Saturday, April 27, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekH Υφυπουργός Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα στην 68η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Καθεστώς...

H Υφυπουργός Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα στην 68η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών στη Νέα Υόρκη

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα στην 68η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών (Commission on the Status of Women-CSW68) που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, με θέμα προτεραιότητας την «Επιτάχυνση της επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης γυναικών και των κοριτσιών μέσω της αντιμετώπισης της φτώχειας και της ενίσχυσης θεσμών και χρηματοδότησης με την οπτική του φύλου».

H CSW, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο φόρουμ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνητικών αξιωματούχων, φορέων χάραξης πολιτικής και εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση της προόδου στην ισότητα των φύλων, της συζήτησης προκλήσεων και προβλημάτων και της συμφωνίας σε δράσεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών παντού. Στο πλαίσιό της διεξάγεται ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων, συζητήσεων σε πάνελ, διαδραστικών διαλόγων, υπουργικών στρογγυλών τραπεζιών και διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη, η κυρία Κεφάλα συμμετείχε με παρεμβάσεις σε σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων, παραθέτοντας τις θέσεις και πρωτοβουλίες της χώρας για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση και οικονομική αυτονομία των γυναικών, την καταπολέμηση της έμφυλης φτώχειας, την ισότιμη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και σε θέσεις ευθύνης. Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, η κ. Κεφάλα παρακολούθησε την πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Συνόδου, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κος António Guterres μίλησε για τις δυσανάλογες επιπτώσεις που έχουν για τις γυναίκες οι ένοπλες συγκρούσεις και κάλεσε σε παγκόσμια ανάληψη δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ανάδειξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, σε μια περίοδο, που οι πολιτικές ισότητας βάλλονται παγκοσμίως.

ΦΩΤΟ: Μ. Κεφάλα

Τόσο κατά τη Γενική Συζήτηση επί του θέματος προτεραιότητας της Συνόδου όσο και στο Υπουργικό Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Καλές πρακτικές για την ενίσχυση των θεσμικών μηχανισμών και της χρηματοδότησης με σκοπό την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών», η κυρία Κεφάλα υπογράμμισε ότι η φτώχεια είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και πως οι γυναίκες δεν είναι απλά τα θύματα της φτώχειας, αλλά φορείς αλλαγής και οικονομικής ανάπτυξης. Στις τοποθετήσεις της επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας στη Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου για τις γυναίκες και στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τις πολιτικές ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της κοινωνικής συνοχής. Η νομοθετική κατοχύρωση στη χώρα μας των εννοιών του gender mainstreaming (ενσωμάτωση οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές) και gender budgeting (ενσωμάτωση οπτικής φύλου στους προϋπολογισμούς), η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η σχεδιαζόμενη μεταφορά στον εθνικό δίκαιο των Οδηγιών για τις Γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών και για τη Διαφάνεια και Ισότητα των Αμοιβών, η κατοχύρωση πλαισίου προστασίας από τη βία και παρενόχληση στην εργασία, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης, όλα αυτά είναι δράσεις και πρωτοβουλίες της χώρας στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της οικονομικής αυτονομίας των γυναικών και παρουσιάστηκαν από την κα Κεφάλα.

Στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της ΕΕ στη Σύνοδο με θέμα την καταπολέμηση της έμφυλης φτώχειας υπό το πρίσμα της διατομεακότητας, η κα Κεφάλα τόνισε την αναγκαιότητα συλλογικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας για την επίτευξη μακροπρόθεσμων και βιώσιμων αποτελεσμάτων και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και στις εθνικές πολιτικές για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών με έμφαση σε όσες αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η υλοποίηση του προγράμματος Πήγασος για το συνταξιοδοτικό χάσμα και η πλέον πρόσφατη ανακοίνωση νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου υγείας για τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος «Period Poverty» και τις εκστρατείες αποστιγματισμού, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Μ. Κεφάλα

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συμμετείχε επίσης, ως μία εκ των βασικών ομιλητριών, σε παράλληλη εκδήλωση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) που συνδιοργανώθηκε με την Ελλάδα και την Ισλανδία, με θέμα «Οι βουλευτές ως κινητήριες δυνάμεις για την ενδυνάμωση των γυναικών”. Την εκδήλωση προλόγισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ η κα Κεφάλα υπογράμμισε ότι μέσω της ψήφισης και της ενεργού συμμετοχής τους στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων, οι βουλευτές μπορούν να προωθήσουν νόμους που ενισχύουν την ισότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία και η πολιτική συμμετοχή και πως ως εκπρόσωποι των πολιτών, μπορούν και πρέπει να είναι φωνή για τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε η κα Κεφάλα, η επίτευξη της ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών δε χρειάζεται μόνο νομοθετική στήριξη αλλά μια ολιστική προσέγγιση για την άρση των ανισοτήτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Παρεμβαίνοντας στην Υπουργική συνάντηση των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, με τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού κα Louise Mushikiwabo, η κα Κεφάλα ανέλυσε μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας των γυναικών στην Ελλάδα, όπως η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Νταντάδες της Γειτονιάς σε 62 δήμους της χώρας με στόχο τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η απονομή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών κ ανδρών εργαζομένων και το Κέντρο Καινοτομίας Γυναικών για προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών σε επαγγέλματα STEM και επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά ωφελεί όλες και όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κεφάλα στην ομιλία της σε παράλληλη εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Women’s International Forum και τη Σιγκαπούρη, με θέμα την επίτευξη της ισότητας στη λήψη των αποφάσεων. Υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων στη λήψη αποφάσεων δεν είναι απλώς μια ηθική επιταγή αλλά μια στρατηγική αναγκαιότητα για την πρόοδο των κοινωνιών μας, η κα Κεφάλα επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση πολιτικών ισότητας. Άλλωστε, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων και στην αγορά εργασίας, καθώς και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και οι δράσεις ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές αποτελούν στρατηγικές επιλογές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ανέφερε η Υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img