Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣτη σημασία να καταπολεμηθεί με διεθνή συνεργασία το μίσος κι ο αντισημιτισμός...

Στη σημασία να καταπολεμηθεί με διεθνή συνεργασία το μίσος κι ο αντισημιτισμός αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι του Ρίτσμοντ και του Φορτ Λόντερντειλ 

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στη μεγάλη σημασία που έχει για τον διεθνή συντονισμό της προσπάθειας καταπολέμησης του αντισημιτισμού, η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων ενάντια στον Αντισημιτισμό, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής, αναφέρθηκαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ Λιβάρ Στόνεϊ και ο ελληνικής καταγωγής Ντιν Τραντάλις, του Φορτ Λόντερντέιλ.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στόνεϊ δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε εδώ στην Αθήνα, στο παγκόσμιο λίκνο της δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε πως η δημοκρατία σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα στη δική μου χώρα τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε κίνδυνο. Κινδυνεύει γιατί απωλέσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς, έχουμε προκλήσεις στην επιβολή του νόμου, στην ακεραιότητα των εκλογών, αλλά βλέπουμε κυρίως, πως τώρα δρέπουμε τους καρπούς που έσπειρε το μίσος και στη χώρα μας. Η δημοκρατία είναι ασταθής όταν επιτρέπουμε στο μίσος, τις διακρίσεις και τον αντισημιτισμό να δείχνει το άσχημο πρόσωπό του. Το είδαμε να συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και είναι σπουδαίο να μαζευόμαστε ηγέτες και δήμαρχοι απ’ όλον τον κόσμο για να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό και το μίσος στις κοινότητές μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όσον αφορά την αύξηση των εκδηλώσεων μίσους στις ΗΠΑ ενάντια σε μία πλειάδα από μειονοτικές ομάδες και κοινότητες, ο κ. Στόνεϊ δήλωσε πως «έχω διαπιστώσει μία αναζωπύρωση της διαίρεσης σε πολλές πόλεις. Είδαμε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, όπως δήλωσα στην ομιλία μου στο Πίτσμπουργκ, το Μπάφαλο. Πότε είναι ο αντισημιτισμός εκείνος που στρώνει τον δρόμο για το μίσος, πότε είναι ο ρατσισμός. Πιστεύω πως βρίσκονται μεν σε άνοδο, αλλά εμείς που είμαστε οι φορείς του καλού θα τους υπερκεράσουμε. Θα χρειασθούν άνθρωποι με υγιή μυαλά, με αγαθή καρδιά, που θα συστρατευθούν και θα πουν “αρκετά”. Αλλά κι επίσης να ενισχύσουμε τους θεσμούς που θα μας κρατήσουν όλους ασφαλείς».

Όσον αφορά τους θεσμούς που πρέπει να κινητοποιηθούν για να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός και το μίσος, ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «στην Αμερική υπάρχουν ρητοί νόμοι και πολιτικές που προστατεύουν θρησκευτικές και φυλετικές μειονότητες και πιστεύω ακράδαντα πως ανεξαρτήτως ποιον αγαπάς, ποιο είναι το χρώμα του δέρματός σου, σε ποιον Θεό προσεύχεσαι, θα πρέπει να μπορείς να ζεις όπως θέλεις στην πόλη και την κοινότητά σου. Και θα πρέπει να έχεις πρόσβαση κι ευκαιρίες και περισσότερη προστασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Έχουμε δει ανθρώπους να χρησιμοποιούν τεχνολογία, το ιντερνέτ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τα μετατρέπουν σε όπλα για να διαιρέσουν την κοινωνία και συχνά να οδηγήσουν σε θλιβερές περιπτώσεις, σε παραπληροφόρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά συχνά είδαμε κι ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε μαζικά εγκλήματα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Φορντ Λοντερντέιλ Ντιν Τραντάλις, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι πολύ σημαντικό που συγκεντρωνόμαστε στην Αθήνα, δήμαρχοι όχι μόνον την από τη χώρα, αλλά και από την Αμερική και την Ευρώπη, γιατί ο αντισημιτισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ιδίως για τις ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν σημαντικές περιπτώσεις αντισημιτισμού και μίσους, όχι μόνον εναντίον των Εβραίων, αλλά και των Αφροαμερικανών, της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανθρώπους από μειονοτικές ομάδες που συχνά πέφτουν θύματα μίσους και βίας. Η σύνοδος αυτή είναι σημαντική όχι μόνον γιατί αναγνωρίζει πως φαινόμενα σαν κι αυτό εξακολουθούν να επιβιώνουν, αλλά κυρίως γιατί μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα καταπολεμήσουμε το μίσος, τα υπολείμματα του παρελθόντος. Το μίσος έχει κυριαρχήσει σε πολλές κοινότητες και βρισκόμαστε εδώ στην Αθήνα για να συζητήσουμε πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους, να καταπολεμήσουμε το μίσος και τον αντισημιτισμό».

