηση των χορωδιών από ένα φορέα. Και οι δράσεις για εξέλιξη του χώρου φυσικά.

Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Γενικά λειτουργώ ως καλλιτέχνης. Θέλω να καταπιαστώ με ότι με γεμίζει κάθε φορά. Αν δεν με ενθουσιάσει κάτι τότε δεν θα κάνω τίποτα. Δεν θέλω να βαρεθώ, γι αυτό πάντα ακούω τις καλλιτεχνικές μου ανάγκες. Σίγουρα δεν θα με δει ποτέ κανείς να κάνω τα ίδια πράγματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ: Τί θεωρείς βασικό να διαθέτει ένας καλλιτέχνης για να μπορέσει να εκφραστεί όπως θέλει; Τί προσφέρει το κράτος ως στήριξη προς τον δημιουργό;

Νικόλαος Θεράποντος : Ο καλλιτέχνης για να εκφραστεί, χρειάζεται να ξέρει να εκφραστεί. Αν πραγματικά θες να εξωτερικεύσεις την τέχνη σου θα βρεις τον τρόπο.
Με διαφοροποιήσεις με δυσκολίες αλλά στο τέλος θα το βρείς. Χρειάζεται όμως πείσμα.

Το κράτος είναι μπερδεμένο σε ότι αφορά τον πολιτισμό. Το λέω συνέχεια. Ο πολιτισμός θέλει παιδεία και η παιδεία χρειάζεται κράτος παιδείας. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους μουσικούς. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες δεν υπάρχουν υποδομές δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ατέλειωτη λίστα αδιόριστων πτυχιούχων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ : Γιατί χορωδίες;

Νικόλαος Θεράποντος : Χορωδίες γιατί έτυχε, χορωδίες γιατί όταν έτυχε το αγάπησα. Το αγάπησα γιατί αντικατοπτρίζει με σαφήνεια οτιδήποτε συλλογικό, όμορφο και βαθύ. Εγώ το βλέπω ως μια τεράστια ατμομηχανή ανθρώπινων ενεργειών που διαδρούν και χρωματίζουν τα πάντα. Είναι μαγικό. Παρόλα αυτά δεν είναι οι χορωδίες που με καθορίζουν αλλά το κοινωνικό έργο με όποιο τρόπο κι αν αυτό επιτυγχάνεται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Τι σε ενδιαφέρει περισσότερο; Χορωδίες ή ορχήστρες;

Νικόλαος Θεράποντος : Και τα δύο μαζί!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Υπάρχει ανταγωνισμός στον καλλιτεχνικό χώρο της Κύπρου;

Νικόλαος Θεράποντος : Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ εμού και του εαυτού μου. Αυτό είναι η ουσία. Τίποτα άλλο δεν με ενδιαφέρει. Η εσωτερική εξέλιξη μας ως οντότητες είναι το ζητούμενο. Και έτσι ο καθένας προσθέτει κάτι και όλοι μαζί πολλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Τί είναι για σένα η μουσική;

Νικόλαος Θεράποντος : Η μουσική είναι το φως. Ο πόλεμος είναι το σκοτάδι και η μουσική το φως.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img