spot_img
Saturday, August 31, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Featured Greek NewsΤο brain drain προκαλεί τόσο πολύ pain του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου

Το brain drain προκαλεί τόσο πολύ pain του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Hellenic News of America αποτελεί μια μεγάλη φωνή του αποδήμου Ελληνισμού. Και υπό αυτό το πρίσμα, χαίρομαι πάρα πολύ που ξεκινάμε σήμερα μια επικοινωνία με όλους τους συμπατριώτες μας στις Ηνωμένες Πολιτείες! Καλώς σας βρήκα λοιπόν!

Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα παθολογικά. Πιστεύω ότι η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου. Όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλες ωραίες (αλλοίμονο!), αλλά η Ελλάδα έχει αυτό το κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει. Παρά την αγάπη μου για την Ελλάδα, εάν είχα σήμερα την ευκαιρία να φύγω από την χώρα και να ζήσω αξιοπρεπώς σε μιαν άλλη, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Για την ακρίβεια, νομίζω πως για να ζεις πλέον στην Ελλάδα πρέπει να έχεις κάποιες έξτρα δυνάμεις, ίσως του Σούπερμαν. Μήπως, δεν είναι υπεράνθρωποι όσοι έχουν επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα;

Ο όρος brain drain έχει γίνει της μόδας. Από την αρχή της κρίσης, χιλιάδες νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας το αυτονόητο: δουλειά και αξιοπρέπεια. Και δεν αναφέρομαι σε δουλειές που έχουν χιλιάδες δολάρια ως απολαβές, αλλά απλές καθημερινές εργασίες, πίσω από ένα γραφείο ή ένα εργαστήριο. Χιλιάδες επιστήμονες έχουν έρθει στις ΗΠΑ, έχουν φθάσει μέχρι την Αυστραλία, έχουν πάει στην βόρεια, κεντρική και δυτική Ευρώπη (που είναι υπό χειρότερη κρίση από αυτή της Ελλάδας), έχουν φθάσει μέχρι την Ιαπωνία. Επαναλαμβάνω, όχι για να βγάλουν χρυσάφι, αλλά στην πλειοψηφία τους για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Αυτό το brain drain για το οποίο βοούν τα media στην χώρα μας δεν πρόκειται να σταματήσει. Και εδώ που τα λέμε, γιατί να σταματήσει; Μήπως, υπάρχει η θέληση στην Ελλάδα να αλλάξουν τα πράγματα; Να δημιουργηθούν υποδομές; Να παταχθεί η γραφειοκρατία, ο μεσάζοντας, η γνωριμία; Το όνειρο του μονίμως χρεοκοπημένου δημοσίου;

Βρισκόμαστε σε μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η Πολιτεία είμαι βέβαιος ότι το έχει αντιληφθεί. Αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι τώρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε λίγο καιρό –εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά- θα ζουν στο εξωτερικό περισσότεροι Έλληνες απ’ όσους ζουν στην Ελλάδα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Προσωπικά, με ενοχλεί πολύ που κάποιοι με διώχνουν από την χώρα μου. Από μια χώρα όμως που ένας νέος επιστήμονας για να διδάξει σε ένα απλό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν μπορεί γιατί θεωρείται ότι έχει πολλά προσόντα. Επίσης από μια χώρα που δεν μπορεί να διδάξει ένας νέος κάτοχος διδακτορικού διπλώματος γιατί πρέπει να έχει επαγγελματική εμπειρία στην διδασκαλία σε Πανεπιστήμια.

Από μια χώρα που ένας επιστήμονας εργαζόμενος δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ χωρίς να έχει τη δυνατότητα γι ασφάλιση –ούτε καν ιδιωτική, αφού δεν μπορεί να την πληρώσει-, ενώ δεν ξέρει εάν θα πληρωθεί για να ζήσει.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη σκούπα, που με τον αέρα της διώχνει τον κόσμο. Μπορεί να το κάνει άθελα της. Αλλά αυτό το brain drain που τόσο πολύ προβάλλουν τα media και οι πολιτικοί στην χώρα, προκαλεί τόσο …pain.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

1 COMMENT

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img