Sunday, April 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«Άξιος» - Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αποστόλου της Νέας Υερσέης

«Άξιος» – Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αποστόλου της Νέας Υερσέης

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Με την παρουσία πλήθους πιστών, επισήμων και κυβερνητικών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Ιωάννου του Αποστόλου της Νέας Υερσέης η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη της Νέας Υερσέης Απόστολου. Η μεγάλη επιβλητική εκκλησία στην περιοχή Tenafly του New Jersey δεν στάθηκε επαρκής για το πλήθος των πιστών που θέλησαν να παραβρεθούν, γι’ αυτό και χρειάστηκε πολλοί από αυτούς να παρακολουθήσουν την τελετή της ενθρόνισης από τη διπλανή αίθουσα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ αυτή μεταδόθηκε και τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο από το διαδίκτυο. Από νωρίς το πρωί είχαν συρρεύσει στην περιοχή η ηγεσία του κλήρους με δεκάδες ιερείς και επισκόπους καθώς και πλήθος ηγετικών στελεχών της ομογένειας αλλά και εκπρόσωποι τόσο του ελληνικού και κυπριακού κράτους όσο και της πολιτείας του New Jersey.

Ο νέος Μητροπολίτης προσήλθε στην εκκλησία ταυτόχρονα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και ευδιάθετος έγινε δεκτός από το πλήθος των πιστών που αναφωνούσε «Άξιος». Το εορταστικό κλίμα για τους πιστούς και τους προσκεκλημένους συνεχίστηκε και την είσοδό του στο ναό και στο ιερό, πριν πάρει τη θέση στο θρόνο, ο ίδιος όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ήταν εμφανώς συγκινημένος.

Αρχικά πήρε το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του νέου Επισκόπου, του από πολλά χρόνια φίλου του όπως είπε και εκθείασε τις σπουδές του, την ιερατική του πορεία, την αφοσίωση στα καθήκοντά του όλα αυτά τα χρόνια στις ΗΠΑ, αναφερόμενος με λεπτομέρειες στην ακαδημαϊκή και εν συνεχεία ιερατική πορεία του Απόστολου, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα Επισκόπου Μηδείας. Ο αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος έχει μια ειδική σχέση με τη συγκεκριμένη, πολύ σημαντική για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό Μητρόπολη, αφού την υπηρετούσε ο ίδιος, όσο η θέση ήταν κενή και ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Απόστολο επιτυχία στα νέα του καθήκοντα αλλά και κουράγιο στις δύσκολες στιγμές, που όπως είπε είναι και αυτές αναπόφευκτες.

Ο Επίσκοπος Ναζιανζού αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Αθηναγόρας διάβασε το Πατριαρχικό και Συνοδικό Γράμμα της Ειδήσεως της Εκλογής του Αποστόλου.

Thanks for reading Hellenic News of America

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, με δεδομένη και την καταγωγή του Αποστόλου από το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων. Ο Μητροπολίτης Κύριλλος διάβασε την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη και μίλησε και ο ίδιος εκτενώς για τις σπουδές, την πορεία και τα πεπραγμένα του Αποστόλου, αναφερόμενος εκτενώς με πατρικό θα λέγαμε τρόπο, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, στα νέα καθήκοντα του κατά πολύ νεότερού του Αποστόλου.

Εμφανώς συγκινημένος ο ίδιος ο Μητροπολίτης Απόστολος ευχαρίστησε όλους του παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα δε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον επίσης παρόντα στην πρώτη σειρά των επισήμων Αρχιεπίσκοπο, πρώην Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος πρώτος του εμπιστεύτηκε μεγάλες ευθύνες όπως είπε, τον Μητροπολίτη της γενετειράς του Κύριλλο και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πορεία του. Αναφέρθηκε εκτενώς στους διάφορους σταθμούς της προσωπικής του και έπειτα ιερατικής του πορείας, δήλωσε ευγνώμων στο θεό για το γεγονός ότι οι γονείς του και τα αδέλφια του, αξιώθηκαν να παραβρεθούν στην σημαντική αυτή στιγμή της ζωής του.

