Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

J.P. Morgan,  Facebook, Microsoft,  Amazon,  Pfizer   κ.ά

Του Θανάση Μπολέτη, Δημοσιογράφου- Οικονομικού Αναλυτού

Αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς στην Ελλάδα, η οποία ομολογουμένως την τελευταία διετία γνωρίζει μία άνευ προηγουμένου «επίθεση» κεφαλαίων, κυρίως από την Αμερική. Μπορεί το 2021 να έκλεισε με εξαγορές και συστάσεις νέων εταιριών με ξένα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, το τρέχον έτος φαίνεται να υπόσχεται πολύ περισσότερα στον τομέα των επενδύσεων καθώς τα deals που έκλεισαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη υπερβαίνουν και την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη. Μάλιστα κύκλοι της  αγοράς ομιλούν για ένα σύγχρονο «El Dorado» που εξελίσσεται στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει επιλεγεί ως ένα αποτελεσματικό και «απάνεμο» επενδυτικό λιμάνι. Αυτή η δυναμική κατά κύριο λόγο, αναπτύσσεται από το εύρος  και την προοπτική που έχουν δώσει στην επιχειρηματική δραστηριότητα ιδρυτές εταιριών νεοφυούς χαρακτήρα, οι οποίες διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ιδρυτές εταιριών οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νέοι σε ηλικία, και δημιούργησαν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης εταιρίες start ups.Με αξιοζήλευτο know how και με επιτυχημένη εγχώρια και διεθνή πορεία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον Αμερικανικών κολοσσών, όπως είναι η JPMorgan,  facebook,  Microsoft, Amazon, Pfizer, Digital Realty, Mondelez κ.α. Είναι προφανές ότι εκτός από το επιχειρηματικό δαιμόνιο, που είναι «ριζωμένο» σε μεγάλη μερίδα νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, και απορρέει από τις γνώσεις και το πάθος τους για δημιουργία, καθοριστικά συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη, και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με μία σειρά μέτρων, που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Πρόκειται για μέτρα μείωσης της φορολογίας, περιορισμού της γραφειοκρατίας κ.λπ. Ας δούμε όμως πως η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να βρεθεί σε περίοπτη θέση ώστε στο επενδυτικό της «stage», να φιγουράρουν παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί. Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι η εξαγορά μεγάλου ποσοστού της Ελληνικής Viva Wallet – την έχει ιδρύσει ένας νέος άνθρωπος ο κ. Χάρης Καρώνης – από τον μεγαλύτερο Διεθνή χρηματοπιστωτικό Οργανισμό J.P. Morgan. Ο  CEO της τράπεζας κ. Jamie Dimon o οποίος έλκει και Ελληνική καταγωγή, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και ανακοίνωσε τη εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής εταιρίας με αντίτιμο, που εκτιμάται γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για επένδυση η προστιθέμενη αξία της οποίας για την Ελληνική Οικονομία θα είναι αξιόλογη. Φεύγοντας ο Jamie Demon για την Αμερική, “ξεκίνησε” ταξίδι για την Ελλάδα το Facebook, το οποίο προτίθεται να εξαγοράζει την Ελληνική start up Accusonous. Η εξαγορά γίνεται έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την μητρική του Facebook, Meta Platforms. Ιδρυτές της Ελληνικής Εταιρίας είναι τρείς νέοι άνθρωποι οι,  Αλ. Τσιλφίδης, Ηλ. Κοκκίνης και Μ.Τζάννες. Από την επένδυση αυτή εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτή είναι μία μικρή απεικόνιση των επενδυτικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται τον πρώτο μήνα του χρόνου, στην Ελλάδα και αφορούν επιχειρήσεις start ups. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πολλές ανάλογες επιχειρήσεις με ιδρυτές ‘Ελληνες και Ελληνο-Αμερικανούς δραστηριοποιούνται στην Αμερική. Ο επενδυτικός χάρτης της Ελλάδος βεβαίως δεν συμπληρώνεται μόνο με αυτές της επενδύσεις. Τεράστια κεφάλαια επενδύονται στον τουρισμό και τα ακίνητα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κατασκευάζονται ανά την Ελλάδα και στον τομέα των υπηρεσιών, εκτός τουρισμού. Ας ελπίσουμε ότι τι πολιτικό προσωπικό της Ελλάδος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα ανακόψει το διεθνές ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδος. Θα ήταν παράλειψη να μη τονίσουμε ότι, ένα επί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος, οφείλεται και στους΄Ελληνες της διασποράς, και σε εκείνους που έλκουν Ελληνική καταγωγή. Από τις θέσεις που κατέχουν δίνουν ένα μεγάλο παρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ελλάδος. Αυτή την αλήθεια ας την διατηρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού»

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img