Sunday, May 12, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ Hellenic News of America στην τελετή επαναπατρισμού των ελληνικών αρχαιοτήτων

Η Hellenic News of America στην τελετή επαναπατρισμού των ελληνικών αρχαιοτήτων

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η ομάδα του Matthew Bogdanos επέστρεψε και πάλι αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στην Ελλάδα

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Ο Ελληνοαμερικανός βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος είναι πλέον ακόμα και στην Ελλάδα μια αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία, αφού η τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχαίων αντικειμένων από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης προς τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους είναι μια διαδικασία που έχει χάρη στις άοκνες προσπάθειές του έχει ήδη επαναληφθεί αρκετές φορές. Την προηγούμενη φορά, όπως είχαμε και τότε αναφέρει από τις στήλες της Hellenic News of America η τελετή είχε λάβει χώρα με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας στην προξενική κατοικία στο Μανχάταν.

Αυτή τη φορά ο Μάθιου Μπογδάνος είχε αναλάβει και το ρόλο του οικοδεσπότη και προσκάλεσε τους υπευθύνους του ελληνικού κράτους αλλά και τους δημοσιογράφους στα γραφεία της εισαγγελίας στο Μανχάταν για την παράδοση των αντικειμένων. Και πάλι το ενδιαφέρον των τόσο των ομογενειακών μέσων, όσο και των ανταποκριτών των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών από την Ελλάδα ήταν αυξημένο. Στο χώρο κυριαρχούσαν τα εξαιρετικής τέχνης αρχαία αντικείμενα από διάφορες εποχές του ελληνικού παρελθόντος. Κυκλαδικά ειδώλια και μυκηναϊκά σκεύη και αγγεία, ανάμεσά τους και τρία καραβάκια αντιπροσώπευαν την προϊστορική περίοδο. Από τον Έκτο, Πέμπτο και Τέταρτο προ Χριστού αιώνα κυριαρχούσαν μεταξύ άλλων θώρακες και κράνη κυρίως από την Αττική αλλά και την Κόρινθο και τη Χαλκιδική, ενώ η πορεία δια μέσου των χιλιετιών της ελληνικής ιστορίας και τέχνης κατέληγε στην περίοδο του Βυζαντίου με ένα μεγάλο ασημένιο πιάτο διαμέτρου περίπου 35 εκατοστών και μια εικόνα της Παναγίας.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν και δύο εντυπωσιακά, όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους, αγάλματα. Το τόρσο μια γυναικείας μορφής και μια καλύτερα σωζόμενη αντιγραφή της ίδιας μορφής αυτή τη φορά με το κεφάλι δέσποζαν στην αίθουσα. Η υπολογιζόμενη αξία των αντικείμενων σε χρήματα είναι περίπου 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Thanks for reading Hellenic News of America

Όμως όπως τόνισε στην ομιλία του και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου η πραγματική αξία των αντικειμένων είναι ανεκτίμητη, αφού αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων, κάτι που δεν μπορεί να αποτιμηθεί με χρήματα. Ο κύριος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τον Μάθιου Μπογδάνος και της ομάδα του για τις προσπάθειές του και υπέγραψε το πρωτόκολλο παραλαβής των αρχαιοτήτων, οι οποίες θα ταξιδέψουν πολύ σύντομα για την Ελλάδα, μαζί με τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου πολιτισμού που ήρθαν να τα παραλάβουν και επίσης μίλησαν στην εκδήλωση και τους δημοσιογράφους. Εκ μέρους της κυβέρνησης τον κύριο Μπογδάνος ευχαρίστησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο οποίος μίλησε για την σημασία αυτών των προσπαθειών ώστε να καταπολεμηθούν οι κλοπές και το παράνομο εμπόριο των αρχαιοτήτων, εξήρε τις προσπάθειες του κυρίου Μπογδάνου και της ομάδας του και την «υπερ-πολύτιμη για τη χώρα μας δουλειά του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ παρέδωσε στον ομογενή εισαγγελέα και αλλά και τον επικεφαλής αξιωματικό των ερευνών Thomas Acocella αναμνηστικά δώρα.

