Wednesday, May 1, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣυναυλία για τη στήριξη της ελληνικής παιδείας στο Carnegie Hall

Συναυλία για τη στήριξη της ελληνικής παιδείας στο Carnegie Hall

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Προηγήθηκε δεξίωση του ζεύγους των Μόνικα και Τζον Άθα, οι οποίοι ηγούνται των προσπαθειών ενίσχυσης της ελληνικής παιδείας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο γνωστό, και γειτονικό στο Carnegie Hall, εστιατόριο, της Μαρίας Λόη. Στις εκατό χιλιάδες δολάρια εκτιμάται το ποσό που συγκεντρώθηκε.

Των Αφροδίτης Κοτρότσιου και Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Το ταμείο ελληνικής παιδείας αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας της ομογένειας στη Νέα Υόρκη και είναι κομβικής σημασίας για την συνέχεια και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες πολιτείες. Ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχει ο Δρ. Τζον Άθας με τη σύζυγό του Μόνικα, η οποία, ως «της ημετέρας παιδείας μετέχουσα» έχει και αυτή το ίδιο πάθος με τον σύζυγό της για την ελληνική παιδεία των παιδιών τους αλλά όλων των παιδιών της ομογένειας. Το ζεύγος Άθα έχει συμβάλει στους σκοπούς του ταμείου με ένα σημαντικό ποσό και συμμετέχει ενεργά στο διοικητικό του συμβούλιο. Στα πλαίσια των προσπαθειών για την ενίσχυση των προσπαθειών του, το ταμείο οργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα, με τον συμβολισμό να είναι προφανής, στους χώρους ενός από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της Νέας Υόρκης, το Carnegie Hall, με μία συναυλία η οποία επιχείρησε να συνδυάσει την προβολή των σκοπών του ταμείου με τη συνέργεια μουσικών από την Ελλάδα με αυτούς της ομογένειας. Έτσι την ηγεσία μουσικού σκέλους της εκδήλωσης ανέλαβε ο διακεκριμένος σολίστας και καθηγητής του σαξόφωνου Αθανάσιος Ζέρβας, οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα, καλώντας παράλληλα να συμπράξουν μουσικοί της ομογένειας, ανάμεσά τους η παιδική χορωδία του Καθεδρικού υπό τη διεύθυνση του, γνωστού στην ομογένεια διευθυντή της, Κώστα Τσουράκη. Μέλος της χορωδίας και η κόρη του ζεύγους Άθα Ολίβια.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Η συναυλία με το όνομα: “Letters About Three Luminaries” με εμφανή την αναφορά στην ημέρα των Τριών Ιεραρχών, περιλάμβανε έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη (1929-2021) και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του. O διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης στη ζωή και στο έργο του οποίου έκανε εκτενή αναφορά η Hellenic News of America https://hellenicnews.com/συναυλία-με-μουσική-των-ντίνου-κωνστα/ ήταν από το 1967 και ως το τέλος της ζωής του καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (LSU) και στα πάνω από 300 έργα στην κατηγορία της μουσικής που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε κλασσική, στο ιδίωμα του 20ου αιώνα στην περίπτωση του Κωνσταντινίδη, τα όποια είχε συνθέσει κατά τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας, είχε ενσωματώσει πολλά ελληνικά στοιχεία είτε ρυθμούς και μελωδίες από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και χορούς, είτε θέματα από την ελληνική αρχαιότητας. Για πολλά χρόνια μαθητής, φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντινίδη ο διακεκριμένος Έλληνας σαξοφωνίστας Αθανάσιος Ζέρβας, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, προσέθεσε και αυτός δικά του έργα στη συναυλία, ενώ οι τραγουδιστές Nicoletta Mitroussias (σοπράνο), Ξανθή Παναγιωτοπούλου (μέτζο-σοπράνο) και ο νέος Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ελευθέριος Χασανίδης (βαρύτονος) συνέχισαν την περιήγηση και σε άλλα ιδιώματα της ελληνικής μουσικής. Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ελληνικής παιδείας και γέμισε την αίθουσα Weil Recital Hall του Carnegie Hall.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στην εκδήλωση και στη δεξίωση που προηγήθηκε παραβρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας του προξενείου Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, η Paulette Poulos από το Leadership 100, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ομογενειακών οργανώσεως του New Jersey Πάνος Σταυριανίδης, η Ευτυχία Πυλαρινού, ο διακεκριμένος καρδιολόγος Γεώργιος Δάγκας, ο επίσης διακεκριμένος γιατρός και Άρχων του Οικουμενικού πατριαρχείου Γεώργιος Λιακέας, εκπρόσωποι των ομογενειακών media ανάμεσά τους ασφαλώς και η Hellenic News of America με τον εκδότη της και τη διευθύντριά της Paul και Aphrodite Kotrotsios αντίστοιχα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε με θερμά λόγια για το ζεύγος Άθα και τους συνεχάρη για την προσφορά τους στη ομογένεια και την ολόψυχη υποστήριξή τους στην ελληνική παιδεία. Ο αρχιεπίσκοπος διατηρεί στενή φιλική σχέση με τον, επίσης Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Τζον Άθας και τη σύζυγό του Δα. Μόνικα Τάρντος Άθας.

CLICK HERE TO VIEW THE PHOTO JOURNAL

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των ελληνικών σχολείων και αναφέρθηκε, ξεχωριστά σε αυτό του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, και γενικότερα στην απόλυτη προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η ομογένεια στα θέματα της ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε ξεχωριστά με όλους του παρευρισκόμενους και δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με πολλούς από αυτούς. Ευχαρίστησε επίσης τη Μαρία Λόη για τη φιλοξενία της στο ομώνυμο πολυτελές εστιατόριο στην καρδιά του Μανχάταν.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Μιλώντας στη Hellenic News of America η Δρ. Μόνικα Τάρντος Άθας τόνισε τη σημασία της ελληνικής παιδείας και τη σχέση της ανά τους αιώνες με την ορθόδοξη πίστη και παράδοση και συνέχισε αναφερόμενη ειδικότερα στην εορτή των τριών ιεραρχών: «Οι τρεις ιεράρχες όχι μόνο μας παρέδωσαν τη Θεία Λειτουργία αλλά επηρέασαν την ελληνική εθνική συνείδηση και την ταυτότητα του Νέου Ελληνισμού.» Αναφερόμενη στις προσπάθειες του ταμείου η Δρ. Άθας συνόψισε το νόημα της υποστήριξης του ταμείου της ελληνικής παιδείας: «Είναι κοινή πεποίθηση ότι όλοι πρέπει μέσα στις κατά τόπους κοινότητές μας και άλλες ομογενειακές οργανώσεις να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε το έργο του ταμείου Παιδείας ώστε αυτό να ενδυναμωθεί και να αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων. Αυτή η εθνική πρωτοβουλία ξυπνά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία και ανήκει σε κάθε ομογενή, σε κάθε Ελληνορθόδοξο Αμερικανό που εκτιμά τη αξία της συνέχειας του Ελληνισμού μέσω της παιδείας»!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img