«Μόνη μου έννοια η γλώσσα»

Τους στίχους το Οδυσσέα Ελύτη από το «Άξιος Εστί» αλλά και το εν γένει πνεύμα του ποιητή όσον αφορά την πορεία του Ελληνισμού, θύμισε η ομιλία του νέου Επισκόπου, αφού αυτή επικεντρώθηκε στην ελληνικότητα και την ελληνική γλώσσα ως κύρια προτεραιότητα της θητείας του. Η γλώσσα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, η γλώσσα του Ευαγγελίου, η γλώσσα μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών και η όμορφη πατρίδα μας, η Ελλάδα του φωτός πρέπει να στηριχθεί. «Η ελληνική γλώσσα, μας συνδέει με δεσμούς άρρηκτους και ακατάλυτους και με την Ορθόδοξη πίστη μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με τη Μητέρα Πατρίδα μας, την Ελλάδα του φωτός» ήταν τα εμπνευσμένα λόγια του Μητροπολίτη Αποστόλου.

Ασφαλώς ο νέος Μητροπολίτης έκανε αναφορά στη διακονία της εκκλησίας, το αμιγώς εκκλησιαστικό αλλά και το φιλανθρωπικό έργο, στη σημασία και της αγγλικής γλώσσας για όσους από τους πιστούς δεν ομιλούν την ελληνική.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα στο, επίσης ομογενειακής ιδιοκτησίας, “The Venetian” στην περιοχή Garfield του New Jersey. Εκεί τον Επίσκοπο συνεχάρη, με θερμά λόγια για τον Επίσκοπο αλλά και την ελληνορθόδοξη κοινότητα της πολιτεία, λέγοντας μάλιστα «συγχαρητήρια» στα ελληνικά, ο ίδιος ο κυβερνήτης της Πολιτείας του New Jersey Phil Murphy. Master of Ceremonies, ο πολύ γνωστός στους αναγνώστες της Hellenic News of America και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου James Polos, επίσης από την Πολιτεία του New Jersey. Την οργάνωση της εκδήλωσης με το φιλανθρωπικό χαρακτήρα έκανε ο Ιωάννης Βασιλείου.

Την ελληνική δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μάλιστα εξέπληξε με τις γνώσεις του στα εκκλησιαστικά ζητήματα και δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έκανε, εν μέσω τόσων ιεραρχών μια εξόχως θεολογική ομιλία, αναφερόμενος σε βάθος σε λεπτά ζητήματα της ελληνορθόδοξης παράδοσης και τη σημασία της για τη συνέχιση της πορείας της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ο κύριος Χρυσουλάκης, μαζί με τον έτερο εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, παρέδωσαν ένα συμβολικό δώρο στον Μητροπολίτη Απόστολο. Τον λόγο πήραν  επίσης, προσφέροντας δώρα και εκθειάζοντας τον νέο Μητροπολίτη, η πρόεδρος της Φιλόπτωχου του New Jersey κυρία Ελένη Κωνσταντινίδη, ο αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Peter Arbes, η πρόεδρος της παναμερικανικής Φιλοπτώχου κυρία Arlene Siavelis Kelh, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσιβίκος, η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Leadership 100 Paulette Poulos, ο Άρχων Μέγας Ακτουάριος Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ο άρτι αφιχθείς νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη κύριος Ευάγγελος Σάββα. Παρόντες επίσης στο ναό και στο γεύμα ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη κύριος Μιχάλης Φυρίλλας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων και των επαγγελματικών ενώσεων της Ομογένειας, δημοσιογράφοι και εκδότες των ομογενειακών μέσων, ανάμεσά τους και ο εκδότης της Hellenic News of America Paul Kotrotsios, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και πλήθος άλλων διακεκριμένων ομογενών και επισκεπτών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η Hellenic News of America συγχαίρει και αυτή από την πλευρά της τον Μητροπολίτη Απόστολο και του εύχεται μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στο μεγάλο έργο που επωμίζεται στην κομβική αυτή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό Μητρόπολη. Άξιος!

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img