Wednesday, May 1, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΝικόλαος Θεράποντος: Πανελλήνια συναυλία "Ελευθερία 2024"

Νικόλαος Θεράποντος: Πανελλήνια συναυλία “Ελευθερία 2024”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ελευθερία 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ . Πανελλήνια Εθνική Συναυλία για την Κύπρο. Ένα θαύμα 2000 συμμετεχόντων. Πώς φτιάχνεται κάτι τέτοιο;

Νικόλαος Θεράποντος – Εμείς σίγουρα το βιώνουμε έντονα όλο αυτό. Δεν ξέρω αν πρόκειται για θαύμα. Σίγουρα όμως χρειάζονται κόπος, θυσίες και πόνος για κάθετι που αξίζει.
Εμείς πονέσαμε πολύ. Και το γνωρίζαμε από την αρχή. Ίσως γι’αυτό τα καταφέραμε. Υπήρξε συνειδητοποίηση και προθυμία για κάτι τεράστιο. Ότι αξίζει δηλαδή για να τιμήσουμε μισό αιώνα αγώνων της προσφυγιάς. Νιώθω περήφανος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ . Πού στόχευε ή στοχεύει μια τόσο μεγάλη παραγωγή; Είναι μια από τις προσωπικές σου φιλοδοξίες, ή μήπως ανάγκη να προβληθούν μηνύματα;

Νικόλαος Θεράποντος – Ξέρεις, ίσως πριν από λίγα χρόνια να παραδεχόμουν ότι έχω φιλοδοξίες, στόχους, σχέδιο δράσης και τέτοια. Μεγαλώνοντας τα ‘χω αφήσει όλα αυτά. Έχω φιλοσοφήσει πολύ. Όχι, δεν έχω καμία φιλοδοξία. Αυτό που με κινητοποιεί είναι η πρόκληση του αδύνατου, το δύσκολο, το ακατόρθωτο. Και εκεί ξέρω από πριν ότι θα τα καταφέρω. Σαφώς και στοχεύσαμε στο να δοθεί ένα τρανταχτό μήνυμα για την Κύπρο. Δεν ξεχνάμε. Ο κόσμος δεν ξεχνά και ο αγώνας για επιστροφή και επανένωση είναι πάντα εκεί. Θέλαμε να τραγουδήσουμε τόσο δυνατά να ακουστεί μέχρι τον πενταδάκτυλο. Όλοι το ένιωσαν αυτό και ήταν απίστευτα λυτρωτικό.

Thanks for reading Hellenic News of America
Ελευθερία 2024
ΦΩΤΟ: Δ. ΚΑΝΑΒΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ – Πώς το διαχειρίζεσαι αυτο μετά; Έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και μεγάλη δημοσιότητα το γεγονός. Πιστεύεις ότι θα σε αλλάξει αυτό ως μαέστρο και ως άνθρωπο;

Νικόλαος Θεράποντος – Όχι όχι, δεν λειτουργώ με αυτό τον τρόπο. Αρχικά να σου πω ότι αντιπαθώ τη λέξη “μαέστρος”. Μου τη δίνει δηλαδή. Με περιορίζει, με εγκλωβίζει, σχεδόν με υποτιμά. Τί σημαίνει μαέστρος; Κάθε άνθρωπος γεννιέται ή αποκτά στην πορεία κάποια χαρακτηριστικά και διαμορφώνει μια προσωπικότητα μοναδική. Θεωρώ τον εαυτό μου (και στο λέω ειλικρινά) μέτριο μουσικό). Θα μπορούσα όμως να στέκομαι σε ένα στάδιο και να μιλάω με τις ώρες στον κόσμο. Αυτό θα το έκανα καλύτερα απ’ ότι διευθύνω. Δεν μ’ αρέσουν οι ταμπέλες. Γιατί πρέπει όλα αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου να χωρέσουν σε μια ιδιότητα; Με πνίγει αυτό.

