Wednesday, May 15, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠαναγιώτης Νικολόπουλος: Στην υπηρεσία του Φιλελληνισμού!

Παναγιώτης Νικολόπουλος: Στην υπηρεσία του Φιλελληνισμού!

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

> Συνέντευξη στον Παύλο Κοτρότσιο

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος έχει αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάδειξη του Φιλελληνισμού στην Αμερική. Έχοντας εντρυφήσει στην ιστορία του Φιλελληνισμού από Αμερικανούς, δημιούργησε τον Οργανισμό των Φιλελλήνων στις ΗΠΑ και έχει κάνει ένα πλούσιο έργο τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την δημιουργία Μνημείου στην κεντρική πλατεία της πόλης Aurora, Illinois.

Ο κ. Νικολόπουλος μιλάει στην Hellenic News of America για τον πολύ σημαντικό θέμα του Φιλελληνισμού και τις ενέργειες που ο Οργανισμός του έκανε και συνεχίζει να κάνει.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Παύλο Κοτρότσιο

Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες στην Αμερικη. Έχετε φτιάξει μνημείο, έχετε αναδείξει τους φιλέλληνες στην Αμερική και πολλές εκδηλώσεις για τον Τζορτζ Τζάρβις που ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πολέμησε στο πλάι των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, για τον Δρ Σάμιουελ Χάου, επίσης για τον Τζόναθαν Μίλλερ και πολλούς άλλους. Συγχαρητήρια! Πότε αρχίσατε και ποιοι οι σκοποί του;

Thanks for reading Hellenic News of America

Αυτή την προσπάθεια που κάναμε την έχουμε προγραμματίσει από το 2002 και προχωρήσαμε βοηθούμενοι από την τότε Γενική Διευθύντρια τον αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Φωτεινή Τομαή. Το 2013 φτιάξαμε ένα μνημείο στο Oshkosh Wisconsin εις μνήνη του Λουκά Μιλτιάδη Μίλλερ. Αυτός και ο αδερφός του ήταν ορφανά απο την Λειβαδιά. Τα πήρε και τα έφερε στην Αμερική ο Μπέκαμ Μίλλερ. Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλλερ ήταν όπως γνωρίζουν πολλοί ο πρώτος Congressman Έλληνας στην Αμερική, το 1891-1893! Πέθανε το 1902 στο Wisconsin, δεν είχε παιδιά και την περιουσία του την άφησε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Μετά είπαμε να φτιάξουμε ένα μνημείο για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες που πήγαν στην Ελλάδα και πολέμησαν. Ψάξαμε και βρήκαμε στοιχεία με έρευνα τριών ετών και βρήκαμε πως πάνω από 30 Αμερικανοί πήγαν και πολέμησαν! Ένας απο αυτούς ήταν και ο Τζέιμς Ουίλιαμς που έκανε πολύ μεγάλο έργο. Εδώ να προσθέσω μια παρένθεση, πως ο Τζέιμς Ουίλιαμς δεν έχει ταφεί στο Άργος όπως πολλοί νομίζουν. Στο Άργος έχει ταφεί μόνο ο Τζάρβις και υπάρχει μνημείο στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.

Έχουμε κάνει 18 παρουσιάσεις για τον Αμερικανικών Φιλελληνισμό. Επί Προεδρίας της Βουλής της, η κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη εδέχτηκε την πρόταση μας να γίνει ημέρα Φιλελληνισμού. Στη συνέχεια το θέμα έφθασε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και το εισηγήθηκε και έγινε Νόμος. Εψηφήστηκε απο την Βουλή (Εφημερίς της Κυβερνήσεως αριθμός φύλλου 191 της 19 Σεπτεμβρίου 2008). Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλελληνισμού.

Βάσει όλων αυτών προχωρήσαμε και μελετήσαμε το να κάνουμε ένα μνημείο για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες. Και τελικά παρουσιαστήκαμε στον τότε Δήμαρχο της Aurora Tom Weisner, έναν τρομερά φιλέλληνa. Στην συνεχεια ο μετέπειτα δήμαρχος, Richard Irvin μας έδωσε το κέντρο της πλατείαςWilder Park στην Aurora, Illinois. Στην συνέχεια μας στάθηκε θερμός συμπαραστάτης του έργου μας μαζη με τον Chief of Staff Alex Alexandrou.

