Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek"Δεν μάτωσα εγώ τις παπαρούνες" το νέο βιβλίο της Άννας Μπιθικώτση

“Δεν μάτωσα εγώ τις παπαρούνες” το νέο βιβλίο της Άννας Μπιθικώτση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Άννα Μπιθικώτση, η καταξιωμένη συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδας μας «HELLENIC NEWS OF AMERICA» με την στήλη της «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ», το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου 2022 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Δήμου Αργυρούπολης, παρουσίασε σε μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης το νέο της βιβλίο υπό τον ευρηματικό τίτλο «ΔΕΝ ΜΑΤΩΣΑ ΕΓΩ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ» που κυκλοφόρησε από τις ιστορικές Εκδόσεις «ΚΟΥΡΟΣ».

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ξεφυλλίζοντας τις “ματωμένες παπαρούνες” της, η Άννα Μπιθικώτση μας μιλάει για τ’ ανείπωτα. Τα χυμένα βαθιά στα συρτάρια του νου και της καρδιάς της. Αυτά που κρύβονται κάτω από στολές παραλλαγής, σε μια εποχή όπου η φθίνουσα πορεία των αξιών χαρακτηρίζει σε παγκόσμια κλίμακα την καθημερινότητά μας. Έτσι, λοιπόν, με την πένα βουτηγμένη στη ψυχή της, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της – όπως η ίδια αναφέρει στο οπισθόφυλλο – δένει πληγές με επιδέσμους ελπίδας και σε πείσμα των καιρών επιμένει να ονειρεύεται την ανατολή ενός καλύτερου κόσμου. Αντιδρά στις ηνωμένες ληστείες αγάπης, ονείρων και ρομαντισμού αρνούμενη να μετράει άπνοα κορμιά στο όνομα της ελευθερίας.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Περιθάλπει την Ιδέα της Πατρίδας, το μέλλον των παιδιών μας, τα θαύματα και τα τραύματα της ζωής, θετικές σκέψεις, νέες Ιθάκες, την ειρήνη των Ηπείρων, το χάδι της μάνας, του πατέρα τη φωνή, τις αποχρώσεις της Αγάπης, ανυπότακτες φωνές κι εκείνες τις παπαρούνες της ζωής που δε μάτωσε…

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd που φιλοξενεί απαγγελίες της συγγραφέως ντυμένες πρωτότυπη ορχηστρική μουσική, καθώς και μελοποιημένα ποιήματα με την υπογραφή του εξαίρετου συνθέτη Κώστα Νικολόπουλου.

Thanks for reading Hellenic News of America

Τα μελοποιημένα ποιήματα αποδίδουν, ο διακεκριμένος ερμηνευτής Σωτήρης Δογάνης και η σημαντική soprano Κατερίνα Μεγάλου, στην ανάγκη όπως το περιεχόμενό τους να μπορούν να διαβάσουν στη “γλώσσα” της ακοής και άτομα με απώλεια όρασης.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της στον χρυσό μας Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, του οποίου οι παραστάσεις δίδαξαν ότι οι στόχοι στη ζωή κερδίζονται με την ψυχή και την διαρκή πάλη ως την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων, προκειμένου να κατορθώσουμε να μείνουμε κάτω από την μπάρα.

Το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Άννα Μπιθικώτση είναι γνωστή στις ευάλωτες ομάδες και μέσα από τις κοινωνικές της ευαισθησίες. Έτσι, λοιπόν, μέσω του βιβλίου της «ΔΕΝ ΜΑΤΩΣΑ ΕΓΩ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ» δεν προσφέρει μόνο πνευματική τροφή στον αναγνώστη, αλλά στοχεύει κι έναν άλλο σκοπό που επίσης είναι ιερός, αφού με τις πωλήσεις του στηρίζει τις δράσεις του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου» και τον «Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού».

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Στην επικοινωνία που είχαμε με την συγγραφέα, συγκινημένη ευχαρίστησε όλους, σημειώνοντας:

«Το “ευχαριστώ” είναι μικρή λέξη αλλά μεγάλη σε νόημα κι εγώ οφείλω να την πω σε όλους όσους συνέβαλλαν στην έκδοση του βιβλίου μου.

Ευχαριστώ όσους μίλησαν για εμένα, τους καλλιτέχνες που με τίμησαν με την φιλική συμμετοχή τους, την χορωδία, το υπέροχο κοινό που γέμισε τη μοναδικού κάλλους αίθουσα του Θεάτρου και φυσικά τους αγαπημένους φίλους που μπόρεσαν να είναι δίπλα μου στην χαρά μου!

