Γιωτα Αργυροπουλου 

Με χορούς, τραγούδια και πολλές γλυκές νότες από Ελλάδα, τίμησε φέτος το Tarpon Springs στην Φλόριδα, την ετήσια εορτή για την αδελφοποίηση με τρία ελληνικά νησιά της Καλύμνου, Σύμης και Χάλκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Heritage Museum και συμμετείχαν πολλοί Έλληνες ομογενείς, είτε ως εκπρόσωποι συλλόγων, είτε ως απλοί πολίτες. Παρών και ο Έλληνας δήμαρχος του Tarpon Springs Chris Alahouzos, ο οποίος μίλησε για τους στενούς δεσμούς που ενώνουν τους ομογενείς της Αμερικής με τους τόπους καταγωγής τους, αλλά και συγκεκριμένα τα τρία ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Πριν δύο χρόνια είχαν παρακολουθήσει την γιορτή οι δήμαρχοι της Καλύμνου και της Χάλκης που είχαν ταξιδέψει στην Αμερική. «Δουλεύουμε μερικά προγράμματα με τις αδελφοποιημένες πόλεις. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε με ιατρικά μηχανήματα το νοσοκομείο της Καλύμνου» δήλωσε στην Hellenic News of America ο κ. Αλαχούζος.

Ο Commissioner Conor Donovan, με την παράταξη του κ. Αλαχούζου, δήλωσε στην Hellenic News of America ότι αν και δεν έχει πάει ποτέ στην Ελλάδα, θεωρεί αυτές τις εκδηλώσεις πολύ σημαντικές γιατί αυξάνουν τους δεσμούς με την Ελλάδα. «Η Ελληνική κουλτούρα είναι πολύ ζωντανή εδώ στο Tarpon Springs», ανέφερε.  

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα ακριτικά νησιά και χορευτικό -δρώμενο με την αναπαράσταση της αναχώρησης των Καλύμνιων σφουγγαράδων, από νεαρά παιδιά της ομογένειας. Μετά το δείπνο η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες εκπροσώπων από το St Pete College και του νοσοκομείου Advent Health North Pinellas.

O Frank Jurkonic director international programs στο St. Pete College, ανέφερε μιλώντας στους παρευρισκόμενους ότι οι σπουδαστές στο κολλέγιο προέρχονται από 55 χώρες και στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας για ανταλλαγή σπουδαστών. Στις 19 Φεβρουαρίου ξεκινά στο St Pete College συνέδριο για τις Διεθνείς Σχέσεις και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν.

Την ικανοποίηση του για την προώθηση δωρεάν παράδοσης ιατρικών μηχανημάτων στο νοσοκομείο της Καλύμνου, εξέφρασε ο Jason Dunkel, President CEO Advent Health North Pinellas. Καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους όταν ανέφερε ότι έχει ονομάσει τις τρεις από τις τέσσερις κόρες του, με ελληνικά ονόματα (Σοφία, Αλήθεια, Κατερίνα) και τόνισε ότι αισθάνεται πολύ κοντά με την ελληνική κοινότητα στο Tarpon Springs, ενώ και το νοσοκομείο Advent Health North Pinellas, έχει στους διαδρόμους του ζωγραφισμένες εικόνες από την Κάλυμνο. Όπως ανέφερε στην Hellenic News of America, το καλοκαίρι ταξίδεψε στην Κάλυμνο μαζί με τον δήμαρχο του Tarpon Springs και επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Καλύμνου. «Συναντήσαμε τους γιατρούς που κάνουν καταπληκτική δουλειά, χρειάζονται βοήθεια, προμήθειες και εξοπλισμό, ενώ θα φέρουμε κάποιους από αυτούς εδώ για περαιτέρω εκπαίδευση. Παράλληλα θα στείλουμε και μηχανήματα που έχουμε στις αποθήκες μας και έχουν αποσυρθεί». Στην συνέχεια τόνισε και την συμμετοχή του commissioner και ζωγράφου Christopher Still που ζει και εργάζεται στο Tarpon Springs, αλλά ταξιδεύει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει την «Blue Zone», με πίνακες που απεικονίζουν ελληνικά τοπία, μεταξύ Ελλάδας – Ικαρίας και Φλόριδας, στην οποία συμμετέχει και το νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας την σημασία δημιουργίας αυτών των συνδέσεων των κοινοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.