ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μπορείς να ζωγραφίσεις πάλι χαμόγελα όταν λογαριάσεις την αφαίρεση.
Αφαίρεσε τις μελαγχολίες της καθημερινότητας. Αφαίρεσε το σκοτάδι, ανοίγοντας το παράθυρο της ελπίδας για να μπει φως. Θυμήσου τη δύναμή σου και πάρε την απόφαση ν’ αλλάξεις τη ζωή σου. Ταξίδεψε στις ομορφιές κάθε δυο στιγμής και μετά έλα να δεις μέσα από τα μάτια μου ένα ακόμα ταξίδι στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, την Ελούντα και τη Σπιναλόγκα …
Μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι…
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια «λιλιπούτια» πόλη για διακοπές ονειρικές. Η πόλη βρίσκεται στην ομορφότερη ίσως περιοχή στην ανατολική Κρήτη για μύριους λόγους. Προσφέρει ιστορία, αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και πολλές διαφορετικές παραλίες σε όσους τον επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία από τις γραφικότερες πόλεις της ανατολικής Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στον κόλπο του Μεραμπέλλου . Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε ένα ονειρικό κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο με τα κάτασπρα σπίτια και όμορφα κτίρια που ξεπροβάλουν σαν παραμυθένιο σκηνικό με φόντο τη θάλασσα.
Η λιμενάρχης του Αγίου Νικολάου φιλοξενώντας με στο γραφείο της, μου μίλησε με περίσσια αγάπη γι αυτό το όμορφο « κομμάτι παραδείσου» λέγοντας μου:
«Ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος στη θέση του επινείου της Λατούς, μιας σημαντικής αρχαίας πόλης. Το αρχαίο λιμάνι της ήταν γνωστό με το όνομα «Λατώ προς Καμάρα». Οι δύο πόλεις γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, είχαν δικό τους νόμισμα και λάτρευαν την θεότητα Ειλειθυία, προστάτιδα των τοκετών. Είναι η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας του Λασιθίου με πληθυσμό 20,000 κατοίκων. Είναι μια πανέμορφη ήρεμη μικρή πόλη, την οποία οι Κρητικοί αναφέρουν απλώς ως “ο Άγιος”. Η πόλη είναι κτισμένη στην τοποθεσία Μαντράκι, στην δυτική πλευρά του μεγάλου Κόλπου του Μιραμπέλου, αλλά η σημερινή ονομασία της προέρχεται από το Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στον Όρμο δυτικά της πόλης. Η λίμνη αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο στον Άγιο Νικόλαο και έχει συνδεθεί με πλήθος αρχαίων και σύγχρονων αστικών μύθων. Ο πιο διάσημος αναφέρει ότι στη λίμνη αυτή έκαναν μπάνιο η θεά Αθηνά και η θεά Άρτεμις Βριτομάρτυς, ενώ ένας άλλος μύθος, μεταγενέστερος, έλεγε ότι η λίμνη δεν είχε πάτο, μύθος που διαψεύστηκε το 1853, όπου διαπιστώθηκε ότι το βάθος της είναι 64 μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι τα κάθετα τοιχώματά της, γεγονός που είχε δημιουργήσει τη θεωρία ότι δημιουργήθηκε από καθίζηση ηφαιστείου, θεωρία που με τα χρόνια χάνει έδαφος, αφού σήμερα πιστεύεται ότι η λίμνη είναι το στόμιο υπόγειου ποταμού. Πλέον η Λίμνη του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία αναφοράς της πόλης, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, όπου διατίθενται πολλά εστιατόρια και καφέ. Μοναδικό γεγονός που εκτυλίσσεται κάθε χρόνο στη λίμνη, αποτελεί το κάψιμο του Ιούδα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ανάστασης. Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά ήδη από τη δεκαετία του ’60 και έτσι σήμερα είναι ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του «Αγίου» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την πόλη, είναι η λίμνη Βουλισμένη όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους λουζόταν η Άρτεμη και η Αθηνά, αλλά και τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που αναπτύσσονται περιμετρικά του μικρού λιμανιού αλλά και στα ανηφορικά δρομάκια της πόλης. Η πόλη ζει κυρίως από τον τουρισμό, αλλά παρά την τουριστική της ανάπτυξη δεν έχει χάσει τον γραφικό της χαρακτήρα. Κάθε καλοκαίρι το λιμανάκι και η λίμνη, γεμάτα με εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα, γίνονται αγαπημένο σουλάτσο ντόπιων και επισκεπτών. Στα ανατολικά της λίμνης, βρίσκεται και ένα άλλο δημοφιλές σημείο του Αγίου Νικολάου, η παραλία Κιτροπλατεία, για βουτιές «εντός» πόλης, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά καλά ουζερί και καφέ με θέα τη θάλασσα».