Από το 2004 με το συγχωρεμένο Καθηγητή Στάθη Μπουροδήμο, έιχαμε ξεκινήσει τις εκδηλώσεις για το θέμα αυτό.

Το 2005 ο Δρ Άντονι Φέργκιουσον παρουσίασε τον Φιλελληνισμό στο Πανεπιστήμιο της Indiana.

Το 2009 έγινε Επιμνημόσυνος Φόρος Τιμής στην Aurora, Illinois προς τους σημαντικότερους Φιλέλληνες στον Επαναστατικό Αγώνα, όπως Τζόρτζ Τζάρβις, Χάου, Ουίλιαμ Ουάσινγκτον (πρώτος ξάδερφος του Τζορτζ Ουάσινγκτον) και Τζόναθαν Μπέκαμ Μίλλερ,

Το 2010 ο Σταμάτης Δαμαλίτης, Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, μίλησε στο Πανεπιστήμιο του
St. Louis σχετικά με την ιστορία του Φιλελληνισμού. Και σε συνεργασία με το Ταχυδρομείο των ΗΠΑ εκδόθηκαν αναμνηστικά γραμματόσημα τιμώντας τον Τζορτζ Τζάρβις, τον Ουίλιαμ Ουάσινγκτον. Έγινε επίσης ενα αφιέρωμα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το 2012 ο αείμνηστος Μωυσής Κωνσταντίνης, ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, έδωσε μια διάλεξη στην βιβλιοθήκη του Niles Illinois επί των ελληνικών και αμερικανικών γραμματοσήμων που έχουν εκδοθεί και τεκμηριώνουν την ιστορία και τις διμερείς σχέσεις και αναφέρθηκε στην ιστορία των ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.

Επίσης το 2012 η κ. Φωτεινή Τομαή, προσκεκλημένη απο τον οργανισμό μας, μίλησε με θέμα τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό στο Northeastern Illinois University.

Toν Μαίο το 2022 η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Director of the Gennadius Library at the American School of Classical Studies in Athens, προσκεκλημένη απο τον οργανισμό μας, μίλησε με θέμα τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό.

Έχουμε κάνει πολλά. Πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και των Αμερικανών και της Ομογένειας.

Ειλικρινά πολύ μεγάλο το έργο σας και χαίρομαι για αυτό όπως και για την Ίδρυση του Μνημείου στο Aurora Illinois με αναφορά στους Φιλέλληνες. Ένα μνημείο που έχει την επιγραφή ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ. Και ήταν πολύ καλή κίνηση και τα γραμματόσημα…

Τα γραμματόσημα όμως δεν υποστηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε απο την οργανωμένη ομογένεια. Δεν βρήκαμε συμπαράσταση και υποστήριξη.

Η σειρά γραμματοσήμων με θέμα τους Αμερικανούς Φιλέλληνες
Η σειρά γραμματοσήμων με θέμα τους Αμερικανούς Φιλέλληνες

Πόσα μέλη έχετε στον Οργανισμό σας;

Ο Οργανισμός μας αντλεί της νομικές του υπόχρεωσεις του σαν 501c(3) οργανισμός. Έχουμε μέλη και είναι εγγεγραμμένα στο περιοδικό μας. Και οι χρηματοδότες ήταν λίγοι. Είχαν όμως τη διάθεση και το υποστήριξαν και τους ευχαριστώ. Είναι πολύ συγκινητικό που μια κυρία (δεν αναφέρω το όνομά της) μου έστειλε 25 δολάρια και μου είπε “τα έκοψα απο το φαγητό μου για να σας τα στείλω για το έργο σας”. Θέλω να την τιμήσω, αλλά δεν το θέλει η ίδια! Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πανε στο website www.amphso.com. η να επικοινωνήσουν στο [email protected] η στο τηλέφωνο 847-674-1773.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη και για την ευκαιρία να αναδείξουμε μέσω της Hellenic News of America το πολύ σημαντικό έργο σας!

Εγώ σας ευχαριστώ!

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img