Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ ΠΑΤΡΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Η ΠΑΤΡΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Η ΠΑΤΡΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΤΗΣ OΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ  ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΑΤΡΑ ΠΟΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» στις 25/10/2017, σε μια λιτή τελετή, όπως αρμόζει στον ποιητή αλλά  σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, υποδέχθηκε  στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» την Ολυμπιακή φλόγα εν μέσω ενθουσιώδη χειροκροτημάτων από πλήθος κόσμου με εντυπωσιακή παρουσία της μαθητιώσας Νεολαία μας, μεταξύ των οποίων αγέρωχοι και ευπρεπείς σημαιοφόροι της Ελληνικής, Ολυμπιακής και Νοτιοκορεάτικης σημαίας, οι μαθητές του Αρσακείου Πάτρας, Μπουζούκας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Δημήτρης και Ράπτης Κων/νος.

Οι δύο  πρωθιέρειες, δαφνοστεφανωμένες με χαρακτηριστική σεμνή ένδυση, Σοφία Μαλλιά, πρωταθλήτρια του Basseball και προεπιλογή στην Ολυμπιακή ομάδα, Αθήνα 2004, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με την μαθήτρια και πρωταθλήτρια Tae-Kwo-Nto, Παναγιώτα Μπουζούκα, παρέδωσαν στην λαμπαδηδρόμο, πρωταθλήτρια πυγμαχίας, Φωτεινή Πλέα, κλαδί αγριελιάς και συγχρόνως ρίγησαν τα στήθη όλων,  στο άκουσμα μέχρι τα ύψη των αιθέρων, του Ολυμπιακού ύμνου από την λυρική mazzor soprano,Μεσσαλά Mαρίνα «και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι» αναφώνησε ο ποιητής διαλαλώντας στην οικουμένη το ύψιστο αγαθό της ανιδιοτέλειας και της αριστείας.

 

 

Οι  μηνυματοφόρες νότες και ήχοι του ύμνου της σοπράνο καθώς και των στίχων του ποιήματος «Το σπίτι που γεννήθηκα» που απήγγειλε η μαθήτρια Μπουζούκα Παν, διείσδυσαν μέσα στο φωταγωγημένο σπίτι του Κωστή Παλαμά, όπου περίοπτη δέσποζε η προτομή του και επισφράγισαν την διαχρονικότητα των Ολυμπιακών συμβόλων  και ιδανικών.

Τώρα το σπίτι που γεννήθηκες και ιδιαίτερα αγάπησες δεν είναι πια «στοιχειό να σε καρτερεί και ψυχή να σε προσμένει», αλλά φωτοδότης φάρος παιδείας και τόπος της πολυαναμενόμενης ιερής  συνάντησης  των παγκοσμίων και διαχρονικών συμβόλων του Ολυμπισμού, της Αφής της ιερής φλόγας και του Ολυμπιακού ύμνου.

Για να θυμίζουν στην ανθρωπότητα κάθε δύο χρόνια τώρα και στο πέρασμα των αιώνων, ότι τα ιδανικά του Ολυμπισμού για «Ειρήνη-Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα και Αδελφοσύνη των λαών είναι αξίες και αρχές αδιαπραγμάτευτες, για την δημιουργία του «καλού κ’ αγαθού πολίτη» από τα χρόνια του Πλάτωνα μέχρι  το  σύγχρονο στίχο από τον Ύμνο του ποιητή μας «και σιδερένιο κι’ άξιο πλάσε το κορμί» δηλαδή εύρωστο, υγιές, θαρραλέο, ενάρετο, και καλλιεργημένο στην «ευγενή άμιλλα»

Ακολούθησε απονομή επετειακών ενθυμημάτων στον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, PyongChang 2018, Γιουτζού Χόνγκ, καθώς και στο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αθανάσιο Βασιλειάδη, από τον εκπρόσωπο του Δήμου, Αντιδήμαρχο κο. Παναγιώτη Μελά.

Τα δώρα συμπεριελάμβαναν, επετειακό ενθύμημα συμμετοχής, της πρώτης  εκδήλωσης της Αφής της ιερής φλόγας στην ιστορία του θεσμού της λαμπαδηδρομίας στην οικία Παλαμά και το δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, βασικό κριτήριο στήριξης για την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου του Κωστή Παλαμά ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Το ενθύμημα συμμετοχής απενεμήθη και στα συμμετέχοντα Σχολεία, φορείς, οργανώσεις ως ιστορικό μνημόνευμα της πρώτης σημαντικής αυτής τελετής.

Την τελετή τίμησαν μεταξύ άλλων επισήμων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, κα. Βενετσάνα Κυριακοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες, Αλεξόπουλος Γρηγόρης, Αγγελόπουλος Γεώργιος,  οι Αντιδήμαρχοι, Αθανασόπουλος Γεώργιος και Παναγιώτης Μελάς του Δήμου της Πάτρας, που στήριξε την εκδήλωση, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος, άνθρωποι των γραμμάτων και Τεχνών, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας-φιλόλογος, Δημητρόπουλος Φώτης  και πολλοί άλλοι φορείς και Σύλλογοι.

 

 

Επίσης συμβολική ήταν και  η παρουσία της οικογένειας Χρήστου Στεφανόπουλου που έδωσαν πνοή στην οικία Παλαμά και υλοποίησαν το μακρόχρονο όνειρο όλων μας να χρησιμοποιηθεί ως  Στέγη Γραμμάτων «Κωστή Παλαμά»

Η δάδα αναχώρησε για το μεγάλο ειρηνικό ταξίδι, με  λαμπαδηδρόμο, τον κο. Μαρλαφέκα Πλάτωνα, απερχόμενο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας.  

Την εκδήλωση συντόνισε και επιμελήθηκε ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» με την κα.Γιάχου Γεωργία, Αρταβάνη Κων/νο,  Μικέ Βασίλη και Γεωργίου Λουκά, κλπ

Την παρουσίαση με εκφώνηση επετειακών και πανηγυρικών κειμένων έκαμε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Καθηγητής, Θεόδωρος Μαλλιάς

 

       

   

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img