Ευχαριστώ τις ιστορικές Εκδόσεις «ΚΟΥΡΟΣ» που πρόσφεραν στέγη στις λέξεις μου, τον σπουδαίο εκδότη μου Δημήτρη Φύκιρη και την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Οίκου, την αγαπημένη μου Σταυρούλα Βενιέρη.

Ευχαριστώ το απόλυτο σύμβολο του νικητή που μέσα μας όλοι κρύβουμε, τον “αδελφό” μου Πύρρο Δήμα που αποτελεί πρότυπο στη ζωή μου!

Ευχαριστώ την ανυπέρβλητη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη για τα λόγια της που κοσμούν το βιβλίο μου.

Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριο Γιάννη Χρυσουλάκη για τον συγκινητικό χαιρετισμό του.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο για την παραχώρηση του Θεάτρου, για την υπέροχη υποδοχή που επεφύλαξε τόσο σε μένα όσο και στο βιβλίο αλλά και για έναν ακόμα λόγο: γιατί, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, τίμησε τον Πύρρο Δήμα.

Ευχαριστώ ολόψυχα όλους όσους συνέβαλλαν στο να γιορτάσω τη “γέννα” του νέου πνευματικού παιδιού μου, τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο κι αδελφικό μου φίλο Κώστα Σπυριούνη – η φυσική παρουσία του οποίου με τίμησε ιδιαίτερα – που με τα χρώματα της παλέτας του κόσμησε το εξώφυλλο του βιβλίου μου “ανθίζοντας” τον τίτλο του, μια και οι παπαρούνες από την συλλογή του «ΣΤΕΦΑΝΙΑ» συνάντησαν με τον ιδανικότερο τρόπο τις δικές μου.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Για την “αρχοντική” μελοποίηση των ποιημάτων και τη μουσική επένδυση στις απαγγελίες μου, που συμπεριλαμβάνονται στο cd το οποίο εμπεριέχεται στο βιβλίο, ευχαριστώ τον σπουδαίο συνθέτη Κώστα Νικολόπουλο καθώς και τους υπέροχους ερμηνευτές, φίλους και συνεργάτες μου, Σωτήρη Δογάνη και Κατερίνα Μεγάλου, που με τις μοναδικές τους φωνές “μύρωσαν” τα λόγια μου.

Για τις αιγίδες επί της έκδοσης του βιβλίου, ευχαριστώ: την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για την καλλιτεχνική δημιουργία του εξωφύλλου, του οπισθόφυλλου, του cd και των προσκλήσεων, ευχαριστώ με την καρδιά της μάνας, την αγαπημένη μου κόρη Αθηνά Αβούρη.

Για την επιμέλεια των κειμένων, ευχαριστώ τον καθηγητή Θεολογίας και υποψήφιο διδάκτορα Θεολογίας, Σωτήρη Δογάνη.

Για τη φιλική συμμετοχή τους στη μουσικοθεατρική παρουσίαση του βιβλίου που ακολούθησε, ευχαριστώ τους εξαίρετους ηθοποιούς Πολυξένη Ορκοπούλου – Ξανθάκη και Γιάννη Γαβρίλη, τον σπουδαίο μουσικό Γιώργο Λυκίδη και την πολυβραβευμένη και πολυαγαπημένη μου Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Μελωδοί» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας».

Θέλω να σταθώ με ιδιαίτερη συγκίνηση στην παρουσία του αδελφού μου Γρηγόρη Μπιθικώτση που τραγούδησε μαζί μας.

Από καρδιάς ευχαριστώ και τα πνευματικά μου αδέλφια, τους υπέροχους ερμηνευτές Σωτήρη Δογάνη και Κατερίνα Μεγάλου.

Τέλος, ευχαριστώ την οικογένειά μου που με παρότρυνε να γράψω σε βιβλίο τις ανησυχίες μου για όσα συμβαίνουν στο κόσμο, στα “τραύματα και τα θαύματα της αγάπης” προσφέροντας κίνητρο στην πένα μου, στο “τέρμα της υπομονής”, να γίνει κερί αναμμένο στην ελπίδα που λαχταρά να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Στο βιβλίο αυτό έδωσα όλη μου την ψυχή, γιατί ήθελα οι στοχασμοί μου για τη ζωή και τα λόγια μου για τις αποχρώσεις της αγάπης να είναι η αλήθεια της ψυχής μου. Μια αλήθεια που για αφετηρία της έχει τα παιδικά μου χρόνια που τα θυμάμαι με τα χρώματα της παπαρούνας.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Το μεγαλύτερό  μου “ευχαριστώ” για αυτό που είμαι σήμερα το οφείλω στους γονείς μου που δεν ήταν κοντά μου στη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής μου…

