Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«500 χρόνια Ελληνισμός στην Αμερική» – Aφιέρωμα του ΥΠΕΞ στη ΔΕΘ

«500 χρόνια Ελληνισμός στην Αμερική» – Aφιέρωμα του ΥΠΕΞ στη ΔΕΘ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

 

Με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Αμερικής συμμετέχει το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενεί ως τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στόχευση του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με κύκλους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ανάδειξη της ισχύος του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και της συμβολής του στην οικοδόμηση της σύγχρονης Αμερικής ως εγγύηση και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις.

Η συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών έχει κεντρικό άξονα την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ που έχουν ελληνική καταγωγή και έχουν υπάρξει πρωτοπόροι σε κάποιο τομέα.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Οι Έλληνες παντού και πάντα, τόσο στην πατρίδα τους όσο και στις ΗΠΑ, πρωτοπορούν ανοίγοντας νέους δρόμους. Στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στο συνδικαλισμό και στις επιχειρήσεις. Ονομάσαμε την παρουσία μας στη φετινή ΔΕΘ ‘500 χρόνια Έλληνες στην Αμερική’, γι’ αυτό αναδεικνύουμε προσωπικότητες αρχίζοντάς από τον πρώτο Έλληνα που έφθασε στην Αμερική ως αρχιπλοηγός της πρώτης αποστολής των Ισπανών στη Φλόριδα, το 1528 τον Ντον Θεόντορο Γκριέγκο (Θεόδωρος ο Έλληνας). Επίσης, τον Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννης Φωκάς), τον Κεφαλονίτη θαλασσοπόρο που ανακάλυψε τα στενά που χωρίζουν τις ΗΠΑ από τον δυτικό Καναδά τα οποία έκτοτε φέρουν το όνομά του.

Τον Λούη Τίκα, τον πρωτοπόρο συνδικαλιστή από την Κρήτη που αποτέλεσε ηγετική μορφή των ανθρακωρύχων του Κολοράντο και δολοφονήθηκε το 1914 στη διάρκεια της μεγάλης εργατικής απεργίας ως τότε στην Αμερική, στη λεγόμενη σφαγή του Λάντλοου και τον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη που ζωγράφισε το 1865 το θόλο του Καπιτωλίου με ένα έργο εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και γεμάτο αρχαίες ελληνικές θεότητες, το οποίο τιτλοφορείται ‘η αποθέωση του Τζωρτζ Ουάσιγκτoν’, όπου ο Ουάσιγκτoν απεικονίζεται σαν Έλληνας μεταξύ της Νίκης και της Ελευθερίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του υπουργείου Εξωτερικών στη ΔΕΘ έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πρώτο ξύλινο σχολείο των ΗΠΑ από το 1710, που σήμερα διασώζεται ως μουσείο στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας, ενώ αποτέλεσε το πρώτο σχολείο των Ελληνοαμερικανών.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού γνώσεων, έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβάλει ακόμη, εκτός του περιπτέρου, σε επιλεγμένες γωνιές σε όλη την έκθεση, συνολικά τριάντα προσωπικότητες που υπήρξαν πρωτοπόρες σε τομείς σημαντικούς, όπως ο γιατρός Γιώργος Παπανικολάου που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες με το Τεστ Παπ, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης του ανεξάρτητου κινηματογράφου Τζον Κασαβέτης, ο ανθρωπιστής ιεράρχης Ιάκωβος, ο πρωτοπόρος του εφοπλισμού μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης, ο ηγέτης της ομογένειας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Άντριου Άθενς, ο πρωτοπόρος του κινηματογράφου Σπύρος Σκούρας και πολλοί άλλοι.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών προσκαλεί τους επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ να «ανακαλύψουν» μεγάλες προσωπικότητες της Αμερικής με ελληνική καταγωγή, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, που υπήρξαν σημαντικές τόσο για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όσο και της Ελλάδας. Το κοινό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της περιπτέρου του ΥΠΕΞ, ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και μάλιστα πολλοί βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στο ανηρτημένο ιστορικό υλικό της ΓΓΑΕ.

Κύκλοι της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ανέφεραν πως η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών μέσω της νέας υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία ευχαρίστησε για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών που επιβεβαιώνουν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού και δεσμεύθηκε για ακόμη στενότερη συνεργασία των δύο Υπουργείων, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις ενός ευοίωνου μέλλοντος.

Όπως επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, η επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου στο περίπτερο του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ενημερώθηκε διεξοδικά για τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας προς όφελος και της ανάπτυξης της περιοχής, εδραίωσε σε τοπικό επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο τις επισκέψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμού υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, του αρμόδιου για τον πολιτισμό και τα εκκλησιαστικά υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του τέως υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και πολλών άλλων πολιτικών.

Το περίπτερο του υπουργείου Εξωτερικών φιλοξενεί επίσης τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πλέον επιτυχημένης Ελληνικής εμπορικής έκθεσης των τελευταίων δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού παρατήρησαν πως δεν είναι τυχαία η παρουσία όλων των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων στη φετινή ΔΕΘ, ούτε η παρουσία του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας.

Η 83η ΔΕΘ και η Μακεδονία φιλοξενούν το υπουργείο Εξωτερικών με την κοινή συμμετοχή των δύο γενικών γραμματειών του, η οποία στοχεύει να συμβολίσει τον ρόλο που μπορεί διαδραματίσει η ομογένεια των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Και μάλιστα να ανταποκριθεί, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, στη γεωπολιτική συγκυρία, η οποία απαιτεί από τη χώρα μας και τη Θεσσαλονίκη, να έχει ηγετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της βαλκανικής χερσονήσου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img