Ο εξαίρετος συνάδελφος της συμπλήρωσε:
«Εδώ ήταν κτισμένη η μινωική πόλη Λατώ προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς. Αργότερα, τη Βυζαντινή εποχή ήταν γνωστή ως Επισκοπή Καμάρας, αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Λόγω του ότι οι Ενετοί ποτέ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, ο Άγιος Νικόλαος δεν οχυρώθηκε με τείχος και παρέμεινε ένα μικρό ψαροχώρι ως τη στιγμή που μεταφέρθηκε εδώ η πρωτεύουσα του νομού στις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε, η πόλη έχει μεταμορφωθεί σε ένα γραφικό τουριστικό θέρετρο με κύριους πυλώνες ανάπτυξης τις όμορφες παραλίες, τη ηρεμία και την γραφικότητα της.Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική Λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης, που χρησιμοποιείται για να δένουν οι βάρκες. Δεκάδες θρύλοι συνδέονται με αυτήν λόγω των πολύ βαθιών νερών της, όπως το ότι δεν έχει βάθος. Στο πυθμένα της λίμνης είχαν πετάξει οι Γερμανοί πολεμικό υλικό πριν εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1944. Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη είναι μια πολύ ωραία εμπειρία ΣΚΈΦΤΗΚΑ .Κι ευθύς αμέσως προθυμοποιήθηκαν τσο η κυρία λιμενάρχης όσο και ο αξιωματικός συνάδελφος της να με ξεναγήσουν στα αξιοθέατα του Αγίου Νικολάου όπυ θαύμασα τα νεοκλασικά κτίρια, τη μαρίνα (η πρώτη μαρίνα στην Κρήτη), το νησάκι των Αγίων Πάντων με τους προστατευόμενους Κρητικούς αιγάγρους, τη Κιτροπλατεία με τις ταβερνούλες της, το πεζόδρομο με τις καφετέριες. Γνωρίζοντας τις ομορφιές του Αγίου Νικολάου, μου προκάλεσαν θαυμασμό οι σκάλες που βρίσκονται σχεδόν παντού, αφού η πόλη είναι κτισμένη σε περιοχή με πολύ έντονες κλίσεις».
Θαυμασμό μου προκάλεσε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου το οποίο επισκέφτηκα . Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1970 και φιλοξενεί ευρήματα από την νεολιθική εποχή, την Μινωική εποχή και μέχρι τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους που προέρχονται από το νομό Λασιθίου.
Στην επίσκεψή μου στο Πρωτοβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των Ναυτικών, που έχει δώσει το όνομα του σε ολόκληρη την πόλη και που είναι κτισμένο στην άκρη του ακρωτηρίου Νησί μετά τον 7ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Κρήτη άναψα ένα κεράκι για όλους τους ναυτικούς μας.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκα στη Παναγία Bρεφοτρόφος η οποία βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου, κοντά στη θάλασσα . Η Παναγιά κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και στολίζεται από τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Μετά επισκέφτηκα το Αμμούδι το οποίο βρίσκεται περίπου 1 χλμ βόρεια του κέντρου του Αγίου Νικολάου, σε έναν μεγάλο και καλά προστατευμένο κόλπο. Είναι μια μικρή παραλία με άμμο και ρηχά καθαρά νερά, η οποία προτιμάται ταυτόχρονα από ντόπιους και από επισκέπτες. Είναι κρυμμένη ανάμεσα σε μεγάλα αλμυρίκια και γραφικά κτίρια, ενώ τριγύρω υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και θαλάσσια σπορ.Ε ΠΕΔίπλα στο λιμάνι της πόλης του Αγίου Νικολάου υπάρχει η μικροσκοπική ήρεμη παραλία με βότσαλο της Ακτής Θεμιστοκλέους. Δίπλα της βρίσκεται το γλυπτό του Νίκου Κούνδουρου «Η Αρπαγή της Ευρώπης.
Η επίσκεψή μου στη Κιτροπλατεία που βρίσκεται μόλις 200μ. δυτικά της γραφικής Λίμνης του Αγίου Νικολάου, στην καρδιά της πόλης. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχει ένα μικρό πλακόστρωτο με μια μικρή πλατεία, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ωραία ουζερί του Αγίου Νικολάου. Μπροστά από τα μεγάλα αλμυρίκια της πλατείας υπάρχει μια μικρή παραλία με άμμο και βοτσαλάκι. Εδώ θα βρείτε ομπρέλες και ντουσιέρες, ενώ κοντά υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, ποτό και φαγητό.