Thanks for reading Hellenic News of America

«Δυστυχώς ο αντισημιτισμός επιβιώνει μεταξύ μας για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα μαθαίνουμε πως είναι η αρχαιότερη μορφή μίσους απέναντι σε μία κοινότητα. Και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει και να συμβαίνει. Ευτυχώς εδώ στην Αθήνα θα αναζητήσουμε τους τρόπους να τον καταπολεμήσουμε και να ζήσουμε όλοι μαζί» τόνισε ο δήμαρχος.

Μιλώντας για τη δυνατότητα που έχουν οι δήμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κάθε μορφής μίσους στην κοινότητα, ο κ. Τραντάλις δήλωσε «πως δεν έχουν όλοι οι Αμερικανοί αυτό το μίσος μέσα τους. Είναι απλώς κάποιες λίγες ομάδες που πασχίζουν να προωθήσουν την ατζέντα τους, να προωθήσουν το μίσος, την περιθωριοποίηση κάποιων ομάδων, να προωθήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα. Και κάποιες φορές αυτό πέτυχε. Εκλέξαμε έναν πρόεδρο που πρέσβευε το μίσος και τον φόβο και την περιθωριοποίηση ομάδων. Η Αμερική είναι καλλίτερη από αυτούς κι εμείς οι Αμερικανοί ήλθαμε στην Αθήνα για να μοιρασθούμε τις εμπειρίες μας και να ακούσουμε τους άλλους, ώστε να μάθουμε πώς θα συνεχίσουμε να υπερνικούμε αυτές τις ομάδες, να μην τις αφήνουμε να διαιωνίζουν το μίσος και τη βία. Και μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους, και να μειώσουμε τον αντίκτυπο όσων έχει πετύχει ο αντισημιτισμός για πολλά χρόνια».

Όσον αφορά την επίπτωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάδοση του μίσους, ο δήμαρχος του Φ. Λοντερντέιλ υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «όλα αυτά τα μέσα, οι πλατφόρμες προϋπήρχαν. Δεν είχαν ηλεκτρονική μορφή, αλλά υπήρχαν υπό άλλη μορφή. Όμως εμείς θα τα υπερκεράσουμε, γιατί δεν μπορούν να κυριαρχήσουν στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αθήνα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δείχνουν ενίοτε το άσχημο πρόσωπό τους και εμείς γνωρίζουμε πώς θα το συντρίψουμε, να το νικήσουμε και θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου. Γιατί είτε φέτος είναι το Facebook, αύριο κάτι άλλο, γιατί η τεχνολογία δεν το έχει αναπτύξει ακόμη, εμείς θα το υπερκεράσουμε, γιατί όλους εκείνους που κάθονται στο σπίτι τους ή όπου αλλού βρίσκονται και ευχαριστιούνται διασπείροντας το μίσος, ίσως γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη κατάστασή τους, είναι τελικά τυλίγοντάς τους με την ανθρώπινη αγάπη που θα καταφέρουμε να τους εξουδετερώσουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img