Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek Community«Άτυπο Συμβόλαιο Τιμής για την Ελληνομάθεια» Θα το κάνουμε; Του Παύλου Κοτρότσιου

«Άτυπο Συμβόλαιο Τιμής για την Ελληνομάθεια» Θα το κάνουμε; Του Παύλου Κοτρότσιου

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

«Άτυπο Συμβόλαιο Τιμής για την Ελληνομάθεια»
Θα το κάνουμε;
Του Παύλου Κοτρότσιου
Είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε ορισμένες από τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) κ. Ιωάννης Καζάζης στις Η.Π.Α. Οφείλω αρχικά να αναγνωρίσω τη σοβαρότητα των προθέσεων του κ. Καζάζη καθώς και τον ουσιαστικό διάλογο που άνοιξε με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και ομογενειακών φορέων για τη στήριξη και προώθηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στην Αμερική.
Η επίσκεψή του ήταν στοχευμένη. Δεν ήρθε για ταξίδι αναψυχής και δημιουργία εντυπώσεων όπως μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί και ορισμένοι ακαδημαϊκοί εξ Ελλάδος. Εργάσθηκε ακούραστα κάθε μέρα της παραμονής του και είχε συζητήσεις ουσίας και βάθους με ενδιαφερόμενους ομογενείς και εκπαιδευτικούς καταλήγοντας σε συγκεκριμένη πρόταση στρατηγικού σχεδίου στήριξης της Ελληνομάθειας. Από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα συνεργασθεί στην εκπόνησή του με τη γνώση, εμπειρία και μέσα που διαθέτει. Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος διέβλεψε τη χρησιμότητα της επισκέψεως αυτής και ανέλαβε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης.
Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό της Αμερικής και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ακούραστος, συνεπής και πρωτοπόρος με ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Γράμματα και την Παιδεία συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Πριν από δεκαετία και πλέον είχε διαβλέψει την «χρυσή ευκαιρία» όπως είχε χαρακτηρίσει εξ αρχής τον θεσμό των σχολείων «Charter School» ελληνικού ενδιαφέροντος και η πορεία τους τον δικαιώνει περίτρανα. Ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του θεσμού των charter schools με τη διοργάνωση σχετικών συμποσίων –πάντα με ίδια έξοδα- σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής. Υποστήριξε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς μας και στήριξε έμπρακτα το έργο τους.
Οι προτάσεις του κ. Καζάζη επιβεβαιώνουν το πόσο μπροστά σε ιδέες είναι ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος! Στήριξε οικονομικά την ομάδα εργασίας καθηγητών της Ελληνικής για τη δημιουργία του Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες (National Standards for the Learning and Teaching of Modern Greek).
Υπέγραψε το 2010 συμφωνητικό εκπαιδευτικής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ιλινόι (Northeastern Illinois University), στο Σικάγο, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την επιμόρφωση και πιστοποίηση ομογενών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομογενείς φοιτητές, αλλά και πτυχιούχοι άλλων σχολών και ειδικοτήτων, με πιστοποιημένο βαθμό Ελληνομάθειας Β2 επιπέδου (πρώην Γ) θα μπορούσαν να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας κι έτσι θα είχαμε αυτάρκεια σε δασκάλους της Ελληνικής γλώσσας! Ωστόσο, το πρόγραμμα ακυρώθηκε από την ίδια τότε υπουργό Παιδείας κ. Φ. Γεννηματά η οποία αναίρεσε σχετική γραπτή της δέσμευση για να ικανοποιήσει συνδικαλιστικά κομματικά συμφέροντα.
Σε συνεργασία με τον καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρο Πνευματικό πρωτοστάτησε στη δρομολόγηση της ιδέας τηλεδιασκέψεων ελληνικών με σχολεία της Διασποράς. Η αρχή έγινε το 2012 με την «Ακαδημία Σωκράτη», στην πόλη Charlotte, της Β. Καρολίνα δημόσιο «charter school» που λειτουργεί με επιτυχία από το 2004. Ήταν το πρώτο σχολείο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που είχε τότε απευθύνει ευρέως στην ομογένεια ο κ. Σπυρόπουλος. Η τηλεδιάσκεψη αυτή οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο στην επίσκεψη αντιπροσωπείας 20 μαθητών της Ακαδημίας «Σωκράτης» στα Καλάβρυτα και πάλι με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ιδίου.
Είναι αναρίθμητες και πολυάριθμες οι πρωτοβουλίες του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς αθόρυβα ενισχύει οικονομικά πλήθος πανεπιστημιακών προγραμμάτων, κοινοτικών σχολείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών με Ελλάδα, υποτροφιών και συνεδρίων με ελληνικά θέματα. Έχει δε κάνει πολλές προσπάθειες για συνέργεια των ομογενειακών δυνάμεων στην Ελληνική και Ελληνόγλωσση Παιδεία -που όπως συχνά λέει- πρέπει να είναι «το πεδίο που μας ενώνει». Ανέλαβε κατ’ επανάληψη πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Ομογενειακού Ταμείου Παιδείας» αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο.
«Η ανάκτηση της ελληνικής παιδείας αποτελεί αντίδοτο στην πολιτισμική υστέρηση γι’ αυτό και υψίστης σημασίας προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει η επαναφορά και ανάκτηση της ελληνικής παιδείας, καθώς διδάσκει στάση ζωής, αγάπη, αλληλεγγύη, σεβασμό στο συνάνθρωπο, επικράτηση της λογικής, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών» σημειώνει σε πρόσφατη αρθρογραφία του ο Θ. Γ. Σπυρόπουλος και προτείνει «να κάνουμε ένα άτυπο συμβόλαιο τιμής για την παιδεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης, συμπόρευσης και συνεργασίας».
Ήρθε ο καιρός να επαναξετάσουμε τις προτάσεις του και να συσπειρωθούμε σε κοινή δράση για τη διασφάλιση και ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Η.Π.Α. Ας αναλογιστούμε την ευθύνη που φέρουμε συλλογικά ως ομογένεια και ο καθένας μας ατομικά. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στη γενέτειρα και σ’ όλο τον κόσμο. Κυρίως όμως το οφείλουμε στις γενεές που έρχονται.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img