Στα 500μ νότια του κέντρου του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η παραλία της Άμμου που είναι μια μεγάλη παραλία που ξεκινάει δίπλα στη μαρίνα της πόλης, στην Ακτή Νεάρχου. Στη συνέχεια περνάει από το στάδιο της πόλης και καταλήγει νοτιότερα, στη δημοτική πλαζ.
Πηγαίνοντας στον Άγιο Νικόλαο μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι ιδιωτικό και ιδρύθηκε το 1978. Βρίσκεται στο παλαιό Λιμεναρχείο δίπλα στη Λίμνη . Στους χώρους του εκτίθενται αντικείμενα κάθε είδους, δωρεά της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου.
Ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο
Για κάθε γούστο και βαλάντιο στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε ομορφα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη ή στα περίχωρα.
Υπάρχουν μεγάλα all-inclusive ξενοδοχεία μέσα στην πόλη και στα περίχωρα, όπως και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης με θέα τη λίμνη ή τη θάλασσα.
Αν ψάχνετε για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τότε θα πρέπει να τα αναζητήσετε στα περίχωρα του Αγίου Νικολάου, γιατί μέσα στην πόλη δε θα βρείτε αρκετά.
Ταβέρνες και Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο
Εστιατόρια και ταβέρνες στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε γυρω από την γραφική λίμνη του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο εστιατόρια υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως στην Κιτροπλατεία . Ο δρόμος που ξεκινά από εδώ και διαγράφει μισό κύκλο μέχρι το λιμάνι προσφέρει όμορφη θέα προς τη θάλασσα και προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Ένα ακόμα όμορφο σημείο με θαυμάσια εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο είναι η μικρή παραλία Γαργαδώρος η οποία βρίσκεται στα νότια του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στην Δημοτική πλαζ και την παραλία του Αλμυρού.
Συνοψίζοντας συνιστώ ανεπιφύλακτα μια βόλτα στη λίμνη του Αγίου Νικολάου όπου εκεί θα απολύσετε τον καφέ σας, θα να φάτε και φυσικά θα απαθανατίσετε στιγμές σας με το φωτογραφικό σας φακό. Μη ξεχάστε να ανεβείτε στο παρκάκι που υπάρχει πάνω από τη νότια πλευρά της λίμνης για να απολύσετε τη μοναδική θέα.
Επισκεφτείτε τη Δημοτική πλαζ, το Αμμούδι, τη Χαβάνια,τον Αλμυρός, την Αμμουδάρα, τα κολπάκια στο Ίστρο και τις παραλίες στο Καλό Χωριό, και στα βόρεια τη θαυμάσια παραλία Δρήρος, τις παραλίες στην Ελούντα και οι παραλίες στην Πλάκα. Άλλωστε ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για να εξερευνήσετε την Ιεράπετρα , το νησί Χρυσή στα νότια, τη Σητεία και το φοινικόδασος Βάι στα βορειο-ανατολικά ή το Μακρύ Γιαλό και το Κουφονήσι στα νότιο-ανατολικά.
Από τον Άγιε Νικόλαο μπορείτε να επισκεφτείτε εύκολα τα ορεινά χωριά στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Δίκτης, όπως τις Μάλες και την Καλαμαύκα.
Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό Κριτσά το οποίο βρίσκεται κοντά στον Άγιε Νικόλαο. Επίσης Κοντά στην Κριτσά βρίσκεται η αρχαία πόλη Λατώ. Μετά την Κριτσά Ανεβαίνοντας το δρόμο θα μαγευτείτε από τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα και την ακτή της ανατολικής Κρήτης, ενώ στο τέλος του δρόμου σας περιμένει το Οροπέδιο του Καθαρού για καλό φαγητό στις εκλεπτυσμένες ταβέρνες του.
Ελούντα
Φυσικά δε θα σας διαφύγει να πάτε στο διεθνούς φήμης τουριστικό θέρετρο, την Ελούντα που είναι μοναδικά χτισμένη στον ομώνυμο κόλπο, σε ένα τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς.
Η Ελούντα βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο.
