spot_img
Saturday, September 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΟλοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Μια ενδοελληνική αποτίμηση και η επόμενη ημέρα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ – Μια ενδοελληνική αποτίμηση και η επόμενη μέρα» το οποίο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 13-14 Ιουνίου. Στο Συνέδριο εξετάσθηκαν διάφορες πτυχές – ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές, δημογραφικές και νομικές. Μια από τις ιδιαιτερότητες του Συνεδρίου αυτού ήταν το γεγονός ότι μίλησαν και συζήτησαν μεταξύ τους πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες. Οι εισηγήσεις οι οποίες κατατέθηκαν θα δημοσιευθούν υπό τη μορφή πρακτικών.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν τα πρώτα δύσκολα χρόνια του νεοσύστατου κράτους και το πως οδηγήθηκε η Κύπρος στην καταστροφή του 1974. Χωρίς την αποσταθεροποίηση και το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, που έδωσαν μοναδική ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει, θα ήταν δυνατό να είχε υπάρξει κατάληξη σε ένα ενιαίο κράτος.

Αξιολογώντας τα δημογραφικά δεδομένα τόσο στην ελεύθερη όσο και την κατεχόμενη Κύπρο 50 χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974, προκύπτουν εύλογες και σοβαρές ανησυχίες. Εξετάζοντας επίσης τον πολυδιάστατο έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία καθώς και τις επιδιώξεις της καθίσταται προφανές ότι τα περιθώρια εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής ομοσπονδιακής διευθέτησης είναι στη σημερινή συγκυρία περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αξιολογεί συνεχώς και συστηματικά τα δεδομένα και όχι να τα αντικρίζει στατικά.

Στην Κύπρο έγιναν πολλά εγκλήματα καθώς και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως δεν υπήρξε ούτε επαρκής λογοδοσία ούτε κατανομή δικαιοσύνης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στο Συνέδριο έγιναν και κάποιες αναφορές για το μέλλον. Υπογραμμίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να αποσυνδέονται οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό. Επιπρόσθετα, προτάθηκε η θέση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση του Κυπριακού. Η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Καθηγητές Ανδρέα Θεοφάνους, Κώστα Υφαντή και Πέτρο Παπαπολυβίου, καθώς και τα Ιδρύματα που διοργάνωσαν το Συνέδριο θεωρούν σημαντικό όπως ακολουθήσει μια νέα σύναξη στην Αθήνα η οποία θα επικεντρωθεί στη συζήτηση των μελλοντικών προοπτικών. Παράλληλα, θα αναβαθμισθεί η προσπάθεια για μια δημιουργική σχέση μεταξύ των δεξαμενών σκέψης, των κρατικών θεσμών Ελλάδας και Κύπρου καθώς και των κοινωνιών των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: Center for European and International Affairs University of Nicosia

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img