Saturday, April 27, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣυγκινητική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America.

 22 χρόνια μετά, για πρώτη φορά ανήμερα της επετείου στον Άγιο Νικόλαο στο «Σημείο Μηδέν», ο οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς στις τραγικά γεγονότα του 2001.

Στον αναγεννημένο κυριολεκτικά από τις στάχτες του ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001. 22 χρόνια μετά τις επιθέσεις ήταν η πρώτη φορά που η εκκλησία, η οποία είχε και αυτή καταστρεφεί ολοσχερώς από τις επιθέσεις, λειτουργούσε και πάλι στην επέτειο της μοιραίας εκείνης μέρας. Το μνημόσυνο τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης και ιδιαίτερα φορτισμένο. Την ιδιαίτερη συγκίνηση επέτεινε η παρουσία συγγενών των θυμάτων. Ανάμεσα στους πάνω από τρεις χιλιάδες νεκρούς των επιθέσεων υπήρξαν πολλοί Ελληνοαμερικανοί. Ανάμεσά τους, μεταξύ πολλών άλλων, ο Ιωάννης (Τζον) Κατσιματίδης – παρούσες στον Άγιο Νικόλαο η αδερφή του  Ανθούλα και η μητέρα του Καλλιόπη, και η Ντανιέλα Κουσούλη – στην δέηση παρευρέθηκαν η αδερφή της Ελένη και πατέρας της Γεώργιος.

Archon Michael Psaros. ΦΩΤΟ: Ευγενική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης Απόστολος και συλλειτούργησαν  μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής πατέρας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Νεκτάριος Κοτρώτσος και ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου πατέρας Ανδρέας Βυθούλκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο Απόστολος χοροστάτησε σε λειτουργία στον Άγιο Νικόλα δεν είχε ακόμα εκλεγεί Μητροπολίτης της Νέας Υερσέης. Έτσι η πιστοί στην ανακοίνωση της σχετικά πρόσφατης είδησης αναφώνησαν όλοι μαζί: «Άξιος, Άξιος»!

Με εμφανή στα πρόσωπά τους την οδύνη για το χαμό των δικών τους ανθρώπων οι συγγενείς των θυμάτων ήταν τα κεντρικά πρόσωπα – οι τραγικές φιγούρες, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, της λιτής τελετής. Σε αυτούς πρώτα απευθύνθηκε ο Επίσκοπος Απόστολος κατά τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε μετά το τέλος του μνημοσύνου, τονίζοντας το μέγεθος της τραγωδίας για ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε, εκείνο το μοιραίο πρωινό, φίλησαν και αποχαιρέτησαν τους συγγενείς τους καθώς ξεκινούσαν για τη δουλειά τους, μη φορώντας να φανταστούν ότι αυτή έμελλε να είναι η τελευταία φορά! Και μπορεί βέβαια καμιά παρηγοριά να μην μπορεί να μετριάσει να  ασύλληπτη αυτή για τον ανθρώπινο νου τραγική απώλεια και οδύνη, αλλά οι συγγενείς με τη βοήθεια της προσευχής και του θεού, συνέχισε ο Απόστολος, πρέπει να συνεχίσουν να τιμούν τη μνήμη των νεκρών αλλά και να βρίσκουν τη δύναμη και τη θέληση για τη δική τους πορεία.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Μητροπολίτης Απόστολος, αφού μετέφερε και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ανέφερε και τη δική του προσωπική εμπειρία, όταν έμαθε, όπως όλοι από την τηλεόραση για αυτές τις επιθέσεις, που φάνταζαν σαν σκηνή από ταινία τρόμου, ήταν όμως η φρικτή πραγματικότητα. «Βρισκόμουν στην Ελλάδα και ετοιμαζόμουν να έρθω τον Οκτώβριο. Η μητέρα μου τότε μου λέει «πού να πας τώρα στην Αμερική, δεν βλέπεις τι γίνεται;». Όμως, δεν μπορούσα να μην έρθω. Για εμένα, αυτοί οι άνθρωποι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Απόστολος και κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους ξεχάσει.

ΦΩΤΟ: Ευγενική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Ο ίδιος ο ναός άλλωστε συμβολίζει αυτή την ημέρα και λειτουργεί, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, ως η κιβωτός της μνήμης αυτών των θυμάτων, αφού είχε και ο ίδιος καταστραφεί, με πολλά από τα μισοκαμμένα αντικείμενα από τότε να φιλοξενούνται στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Εκτός το πλήθος των πιστών στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν τα μέλη του συλλόγου του Αγίου Νικολάου με επικεφαλής τον πρόεδρο και πρωτοπόρο της προσπάθειας αναγέννησης του ναού Μιχαήλ Ψαρό, καθώς και τον Δημήτριο Παπακώστα, διευθυντή του συμβουλίου του ιστορικού ναού.

Σε δηλώσεις του στην Hellenic News of America ο κύριος Παπακώστας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της επετειακής επιμνημόσυνης δέησης, για πρώτη φορά μετά το 2001 και ευχαρίστησε την εφημερίδα για την συνεισφορά της στην ενημέρωση του κοινού αλλά και στη στήριξή της για τη διάδοση του έργου του ιστορικού ιερού ναού.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img