Το ονειρικό τοπίο της σε συνδυασμό με τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα νερά, την κάνουν ξεχωριστή γι αυτό και έχει θεωρηθεί ένας από τους καλυτέρους κοσμοπολίτικους προορισμούς, με πολυτελείς τουριστικές μονάδες ξενοδοχείων, που συχνά επιλέγουν διάσημοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υπολογίζεται ότι οι διαρκώς αυξανόμενοι επισκέπτες ξεπερνούν τους 500.000 ετησίως.
Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο της Ελούντας βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρα μακριά και πρόκειται για τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ολούς, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό και τη Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα.
Εστιατόριο «Ferryman» στην Ελούντα
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε στην Ελούντα και να μην φάτε στο εστιατόριο του Άκη Σφυρογιαννάκη, του ιδιοκτήτη της θρυλικής ταβέρνας «Ferryman», γνωστής από τη σειρά του 1971 του BBC (Who pays the Ferryman).
Το εστιατόριο «Ferryman», υποδέχεται και εξυπηρετεί όλους τους πελάτες προσωπικά, με τον ιδιαίτερα φιλικό, ευχάριστο και επεξηγηματικό τρόπο του, δημιουργώντας ένα μοναδικό κλίμα με τη σπεσιαλιτε κουζίνα του γνωστού διακεκριμένου chef Γιάννη Μπαξεβάνη.
Ο μοναδικός σε γεύσεις συνδυασμός του μενού αλλά και του σέρβις του είναι απαράμιλλος.
Δεν είναι τυχαίο ότι πελάτες από όλες τις εθνικότητας το επιλέγουν αποκτώντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία . Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η γαστρονομική εμπειρία προβάλλει τη δύναμη των τοπικών προϊόντων που γεύονται.
Ευχαριστώ τον ιδιοκτήτη του κύριο Άκη Σφυρογιαννάκη, για τις μοναδικές στιγμές που έζησα στο Ferryman. Ευχαριστώ την υπέροχη μητέρα του κυρία Μαρία και τον σπουδαία πάτερα του κύριο Βασίλη που είχαμε τόσα πολλά να θυμηθούμε για τον Περιστέρι μας και τον ακριβό μου πατερά Γρηγόρη τον φίλο του Μπιθικώτση, καθώς ευχαριστώ και το υπέροχο προσωπικό του!
Η κυρία Μαρία μητέρα του Άκη μου είπε με στοργή:
«Άννα μου, όλα τα υλικά της κουζίνας μας είναι ντόπια και εντός εποχής. Δίνουμε όλοι μας και ειδικά ο Άκης μου, μεγάλη βαρυτητα σε αυτό. Τα τυριά μας και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι από βοσκούς και ντόπιους παραγωγούς. Με τα μαλακά τυριά προσθέτοντας λίγο γιαούρτι γεμίζουμε πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα μπροστά στα μάτια των πελατών μας. Το πρώτης τάξεως ξύγαλο σερβίρεται μόνο του ή συνοδεύει άλλα πιάτα. Τα κρεατικά είναι επίσης από παραγωγούς της περιοχής.
Οι κρητικές που παίρνουμε από το ανεξάρτητο ταξιδιωτικό site «tripadvizor» είναι καταπληκτικές και μας έχουν φτάσει στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών στην Κρήτη. Έτσι και εμείς εδώ στο Ferryman ,θέλουμε και φροντίζουμε τους έλληνες και ξένους τουρίστες να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις».
Αγαπητοί μου αναγνώστες, σας προτείνω να μη χάσετε όλα όσα θα σας μείνουν αλησμόνητα στο «Ferryman» που τα τραπεζάκια του «φιλούν» τη θάλασσα στην Ελούντα. Τι να σας πρωτοπώ για τα μαγειρευτά φαγητά που ετοιμάζονται από το πρωί. Το αρνάκι (πάντα ντόπιο) μπαίνει στο ταψί με πατάτες και σιγοψήνεται με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, σκόρδο και φρέσκο δενδρολίβανο. Τι να σας πω για το μοσχαράκι στιφάδο, που ψήνεται κι αυτό στο φούρνο με πορτοκάλια κομμένα στη μέση, αφού έχει πρώτα αρωματιστεί με μπαχάρι, κανέλλα και αστεροειδή γλυκάνισο, όσο γα τον «μπακλαβά του Μπαξεβάνη» ή το γαλακτομπούρεκο με την κρέμα από κατσικίσιο γάλα δε θα πω τίποτα πρέπει να το δοκιμάσετε εσείς…. Εγώ θα συνεχίσω να σας λέω για πως ζυμώνεται και ψήνεται το περίφημο χαρουπόψωμό του, που είναι πράγματι μοναδικό σε γεύση και υφή, όπως το κριθαράκι που μαγειρεύεται με την προσθήκη ζωμού και τα φιλέτα ψαριού και κοτόπουλου που θωρακίζονται στην πλάκα και τελειώνουν στο φούρνο, για τα ορεκτικά και τις εξαίσιες σαλάτες, για τα τρουφάκια με το θρυμματισμένο εφτάζυμο και κρίθινο παξιμάδι, τη λιωμένη σοκολάτα, τη μαρμελάδα από κορόμηλα και κονφί πορτοκαλιού που είναι πασπαλισμένα με χαρουπάλευρο.
