spot_img
Saturday, September 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In Greek«Χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι»!

«Χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι»!

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στην Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία «Φειδιππίδης» του CosmosFm.

Του Φώτης Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Στις δύο σημαντικότερες οργανώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού στις ΗΠΑ απονεμήθηκαν φέτος, πενήντα χρόνια από την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στη μαρτυρική μεγαλόνησο τα βραβεία «Φειδιππίδης» του CosmosFm (και της GAEPIS). Η ημερομηνία απονομής τους συνέπεσε επίσης με μια άλλη «αποφράδα» μέρα-επέτειο της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού, αυτής της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στο μακρινό, αλλά ίσως όχι και τόσο ανεπίκαιρο, αν δει κανείς και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, 1453. Η εκδήλωση η οποία είχε το χαρακτήρα ενός γκαλά στο οποίο επίσης έγιναν συνεισφορές για του σκοπούς του ιδρύματος και του ραδιοφωνικού σταθμού. Η εκδήλωση στο πολυτελές και ιστορικό “The Union League Club” του Μανχάταν είχε μεγάλη προσέλευση παρά το γεγονός ότι συνέπιπτε με την απουσία πολλών διακεκριμένων ομογενών στην Αθήνα, στη μεγάλη σύναξη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ «συναγωνιζόταν» εν μέρει και τον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου στον οποίο συμμετείχε η ομάδα του Ολυμπιακού, επίσης στην Αθήνα.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Την καθιερωμένη προσευχή ανέπεμψε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και Επίσκοπος Διοκλείας Νεκτάριος εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Αθήνα για τη σύναξη των αρχόντων. Ο επίσκοπος Νεκτάριος κάλεσε όλους του παρευρισκόμενους να ψάλλουν μαζί του το «Χριστός Ανέστη». Ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και των ΗΠΑ από τον βαρύτονο Κώστα Τσουράκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας, ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Χαροκόπος και ο Σάκης Φλώρος εκ μέρους του γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Χαιρετισμός απέστειλε και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γεώργιος Σέκερης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Μιχάλης Στράτης. Στην εκδήλωση προβλήθηκε και συγχαρητήριο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στέλιος Τακετζής: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους λυγμούς της μάνας μου την μέρα της εισβολής στην Κύπρο»

Thanks for reading Hellenic News of America

Στις ομιλίες και την απονομή των βραβείων κυριάρχησε το Κυπριακό ενίοτε με πολύ προσωπικές αναφορές. Ο πρόεδρος του CosmosFm (και της GAEPIS) κ. Στέλιος Τακετζής αναφέρθηκε πολύ χαρακτηριστικά πώς ο ίδιος ως μικρό παιδί, βίωσε στην Αθήνα, εκδιωγμένος ήδη με την οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη, την ημέρα της κυπριακής εισβολής στη μαρτυρική μεγαλόνησο, εκθείασε το έργο των Κυπριακών οργανώσεων, ενώ έκανε αναφορά στην ιστορία και το έργο του CosmosFm. Κατέληξε καταχειροκροτούμενος λέγοντας ότι ο αγώνας για την Κύπρο θα σταματήσει μόνο όταν το CosmosFm κάνει μια πανηγυρική εκπομπή από την Κερύνεια.

Μετά την απονομή των βραβείων και την «οικογενειακή» φωτογραφία των βραβευμένων με το σύνολο των στελεχών του CosmosFm, ο λόγος δόθηκε στους βραβευμένους εκπροσώπους των Κυπριακών οργανώσεων.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Φίλιπ Κρίστοφερ: «Η δική μας Ιθάκη είναι η Κερύνεια»

Με το γνωστό του χιούμορ να φέρνει και χαμόγελα στην αίθουσα και σε πολύ προσωπικούς τόνους ο Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη δική του την εποχή της κυπριακής τραγωδίας, τη μετέπειτα σχέση του με τον Μανιάτη πεθερό, επιχειρώντας εμμέσως και με χιούμορ να εξερευνήσει τις σχέσεις των δύο περιοχών του Ελληνισμού, καθώς και τις απαρχές του αγώνα για το Κυπριακό στην Αμερική από τον απόηχο της εισβολής έως και σήμερα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση τόνισε ο Φίλιπ Κρίστοφερ. Μπορεί τα πενήντα χρόνια κατοχής να είναι πάρα πολλά για τη μαρτυρική Κύπρο και τους πρόσφυγες της εισβολής, είναι όμως πολύ λίγα μέσα στη μακροχρόνια ιστορία του Ελληνισμού. Θέλοντας να τονίσει αυτή τη διαχρονία και ο Φίλιπ Κρίστοφερ συνέκρινε την πολυπόθητη επιστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού στις κατεχόμενες πατρίδες με αυτή του Οδυσσέα στην Ιθάκη καταλήγοντας με έντονα συμβολικό τρόπο, συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος: «H δική μας Ιθάκη, η Ιθάκη των Κυπρίων είναι η Κερύνεια»!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Κυριάκος Παπαστυλιανού: «Λογαριάσατε λάθος»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ο οποίος παρέλαβε επίσης όπως και ο κύριος Κρίστοφερ εκ μέρους της Ομοσπονδίας το βραβείο, Κυριάκος Παπαστυλιανούμίλησε για την ιστορία των αγώνων της ομογένειας για την Κύπρο όλα αυτά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δυστυχώς αυτοί οι αγώνες δεν έχουν φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα ως τώρα, η Κύπρος συνεχίζει να είναι κατεχόμενη, οι πρόσφυγες, αν και διαπρέπουν απανταχού της Γης, δεν έχουν γυρίσει στα σπίτια τους και αγνοούμενοι υπάρχουν ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κύριος Παπαστυλιανού, ο οποίος έζησε και αυτός ως επτάχρονο παιδί την εισβολή, υποχρέωση όλων απέναντι στα θύματα της εισβολής αλλά και τις επόμενες γενιές είναι να μη σταματήσει ποτέ ο αγώνας ως και την δικαίωση και χρησιμοποίησε τους στίχους του Κύπριου ποιητή Θεοδόση Πιερίδη (1908-1968) για να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα όποια συμφέροντα δεν μπορούν να σταματήσουν τη δίψα των λαών για ελευθερία – «Λογαριάσατε λάθος με το νού σας εμπόροι» και κατέληξε καταχειροκροτούμενος με την αποφασιστικότητα των τελευταίων στίχων του ίδιου ποιήματος: «Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει – Χίλια Χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι»!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Λεωνίδας Ραπτάκης: «Κρίσιμη η αφύπνιση της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ»

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island και Πρόεδρος του Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού απένειμε τιμητικό ψήφισμα στους βραβευμένους και πήρε το λόγο τονίζοντας το πόσο σημαντική για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ για το ρόλο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε είναι κάθε άλλο παρά συμμαχική. Και ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Michael Giannaris, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί απέστειλε συγχαρητήρια και τιμητική διάκριση για τα Κυπριακά σωματεία, η οποία διαβάστηκε από την εκπρόσωπό του.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img