Thursday, February 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, JACK LEW

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

[if !supportLists]·         [endif]«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς»

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.

Ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον κ. Lew σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς. Συγκεκριμένα, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

[if !supportLists]·         [endif]Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.

[if !supportLists]·         [endif]Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.

Thanks for reading Hellenic News of America

[if !supportLists]·         [endif]Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.

[if !supportLists]·         [endif]Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.

[if !supportLists]·         [endif]Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

[if !supportLists]·         [endif]Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι. Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img