Λέω να σταματήσω να σας περιγραφώ όλα αυτά τα εδέσματα , εσείς τι λέτε; Δε σας βασανίζω με τόσες γεύσεις από τη πατρίδα;!
Το «Ferryman» θα το βρείτε στην Ακτή Ολούντος, Ελούντα Λασιθίου και στο τηλέφωνο:2841 041230 (http://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189416-d1452107-Reviews-Ferryman_Taverna-Elounda_Lassithi_Prefecture_Crete.html)
Σπιναλόγκα
Ολοκλήρωσα το ταξίδι μου στις ομορφιές του Αγίου Νικόλαου και των περιχώρων του με ένα καραβάκι που με οδήγησε στη Σπιναλόγκα το μικρό νησάκι που κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας. Το νησάκι που έχει σηματοδοτήσει την ιστορία του ως φρούριο για την προστασία του λιμανιού της Ελούντας, γεγονός που έγινε αντιληπτό από τους Ενετούς, που οχύρωσαν άριστα το νησί.
Δυστυχώς εκεί φιλοξενήθηκαν των ανθρώπων τα βάσανα, αφού το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο αφού εκεί οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης. Το 1913 όταν η Κρήτη ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα άρχισαν να καταφθάνουν στα μαρτυρικά χώματα του λεπροί από όλη τη χώρα, ενώ σταδιακά η Σπιναλόγκα χαρακτηρίστηκε Διεθνές Λεπροκομείο της Ευρώπης. Οι περισσότεροι λεπροί οδηγούνταν στη Σπιναλόγκα δια της βίας, αφού εκεί θα περνούσαν το υπόλοιπο της ζωής τους και είναι χαρακτηριστική η επιγραφή στην είσοδο που έγραφε “ο εισερχόμενος να εναποθέσει κάθε ελπίδα”. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η Σπιναλόγκα αποτέλεσε ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που δεν πάτησε πόδι κατακτητή. Το λεπροκομείο έκλεισε το 1957, όταν πλέον θεραπεύθηκαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του νησιού. Το 2001 η ιστορία του νησιού της Σπιναλόγκα τράβηξε την προσοχή της Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία συγκλονισμένη έγραψε το μυθιστόρημα “Το νησί” που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε μπεστ σέλερ. Ακολούθησε η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη από το Mega, γεγονός που έκανε γνωστή την ιστορία της Σπιναλόγκα σε όλο το πανελλήνιο και πλέον η Σπιναλόγκα έχει καθιερωθεί ως ένα σύμβολο κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην επίσκεψη μου στη Σπιναλόγκα με καραβάκι από την Ελούντα με σπαραγμό ψυχής περπάτησα εκεί που ο καημός γινόταν ψαλμός … Δάκρυσα όταν διέσχιζα τις ενετικές θολωτές δεξαμενές, το κτίριο της φρουράς, την πυριτιδαποθήκη στο ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και τα σπίτια όπου διέμεναν οι πάσχοντες της νόσου του Χάνσεν κα προσευχήθηκα γι αυτές τις ψυχές που χάθηκαν κα τις οικογενείας που ξεκληρίστηκαν… και ζήτησα απο τα Θεό να προστατεύει όσους χανσενικούς απέμειναν και βρίσκονται σήμερα στο θεραπευτήριο Αγίας Βαρβάρας…
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας και απαντώ: «Να χαμογελάς αντίκρυ σε όποιο κακό, σε όποιο άδικο. Να είναι η ψυχή σου γαλήνια,
έξω από μικρότητες και πάθη. Να συνειδητοποιείς ότι ζεις σ’ ένα κόσμο
που δεν ανήκει σε κανένα. Να κρατάς στα χέρια σου όνειρα και <ν’ αγαπάς
ΕΣΕΝΑ και να ταξιδεύεις με τη ψυχή τη κάρδια και μετά με το σώμα!
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