Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Η ΚΑΡΕΚΛΑ – ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Η ΚΑΡΕΚΛΑ – ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Ανδρέας Χρυσάφης*

Σε εξέλιξη η εκστρατεία για νέο Πρόεδρο στην Κύπρο! Κόμματο-υποψήφιοι και “ανεξάρτητοι” ακονίζουν τη γλώσσα τους για να πείσουν τους πολίτες να τους εκλέξουν για την ανώτατη καρέκλα. Εάν οι υποψήφιοι αποτύχουν να δώσουν διαφανείς απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τη χώρα, δεν αξίζουν τις ψήφους του λαού!

Ωστόσο, κάποιος θα εκλεγεί ως νέος πρόεδρος για να “κυβερνήσει” τη χώρα. Και έτσι ξεκινά η μάχη για την προεδρική καρέκλα….

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Η Πολιτοκρατία (Κομματοκρατία) πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ψήφους του λαού ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των πολιτικών κομμάτων! Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του κόμματος σπάνια εφαρμόζουν την αναλυτική λογική πριν ψηφίσουν, αλλά μάλλον ακολουθούν αυτό που διατάζει το πανίσχυρο κόμμα: μια άθλια κατάσταση πραγμάτων σε μια δημοκρατία και μια κατάσταση που καταστρέφει την ελεύθερη σκέψη! Αυτό το σύστημα αυτοεξυπηρέτησης έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό στην κουλτούρα της Κύπρου και έχει ριζώσει βαθιά στην ψυχή του εκλογικού σώματος.

Thanks for reading Hellenic News of America

Τις τελευταίες εβδομάδες, υποψήφιοι κομμάτων—συμπεριλαμβανομένων ορισμένων “ανεξάρτητων” υποψηφίων—παζαρεύουν πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα για να εξασφαλίσουν συμφωνίες σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την υψηλότερη καρέκλα στη χώρα — την προεδρία!

Βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΔΥΣΗ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης—που εγκατέλειψε το κόμμα του ΔΥΣΗ και αυτοανακηρύχτηκε “ανεξάρτητος” και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επίσης ένας άλλος “ανεξάρτητος” που στηρίζεται από το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ. Εν τω μεταξύ πολλοί άλλοι διεκδικητές μπήκαν στη μάχη της καρέκλας ως ανεξάρτητοι, αλλά οι ψηφοφόροι δεν είναι ηλίθιοι! Μπορούν να δουν ακριβώς τι υπάρχει πίσω από τις τελευταίες παραπλανητικές “ανεξάρτητες υποψηφιότητες” που υποστηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα.

Οι τρεις παραπάνω υποψήφιοι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής, οικονομικής και εσωτερικής πολιτικής του Αναστασιάδη από το 2013. Ο Αβέρωφ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ΔΥΣΗ —και επόμενος στη σειρά για την προεδρία! Ο Νίκος προήχθη σε υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του προέδρου και ο Ανδρέας, ορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής για το Κυπριακό! Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι συνδέονται άμεσα και έμμεσα εδώ και χρόνια με την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Είναι ίσως αυτή μια πολιτική στρατηγική και πονηρή κίνηση οπου ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος από τους τρεις το 2023, η δεξιά συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης να συνεχίσει χωρίς τον φόβο της εγκατάλειψης των πολιτικών δεσμών και σχέσεων με τις ΗΠΑ/Ε.Ε και την πολυπόθητη ένταξη στο ΝΑΤΟ; Ένα τέτοιο πονηρό σενάριο δεν μπορεί να αγνοηθεί!

Ο κ. Αναστασιάδης —γνωστός ως άνθρωπος της αναστροφής— θα μπορούσε επίσης να εκπλήξει τους πάντες την τελευταία στιγμή ανακοινώνοντας τη δική του υποψηφιότητα (για τρίτη φορά) για να προστατεύσει τις φιλοδυτικές και EE πολιτικές της κυβέρνησης—πολιτικές που μέχρι τώρα έχουν μειώσει τη χώρα σε ένα έθνος χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση!

Ωστόσο, όταν έρθει η ημέρα των εκλογών, οι Κύπριοι θα ορμήσουν έξω και θα συμπεριφερθούν όπως κάνουν συνήθως—θα καταπιούν το πικρό χάπι και θα ψηφίσουν αυτό που διατάζει το πανίσχυρο κόμμα.

Ο Χέγκελ υπενθυμίζει ως εξής: “Οι άνθρωποι… δεν ξέρουν τι θέλουν. Το να ξέρει κανείς τι θέλει είναι ο καρπός της βαθιάς ενόρασης και αυτό είναι ακριβώς το πράγμα που λείπει από το όχλος (rabble).”

Σύμφωνα με το πολιτικό μας σύστημα, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν στα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, αλλά είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν έναν υποψήφιο ή να απέχουν!

Αν η Λευκή Ψήφος —ως Λαϊκό Δημοκρατικό Βέτο— αναγνωριζόταν, αυτό το είδος πολιτικής συμπεριφοράς δεν θα ήταν δυνατό!

———- 

Ο Ανδρέας Χρυσάφης είναι Συγγραφέας / Καλλιτέχνης 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img