Thursday, May 2, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔιαθέσιμα δωρεάν τα εισιτήρια της συναυλίας-σταθμού του Μανώλη Μητσιά στην Αστόρια!

Διαθέσιμα δωρεάν τα εισιτήρια της συναυλίας-σταθμού του Μανώλη Μητσιά στην Αστόρια!

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Για την ενίσχυση του προγράμματος ελληνικών σπουδών του Queens College τα έσοδα από τις χορηγίες.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America.

Καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την μεγάλη συναυλία – σταθμό του Μανώλη Μητσιά στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αστόρια, στην οποία αναφερθήκαμε ήδη εκτενώς από τις στήλες της Hellenic News of America. https://hellenicnews.com/manolis-mitsias-takes-center-stage-in-astoria-a-musical-journey-through-greek-history/ , πραγματοποιήθηκε στους χώρους του φιλόξενου εστιατορίου «Διόνυσος» στην Αστόρια συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές για τους σκοπούς της συγκεκριμένης συναυλίας.

Η ευχάριστη έκπληξη της συνέντευξης αφορούσε στη δωρέαν διάθεση των εισιτηρίων της συναυλίας προς τους ομογενείς. (Λεπτομέρειες για την απόκτηση των εισιτηρίων στο τέλος του άρθρου.) Η συναυλία είχε εξ αρχής φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπως τόνισε, ο επικεφαλής των οργανωτών-ομογενειακών οργανώσεων, κύριος Φίλιπ Κρίστοφερ. Ο κύριος Κρίστοφερ προσωπικά μαζί με μια ομάδα ομογενών συνεισέφερε τα έξοδα της συναυλίας. Ο εμβληματικός Μανώλης Μητσιάς προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να τραγουδήσει, ενώ το ελληνικό κράτος, κάτι που ιδιαίτερα τόνισε ο κύριος Κρίστοφερ συνέβαλε και αυτός προσφέροντας τα αεροπορικά εισιτήρια του Μανώλη Μητσιά και των μουσικών. Έτσι όλα τα έσοδα προορίζονταν για την ενίσχυση του την ενίσχυση του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, καθώς επίσης και του Κέντρου Έρευνας και Αρχείου Ελληνικής Διασποράς του Queens College. Τελικά και λόγω νομικών ζητημάτων που είχαν σχέση με το νομικό πλαίσιο που αφορά στις μη-κερδοσκοπικές εκδηλώσεις αποφασίστηκε η ενίσχυση των τμημάτων του πανεπιστημίου να μη γίνει απευθείας από τα εισιτήρια αλλά από χορηγούς που θα τα αγοράσουν εκείνοι και θα τα διαθέσουν στο κοινό δωρεάν. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ενεθάρρυναν παρ΄ όλα αυτά τους ομογενείς που θα παραβρεθούν να ενισχύσουν και αυτοί, όσο μπορούν τις ελληνικές σπουδές του α την ενίσχυση του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, καθώς επίσης και του Κέντρου Έρευνας και Αρχείου Ελληνικής Διασποράς (Hellenic American Project) του Κολλεγίου του Κουίνς (Queens College).

ΦΩΤΟ: Ευγενική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκου

Σε μία χώρα που η παιδεία είναι κυρίως ιδιωτική με τις ανθρωπιστικές σπουδές να δέχονται επίθεση, επειδή δεν θεωρούνται «κερδοφόρες», αν και μελέτες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ φέρουν τους αποφοίτους να είναι περισσότερο δημιουργικοί και να αποδίδουν καλύτερα ακόμα και στα επαγγέλματα που δεν έχουν σχέση μαζί τους, είναι υποχρέωση της ομογένειας να τις στηρίξει, διότι στην περίπτωση των Ελλήνων της Αμερικής δεν πρόκειται μόνο για την απόκτηση γνώσης αλλά οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ελληνικής γλωσσικής και εθνοτικής τους ταυτότητας!

Thanks for reading Hellenic News of America

Αυτή την ανάγκη τόνισε ιδιαίτερα στην παρέμβασή του ο κύριος Κρίστοφερ, ενώ εξήγησε πώς μια γειτονική σε εμάς χώρα καταφέρνει να ενισχύει με πακτωλό χρημάτων περισσότερα από 80 τμήματα σπουδών σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι και πολιτική επιρροή. Γι’ αυτό συνέχισε ο κύριος Κρίστοφερ είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη των ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια που αυτά υπάρχουν.