Παρούσες και πάλι η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου με την διευθύντρια του γραφείου της Έλενα Βλαχογιάννη οι οποίες έδιναν στους παρευρισκόμενους εξιδεικευμένες πληροφορίες για τα αρχαιολογικά αντικείμενα, τη χρονολόγησή τους, τη σημασία τους και τις πληροφορίες που μας δίνουν για την εποχή από την οποία προέρχονται.

Ο κύριος Μπογδάνος επέμεινε να ανέβει στο βήμα και ο επικεφαλής των ερευνών, ειδικός πράκτορας, Thomas Acocella για να τιμήσει και αυτόν και όλο το επιτελείο της Antiquities Trafficking Unit. Η εισαγγελία του Μανχάταν προφανώς έχει δικαιοδοσία μόνο στη Νέα Υόρκη και οι ενέργειές της σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ γίνονται σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως το FBI. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά αντικείμενα προέρχονται όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της εισαγγελίας και ο κύριος Μπογδάνος από την εξάρθρωση ενός διεθνούς δικτύου αρχαιοκαπηλίας επικεφαλής του οποίου ήταν Robin Symes, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα τις δεκαετίες του 1990 και 2000.

Ο κύριος Μπογδάνος επίσης θέλησε να συμπεριλάβει σε μία από τις αναμνηστικές φωτογραφίες και τον, επίσης περήφανο για την ελληνική κληρονομιά της οικογένειάς του, γιο του, ο οποίος μάλιστα είχε συμμετάσχει στην προσπάθεια του πατέρα του για τη διάσωση αρχαιοτήτων στο Ιράκ. Ο Μάθιου Μπογδάνος έχει μακρά παράδοση στις προσπάθειες διάσωσης αντικειμένων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ήδη από την εποχή, που ως μέλος των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (υπηρετούσε από 19 ετών στο σώμα των πεζοναυτών, αργότερα η δράση του προσανατολίστηκε αρχικά στην καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών και έπειτα, μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας), των οποίων αποτελούσε εξέχων μέλος, με πολλές τιμές και παράσημα να του έχουν απονεμηθεί. Εν όσω υπηρετούσε στο Ιράκ, βοήθησε στη διάσωση από τη λεηλασία ή την καταστροφή πολλών αρχαιοτήτων από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης. Από τη σημερινή του θέση έχει εξαρθρώσει κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, ενώ οι δράση του δεν αφορά μόνο ελληνικές αρχαιότητες, με αντίστοιχες τελετές παράδοσης να έχουν λάβει χώρα και με παραλήπτρια την Ιταλία για ρωμαϊκές και άλλων περιόδων αρχαιότητες.

Ο κύριος Μπογδάνος αν και είναι εμφανής η θέση του για το που πρέπει να βρίσκονται οι ελληνικές αρχαιότητες δε θέλησε να πάρει θέση στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μια και αυτός όπως είπε ως βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να πάρει θέση για θέματα εκτός της δικαιοδοσίας του.

Ο κύριος Μπογδάνος αναφέρθηκε συγκινημένος στην ελληνική του καταγωγή και μας ανέφερε τον πατέρα του, ο οποίος, όπως πολλοί άλλωστε μετανάστες της πρώτης γενιάς, εργαζόταν σκληρά σε εστιατόρια και κάθε βράδυ, όταν επέστρεφε σπίτι πάντα, συνήθως περισσότερες από μία φορές έβαζε να ακούσει το μεταξύ άλλων νοσταλγικό τραγούδι των Νίκου Γκάτσου και Σταύρου Ξαρχάκου: «Θα ‘ρθει άσπρη μέρα και για μας», το οποίο και έχει μείνει, συνδεδεμένο με την μνήμη του πατέρα του ανεξίτηλα χαραγμένο στην ψυχή του περήφανου ομογενή!

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img