spot_img
Wednesday, September 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΜε έντονο κρητικό χρώμα το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Με έντονο κρητικό χρώμα το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο, την ιστορική Morgan Library του Μανχάταν, με έντονο Κρητικό χρώμα και εξαιρετικές επιλογές ταινιών ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης το Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, το οποίο συνεχίζεται έως και το Σάββατο στο Directors Guild Theatre της 57ης οδού. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η, βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ταινία: «Φόνισσα», η οποία προβάλλεται το Σάββατο με την παρουσία της σκηνοθέτριας Εύας Ναθένα και της συγκλονιστικής πρωταγωνίστριας Καριοφυλλιάς Καραμπέτη. Η ταινία θα αποτελέσει και την ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ.

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Υποβλητικός χώρος για την έναρξη

Για την εναρκτήρια δεξίωση και προβολή του φεστιβάλ επιλέχτηκε ένας εξόχως υποβλητικός και συμβολικός χώρος, η ιστορική και πανέμορφη, τόσο στο παραδοσιακό χώρο της όσο και στις νεώτερες προσθήκες της, Morgan Library and Museum στην καρδιά του Μανχάταν, στη διασταύρωση της λεωφόρου Μάντισον με την 37η οδό. Στην είσοδο του χώρου οι θεατές μπορούσαν να παραλάβουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ καθώς και κάποιες κάρτες οι οποίες λειτουργούν σαν ένα είδος ψηφοδελτίων για να εκφράζει κοινό τη γνώμη του για τις ταινίες, οι πιο δημοφιλείς από τις οποίες, μία μικρού και μία μεγάλου μήκους, θα βραβευτούν το Σάββατο το βράδυ, στη τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Υψηλές παρουσίες στην εναρκτήρια δεξίωση

Thanks for reading Hellenic News of America

Στην εναρκτήρια δεξίωση οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ, ηγετικά μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic American Chamber of Commerce-HACC) που παραδοσιακά διοργανώνει την εκδήλωση και η καλλιτεχνική διευθύντρια, η γνωστή ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους στο φουαγιέ της αίθουσας προβολής. Μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών παρόντες ήταν: Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένη Έθνη, πρέσβης Γεώργιος Σέκερης, εκ μέρους του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ο Σάκης Φλώρος, η, επίσης εκ των στελεχών του HACC, ανώτατη σύμβουλος της Alma Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η Ευτυχία Πυλαρινού-Piper ανώτατο στέλεχος του γνωστού ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρηματικού κολοσσού Apple Group, ο πρόεδρος του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης “Cosmos FM” Στέλιος Τακεντζής κα.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Μάρκος Δρακωτός-Στήριξη του πολιτισμού με συνέπεια και συνέχεια.

Μετά το πέρας της μικρής δεξίωσης το κοινό γέμισε την αίθουσα προβολής. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ειρήνη Μο. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος του HACC Μάρκος Δρακωτός ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκτελεστική διευθύντρια του HACC κυρία Αλεξάνδρα Μητσάκη, η οποία ήταν η ψυχή της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στη σημασία του Φεστιβάλ και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Αστειεύτηκε μάλιστα λέγοντας ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει και ως ενός είδους θεραπεία για … όσους είχαν δειν την προηγούμενη νύχτα την τηλεοπτική τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ…!

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Ο κύριος Δρακωτός έπλεξε το εγκώμιο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Μαρίας Τζομπανάκη και την κάλεσε στο βήμα για να παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Μαρία Τζομπανάκη-Όραμα πολιτισμού από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ

Η Μαρία Τζομπανάκη ξεκίνησε παρουσιάζοντας το όραμά της για το Φεστιβάλ ως ενός οχήματος προβολής του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ και γενικότερα το ρόλο της τέχνης αλλά και της ομογένειας στη διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Η κυρία Τζομπανάκη αναφέρθηκε με αυτοπεποίθηση και πίστη στη δύναμη του πολιτισμού και στις δυνατότητες της χώρας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους χορηγούς και προσκάλεσε στο βήμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος «δι’ελέου και φόβου»: Εκλεκτικές συγγένειες της εκκλησιαστικής παράδοσης και πράξης με το δράμα.