Όμως θα ήταν άδικο να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στην οικονομική της διάσταση, αφού πρόκειται για μια μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα με πολύχρονη παρουσία στο ελληνικό τραγούδι και ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους μεγάλους σταθμούς όλης αυτής της διαδρομής. Έτσι ο κύριος Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική πορεία αλλά και στο ήθος και την ευγένεια του Μανώλη Μητσιά, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για την ενίσχυση των βυζαντινών και ελληνικών σπουδών, με τον ίδιο μάλιστα να έχει σπουδάσει και βυζαντινή μουσική. Την ίδια ώρα που μιλούσε ο κύριος Κρίστοφερ, στην υπόγεια αίθουσα του εστιατορίου η Pancyprian Choir of New York υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη πραγματοποιούσε τις πρώτες πρόβες, αφού θα συμπράξει στη συναυλία. Ο κύριος Κρίστοφερ, κύριος υποστηρικτής και αυτής της προσπάθειας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους νεαρούς καλλιτέχνες της ομογένειας η δυνατότητα συνεργασίας με καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Μανώλη Μητσιά, τον οποίο ευχαρίστησε ξεχωριστά, και για αυτή τη διάσταση του ερχομού του στη Νέα Υόρκη.

ΦΩΤΟ: Ευγενική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκου

Ο κύριος Κρίστοφερ εξήρε επίσης το ρόλο του προσωπικού φίλου του Μανώλη Μητσιά αλλά και πρώην προέδρου του Πανθεσσαλικού Συλλόγου «Ασκληπιός» της Νέας Υόρκης, Χρήστου Ρίζου. Παρών στην εκδήλωση και ο Paul Kotrotsios εκδότης της Hellenic News of America, χορηγού επικοινωνίας της συναυλίας.

Μετά τον κύριο Κρίστοφερ το λόγο πήρε ο διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος ελληνικών σπουδών Νίκος Αλεξίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του τμήματος, στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απόφοιτος του προγράμματος, στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του αρχείο του πανεπιστημίου με τη συνεργασία της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και τόνισε την ανάγκη διάσωσης του προγράμματος.

Αναφερόμενος και αυτός στην προσωπικότητα και το έργο του Μανώλη Μητσιά μίλησε για την ψυχαγωγική, με την ετυμολογική σημασία του όρου διάσταση της εκδήλωσης, σε αντίθεση με τις πολύ δημοφιλείς, αναγκαίες κι αυτές αλλά όχι αντίστοιχης σημασίας για την παιδεία της ομογένειας, εκδηλώσεις διασκέδασης, αφού αυτές έχουν το χαρακτήρα της προσωρινής αποφόρτισης, εκτόνωσης. Το αρχαίο ελληνικό ρήμα διασκεδάννυμι από το οποίο προέρχεται η λέξη διασκέδαση σημαίνει διασκορπίζομαι, σπαταλώ, και είναι χαρακτηριστικό για πώς αυτό αντιδιαστέλλεται με την ψυχαγωγία (άγω την ψυχήν).

Ο κύριος Αλεξίου έδωσε το λόγο και στα νεότερα μέλη της ομάδας των καθηγητών του προγράμματος Μαρία Αθανασοπούλου και Γεράσιμο Κατσάν, οι οποίοι με τη σειρά τους μίλησαν για το πολύπλευρο εκπαιδευτικό και όχι μόνο έργο του πανεπιστημίου και την ανάγκη ενίσχυσής του.

ΦΩΤΟ: Ευγενική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκου

Έτσι στις ίδιες διευθύνσεις στις οποίες μπορούν να αποκτηθούν εντελώς δωρεάν τα πολυπόθητα εισιτήρια της ξεχωριστής αυτής συναυλίας, όσοι επιθυμούν μπορούν ταυτόχρονα να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης των τμημάτων βυζαντινών και ελληνικών σπουδών του City University of New York. Εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα από τους διοργανωτές μέχρι την εξάντληση των θέσεων στη λογική του first come-first served στα τηλέφωνα 917-635-8867 (Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός) και 646.581.1153 (Σκεύη Ρουσοπούλου), ενώ κάποια από αυτά θα διατίθενται και από τους χορηγούς της εκδήλωσης, αναμεσά τους και η Hellenic News of America.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img