Λατρεμένη μου μάνα, ακριβέ μου πατέρα, σας ευχαριστώ  που μου μάθατε να γίνομαι αγρίμι στο άδικο και στην ανηφοριά. Να απεχθάνομαι την μετριότητα και να ζω με λαχτάρα. Να κουβαλώ μέσα μου ιδέες και να τις καταθέτω στα βιβλία  μου. Να αξίζω το σεβασμό των ευφυών ανθρώπων, την επιδοκιμασία των τίμιων κριτών. Να έχω προορισμό και να εκτελώ αποστολή. Να κερδίζω την αγάπη των παιδιών και στα ζόρικα να γελώ με ενθουσιασμό και να τραγουδώ με πάθος. Να αναγνωρίζω ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό δώρο στη ζωή από το να σε τυλίγει η εκτίμηση και η αγάπη των Άξιων.

Τέλος ευχαριστώ την εφημερίδα μου «HELLENIC NEWS OF AMERICA», τους αγαπημένους μου Παύλο και Αφροδίτη Κοτρότσιου και όλους εσάς που διαβάζετε τούτη τη στιγμή τις λέξεις μου!

Σας ευχαριστώ που με “ντύνετε” με συναισθήματα που θα τα φορώ “παράσημα” στο μέρος της καρδιάς, που πάνω της ακουμπώ τούτη τη στιγμή το χέρι και ορκίζομαι: «Δεν μάτωσα  εγώ τις παπαρούνες»…

Πρόλογος
Μαρίας Φαραντούρη
ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ

ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.
«Η Άννα Μπιθικώτση με το βιβλίο της «Δεν μάτωσα εγώ τις παπαρούνες» κάνει μια κατάθεση ψυχής. Από στοχασμό σε στοχασμό με ποιητική διάθεση και ωραίο λόγο ξετυλίγει την ευαισθησία που τη διακρίνει. Μια ευαισθησία που δε μένει στο “εγώ” αλλά χαρίζεται απλόχερα στο σύνολο της κοινωνίας. Γιατί τη συγγραφέα ενδιαφέρει η ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στην περιπέτεια της ζωής. Απευθύνεται στα παιδιά που είναι το τρυφερό κομμάτι και στο μέλλον τους, στις γυναίκες που υπερασπίζονται την προσωπικότητα τους, στην οικογένεια που παραπαίει ή διαλύεται, μέχρι στην ίδια τη ζωή διαχρονικά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Μια ζωή που πρέπει να υποδεχόμαστε με ανοιχτή καρδιά, ακολουθώντας με συνέπεια μια εθνική παρακαταθήκη και μια παράδοση που διακρίνεται από μοναδικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Η Άννα Μπιθικώτση με τα κείμενα της κάνει και μια ενδοσκόπηση της δικής της ζωής με τη φυσική και πνευματική καλλιέργεια που τη διακρίνει. «Νιώθω ακόμα παιδί κι αυτό με βοηθά τις καθημερινές να τις ζω σαν Κυριακές» μας λέει, αναζητώντας την ευτυχία στα απλά καθημερινά πράγματα και στις σχέσεις που βασίζονται στο δύσκολο αλλά υπέροχο συναίσθημα της αγάπης που διαρκεί και σφραγίζει τη ζωή μας.

Τα «Λόγια της Αγάπης» είναι ένας ύμνος σε ό,τι εξυψώνει τον άνθρωπο ακόμα κι όταν «μια ζωή δε φτάνει» για να το εκπληρώσει.

Λέγεται κι είναι σωστό ότι τα γραπτά αντανακλούν τον συγγραφέα τους. Το βιβλίο «Δεν μάτωσα εγώ τις παπαρούνες» δείχνει τον πλούτο της ψυχής και των συναισθημάτων της συγγραφέως του, Άννας Μπιθικώτση κι είναι επί πλέον χρήσιμο για όλους μας, γιατί μέσα από το περιεχόμενό του και την καλλιέπεια του λόγου του, συνειδητοποιούμε τη θέση και το ρόλο μας στη μεγάλη – μικρή ζωή μας.

Κεντρική διάθεση βιβλίου: Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ Πειραιώς 8, Αθήνα (5ος όρ.) Τηλ. 210 52 40 424 – 693 22 14 777 Email [email protected], www.kourosbooks.gr (Αποστολές και με courier). Επίσης, σε όλα τα βιβλιοπωλεία, κατόπιν παραγγελίας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img