Σαν άνθρωπος ναι, αλλάζεις. Αλλάζεις γιατί φέρεις το βάρος της ευθύνης των πράξεων σου και έχεις υποχρέωση να σταθείς άξιος των πεπραγμένων σου μέσα στο χρόνο. Η πίστη του κόσμου και όλη αυτή η αγάπη που λαμβάνουμε πρέπει να ανταμοιφθεί, να εξιλεωθεί. Και ο μόνος δρόμος είναι η σταθερότητα στις βασικές σου αξίες.

Ελευθερία 2024
ΦΩΤΟ: Δ. ΚΑΝΑΒΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ – . Πώς το αντιμετώπισε το κοινό; Οι Κύπριοι, οι Ελλαδίτες;
Νικόλαος Θεράποντος – Δεν έχω λόγια για το πόση αγάπη μπορεί ο άνθρωπος να προσφέρει. Έχω συγκλονιστεί με την αγνότητα και την αυθεντικότητα των ανθρώπων αυτών. Συμμετεχόντων και κοινού. Δε μπορώ να εκφράσω με λόγια αυτό που ζήσαμε και ζούμε. Αγάπη, λευκή, καθαρή, αγνή. Είναι εξωπραγματικό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ . Υπήρξε κριτική;
Νικόλαος Θεράποντος  Κριτική πάντα υπάρχει και πάντα πρέπει να υπάρχει για να μαθαίνεις. Το τι θα πάρω όμως από την κριτική είναι αυτό που θα θεωρήσω εγώ ότι μου είναι χρήσιμο.

Εκείνο που με θυμώνει όμως είναι οι  “κριτές του καναπέ”. Αυτούς τους βαριέμαι πολύ.
Δεν το συζητώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ . Τι σε καθοδηγεί; Τι σε δυναμώνει και τι φοβάσαι;
Νικόλαος Θεράποντος  – Με καθοδηγεί η οικογένειά μου, οι φίλοι, οι συνεργάτες μου. Με δυναμώνει ότι με αμφισβητεί. Φοβάμαι τα πάντα. Τον πόλεμο, τον πόνο, την πείνα, τον θάνατο, μα πιο πολύ φοβάμαι τον εαυτό μου. Ο εαυτός μας είναι η μεγαλύτερη άβυσσος και εκεί πρέπει να βρίσκουμε την άκρη για να προχωράμε σταθερά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ . Σου λείπει κάτι σήμερα;

Νικόλαος Θεράποντος  – Από υλικά ποτέ δεν επιθύμησα κάτι περισσότερο από τα βασικά.
Μου λείπει το δίκιο, μου λείπει η ειρήνη. Νιώθω ανήμπορος μπροστά στον πόλεμο, ασήμαντος και ανίκανος να αλλάξω την τραγικότητα του πολέμου. Τον μισώ τον πόλεμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Έχεις κάποια ευχή για την Κύπρο; Για το όραμα της επανένωσης;
Νικόλαος Θεράποντος
– Δεν εύχομαι, είμαι σίγουρος για την επανένωση. Για την επιστροφή. Κάποια μέρα, αργά η γρήγορα πιστεύω σ’ αυτό. Η ελευθερία πάντα επιστρέφει, μα εύκολα φεύγει πάλι. Αυτό πρέπει να μάθουμε σαν λαός.

Ελευθερία 2024
ΦΩΤΟ: Δ. ΚΑΝΑΒΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Η πολιτική σε ενδιαφέρει;

Νικόλαος Θεράποντος
– Σε καμία περίπτωση, η πολιτική με τον τρόπο που λειτουργεί δεν με ενδιαφέρει και δεν θα με ενδιαφέρει ποτέ, όσο υπάρχουν παλιωμένα, σκουριασμένα μυαλά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ Αν τα πράγματα αλλάξουν σε λίγα χρόνια θα έμπαινες στην πολιτική; Πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις;

Νικόλαος Θεράποντος  – Πιστεύω ότι αρχικά μπορώ να βοηθήσω  να αλλάξουν τα πράγματα, ώστε να ενδιαφερθούν για την πολιτική άνθρωποι που αξίζουν και μπορούν να προσφέρουν. Είναι πολύ μακρινό αυτό. Μα είμαστε για τα δύσκολα.

Ελευθερία 2024
ΦΩΤΟ: Δ. ΚΑΝΑΒΟΣ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img