Monday, April 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΜυτιλήνη: Ολοκληρώθηκε η διεθνής συνάντηση με θέμα «Ανάδειξη γεωμνημείων προστατευόμενων περιοχών της...

Μυτιλήνη: Ολοκληρώθηκε η διεθνής συνάντηση με θέμα «Ανάδειξη γεωμνημείων προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου»

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από 12 χώρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία διεθνής συνάντηση με θέμα «Ανάδειξη γεωμνημείων προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου» που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Λέσβο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες καθηγητές Παναπιστημίων και διευθυντές φορέων διαχείρισης Γεωπάρκων μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Καθηγητής Xiaochi Jin – Κινεζική Ακαδημία Επιστημών Κίνα, ο Καθηγητής Ibrahim Komoo -Πανεπιστήμιο Teriganu Μαλαισία, ο Δρ. Guy Martini – Πρόεδρος Συμβούλιου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Γαλλία, Γενικός Γραμματέας, η Kristin Rangnes – Διευθύντρια Γεωπάρκου Gea Norvegica, Νορβηγία, ο Driss Achbal – Συντονιστής Δικτύου Γεωπάρκων Αφρικής και διευθυντής Γεωπάρκου M’Goun Μαρόκο, ο Δρ. John Calder – Συντονιστής Γεωπάρκων Καναδά επιστημονικός υπεύθυνος Γεωπάρκου Cliff of Fundy, η Δρ. Marie-Luise Frey- Συμβούλιο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Γερμανία, η Kana Furusawa- Συντονίστρια Ιαπωνικού Δικτύου Γεωπάρκων, ο Καθηγητής Artur Sá – Πανεπιστήμιο Αlto Duro, Πορτογαλία, ο Καθηγητής Jianping Zhang από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου Κίνας καθώς και επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από της Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στα έργα ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που έχουν προκύψει από μεγάλα δημόσια έργα στη Δυτική Λέσβο ως καλή πρακτική για περιοχές με πλούσια γεωλογική κληρονομιά που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO. Ειδικότερα οι δράσεις ανάδειξης εστιάζονται στη δημιουργία οργανωμένων υποδομών προκειμένου να αναπτυχθούν εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες να εστιάζονται στην προστασία και ανάδειξη των απολιθωμάτων και στην προσέλκυση επισκεπτών με προφανή πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, στην διεθνή προβολή των ευρημάτων από τα διεθνή δίκτυα που συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου καθώς και στα αναμενόμενα αποτελέσματα τους τα οποία παράλληλα με την προστασία της φύσης συμβάλλουν θετικά στην τοπική ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου» στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και Υγρότοπους της Δυτικής Λέσβου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στις δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από τον μεγάλο πλούτο των απολιθωμένων ευρημάτων όσο και κυρίως από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την προστασία και την ανάδειξή τους, την πρόσβαση των επισκεπτών, και την απήχηση που έχουν οι δράσεις αυτές για την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Thanks for reading Hellenic News of America

Χαρακτήρισαν μάλιστα τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεων ανάδειξης και προστασίας απολιθωματοφόρων περιοχών.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επιλεγμένους υγρότοπους της δυτικής Λέσβου και τον υγρότοπο της Καλλονής όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δράσεις παρατήρησης πουλιών και να γνωρίσουν την μοναδική ορνιθοπανίδα της Λέσβου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img