Wednesday, May 8, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΤο «νέο επιχειρείν» ανθεί στην Ελλάδα: Η αρχιτέκτων μηχανικός που σχεδίασε τα...

Το «νέο επιχειρείν» ανθεί στην Ελλάδα: Η αρχιτέκτων μηχανικός που σχεδίασε τα πρώτα 3D κοσμήματα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Tης Μαρίας Ζούγρα

Η αρχιτεκτονική αποτελεί για εκείνη το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής. Είναι τέχνη και επιστήμη, μαζί, όπως μας λέει. Η επιθυμία της να σχεδιάζει ήταν αυτή που ώθησε τη Σίσσυ Παπακώστα να σπουδάσει και να εργαστεί ως αρχιτέκτων μηχανικός. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μυήθηκε στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και αφομοίωσε τις αρχές της, όπως μας εκμυστηρεύεται. Το 3D printing επελέγη, γιατί την απελευθερώνει από κάθε σχεδιαστικό περιορισμό, ενώ παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έμπνευσής της στο υλικό.

-Γιατί αποφασίσατε, από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, να περάσεις σε εκείνον των κοσμημάτων;

«Για μένα ο σχεδιασμός αποτελεί βασική ανάγκη. Η αγάπη μου για το σχέδιο είναι ο λόγος που έγινα αρχιτέκτονας. Αποφάσισα λοιπόν, να ξεκινήσω ένα project, που θα μου έδινε την ευκαιρία να σχεδιάζω σχεδόν καθημερινά. Η εξοικείωσή μου με την ψηφιακή τεχνολογία όλα αυτά τα χρόνια, με βοήθησε στο να μπορώ να δουλεύω πάνω σε τρισδιάστατα προγράμματα. Αποκτώντας τον 3D printer μου, ανακαλύπτω κάτι μαγικό. Σχεδιάζω κάτι και μετά από λίγες ώρες, κατασκευάζεται πατώντας απλά ένα κουμπί. Κρατώντας το πρώτο μου εκτυπωμένο αντικείμενο, ένα μενταγιόν από τη συλλογή ARCHI, όλες μου οι αισθήσεις ζωντανεύουν, γι’ αυτό και το όνομα SENSE-S.

Photo source: Sissy Papakosta

-Πώς σας ήρθε η ιδέα για τα τρισδιάστατα κοσμήματα;

Thanks for reading Hellenic News of America

«Ο σχεδιασμός κοσμημάτων δεν ήταν σκοπός μου από την αρχή. Προέκυψε στην πορεία, όταν αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, που να έχει σχέση με την τρισδιάστατη εκτύπωση. Σκέφτηκα λοιπόν, πως θα ήταν πολύ όμορφο να σχεδιάζω ιδιαίτερα κοσμήματα, συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία. Η δημιουργία στις σπουδές της αρχιτεκτονικής παίζει πρωταρχικό ρόλο. Στην πράξη βέβαια, όταν σχεδιάζει κανείς, έρχεται αντιμέτωπος με περιορισμούς, οι οποίοι προκύπτουν από νόμους, κανονισμούς ή από διάφορους άλλους λόγους. Εγώ κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να σχεδιάσω χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό ήταν το έναυσμα για την αναζήτηση ενός διαφορετικού project».

-Τι ακριβώς είναι τα κοσμήματα 3d;

«Είναι κοσμήματα σχεδιασμένα σε προγράμματα υπολογιστών και εκτυπωμένα σε 3d printers, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υλικό τους είναι το πολυαμίδιο. Βρίσκεται σε μορφή σκόνης και στερεοποιείται, σύμφωνα με το σχέδιο, με Laser MJF Technology. Ένα πανέμορφο υλικό, εξαιρετικά ελαφρύ, εύκαμπτο και κυρίως πιστοποιημένα φιλικό προς το δέρμα. Αίσθηση βελούδινη και αμμώδης ταυτόχρονα. Ανθεκτικό, υδρόφιλο και ecofriendly».

Photo source: Sissy Papakosta

– Γιατί κάποιος να τα επιλέξει;
«Είναι πρωτοποριακό κόσμημα, άνετο, με έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερο σχεδιασμό και μαύρο χρώμα. Ένα τέτοια κόσμημα, δημιουργεί από μόνο του ένα μοναδικό στιλ».

– Τα κοσμήματά σου πωλούνται και στη Μελβούρνη. Ετοιμάζεις νέες συνεργασίες και γενικότερα κάτι καινούργιο για το μέλλον;
«Συνεργάζομαι με καταστήματα και ξενοδοχεία στην Ελλάδα κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη, επειδή ο κόσμος αγάπησε τα τρισδιάστατα κοσμήματα. Η Αυστραλία προέκυψε, επίσης, όταν στήθηκε ένα project με έλληνες σχεδιαστές και με επέλεξαν. Στόχος μου είναι να κάνω γνωστό το brand σε όλον τον κόσμο και να επεκτείνω τις σχεδιαστικές μου ανησυχίες στον βιομηχανικό σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά μικροαντικείμενα και έπιπλα. Ένας από τους συνεργάτες μου έχει έναν καινούργιο εκτυπωτή που χρησιμοποιεί πριονίδι και ανακυκλωμένο πλαστικό. Το τελικό προϊόν είναι ξύλο. Μεγάλη πρόκληση!».

Photo source: Sissy Papakosta

 

Photo source: Sissy Papakosta

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img