Τον ενθουσιασμό της Μαρία Τζομπανάκη για τη δύναμη και δυναμική του ελληνικού πολιτισμού συμμερίζεται όπως τόνισε και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα με τη γνωστή ηθοποιό και υποσχέθηκε την στήριξη της εκκλησίας στο φεστιβάλ και σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια στήριξης της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, και με την ακαδημαϊκή του ίσως σε αυτό το σημείο ιδιότητα, αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση της δραματικής τέχνης και του θεάτρου με την τελετουργία της ορθόδοξης παράδοσης. Και οι δυο χρησιμοποιούν κοστούμια, χρώματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, μουσική και με αυτά και άλλα μέσα στοχεύουν και οι δύο στη λύτρωση, με τη λέξη λύτρωση να αντικαθιστά την αριστοτελική «κάθαρση» για να βρεθεί πιο κοντά στην ορθόδοξη παράδοση. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ και καταχειροκροτήθηκε από τους ομογενείς. Υπάρχουν πράγματι πολλές επιστημονικές μελέτες που διαπιστώνουν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με την ορθόδοξη τελετουργία και υμνογραφία. Στην αρχαία τραγωδία υπάρχει ο κορυφαίος του χορού, ο πρωτοψάλτης θα λέγαμε μια εκκλησιαστικής χορωδίας, με πολλά δραματικά και μουσικά στοιχεία να έχουν περάσει από την τραγωδία στην ορθοδοξία και μέσω αυτής αργότερα, αν πιστέψουμε την ανάλυση του Θρασύμβουλου Γεωργιάδη (σημ. κορυφαίος Έλληνας μουσικολόγος) στο έργο του μουσική και γλώσσα και στη δυτική εκκλησιαστική παράδοση και την κλασσική μουσική.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Με κρητική…διάθεση

Καταγόμενη και η ίδια από την Κρήτη η καλλιτεχνική διευθύντρια θέλησε να δώσει ένα έντονο Κρητικό χρώμα στην 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ, την πρώτη μετά την πανδημία και η αίθουσα γέμισε με τη χαρακτηριστική μουσική της λύρας από δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από την Κρήτη στη Νέα Υόρκη, τον Γιώργου Βογιατζάκη και τον Μιχάλη Λυμάκη. Μαζί τους ταξίδεψαν από την Κρήτη τα μέλη του χορευτικού «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης», τα οποία εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους και τις φιγούρες τους στον Πεντοζάλη και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Δημοφιλή τραγούδια τα οποία έχει διασκευάσει και στις δύο γλώσσες παρουσίασε με το χαρακτηριστικό της τρόπο η δημοφιλής Ελληνοαμερικανίδα, με καταγωγή βέβαια από την Κρήτη, καλλιτέχνης Evangelia.

Στο τέλος του μουσικού τμήματος της εκδήλωσης ο Γιώργος Βογιατζάκης καθήλωσε το κοινό ερμηνεύοντας το, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, ωραιότερο ελληνικό τραγούδι, το γνωστό και από τη φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη: «Ήτανε μια φορά»!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Πρωταγωνιστές «Σασμού»: “Σας ευχαριστούμε που μας βάζετε στο σπίτι σας”

Από την Κρήτη ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη για να βραβευτούν και πέντε διακεκριμένοι ηθοποιοί της δημοφιλούς και εξόχως βέβαια κρητικής τηλεοπτικής σειράς: «Σασμός» Ο Μάρκος Δρακωτός βράβευσε τους ηθοποιούς Μιχάλη Αεράκη, Μαρία Πρωτόπαππα, , Αλίνα Κοτσοβούλου, Δανάη Παππά και βέβαια, την εκ των πρωταγωνιστών της σειράς Μαρία Τζομπανάκη. Εμφανώς συγκινημένοι αλλά και με λαμπερά χαμόγελα, οι ηθοποιοί δήλωσαν ευτυχείς που τους δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη και να έρθουν σε επαφή με το ελληνοαμερικάνικο κοινό και μίλησαν για την εμπειρία τους στη σειρά που επιδιώκει να μεταφέρει το πνεύμα της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης στη μικρή οθόνη. Η σχέση με το κοινό και το χειροκρότημα είναι ό,τι σημαντικότερο για έναν καλλιτέχνη τόνισαν οι πρωταγωνιστές του «Σασμού», οι οποίοι συνομίλησαν με το κοινό και φωτογραφήθηκαν με τους πολυάριθμους θαυμαστές τους.

O πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Νίκος Καστρινάκης ευχαρίστησε με τη σειρά του τους διοργανωτές για την επιλογή της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς και τον περιφερειάρχη Κρήτης για τη στήριξή του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην προβολή της βιογραφικής ταινίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα προβληθεί την Παρασκευή. Το πρόγραμμα που φεστιβάλ μπορεί κανείς να το βρει εδώ: https://nycgrff.com/audience-program/

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Ζοφερό αριστούργημα

Στη συνέχεια τα φώτα έσβησαν για την προβολή της πρώτης ταινίας του Φεστιβάλ και η ατμόσφαιρα έγινε μάλλον αποπνικτική καθώς η αριστοτεχνική σκηνοθεσία της Έυας Ναθένα και καθηλωτική ερμηνεία της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετέφεραν ιδιαίτερα πειστικά στη μεγάλη οθόνη το ζοφερό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Φόνισσα». Η εξαιρετική ταινία την οποία δεν πρέπει να χάσουν οι φίλοι του ελληνικού κινηματογράφου θα προβληθεί ξανά στα πλαίσια του Φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία μάλιστα της σκηνοθέτιδος Εύας Ναθένα και δύο από τις ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη και της Μαρίας Πρωτόπαππα. Στην εξαιρετική ταινία, η οποία θα αποτελέσει και την φετινή υποψηφιότητα της Ελλάδας στα βραβεία Όσκαρ θα επανέλθουμε αναλυτικά από τις στήλες της Hellenic News of America.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img