Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΜητσοτάκης: Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα

Latest articles

Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους τους πολίτες και θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Για τις εξαγγελίες που έκανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι “μετρημένες” και δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Ως προς το θέμα της πανδημίας τόνισε πως “η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν” και απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, ενώ διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και σχετικά με την τρίτη δόση επισήμανε ότι είναι σημαντικό να την κάνουν όσοι έκαναν νωρίς την πρώτη δόση και έχουν περάσει περίπου 8 μήνες από τότε. Η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο»
Σε ερώτηση με το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς και χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση.
Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες.
Και τόνισε: Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Για την Τουρκία είπε ότι δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι της και δήλωσε πως “είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της αυτοάμυνας”.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από έναν χρόνο.
“Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά.
Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. ‘Αρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.  Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Άμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα λύνει μια σειρά από ζητήματα στον τουριστικό κλάδο
Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης στον Τουρισμό για την επόμενη χρονιά, τυχόν επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου και το αν φοβάται το πολιτικό κόστος από το αντιεμβολιαστικό κίνημα απάντησε πως δεν φοβάται το κόστος από το αντιεμβολιαστικό κίνημα και επανέλαβε ότι δεν αποκλείει την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και ότι δεν είναι άμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Για τον Τουρισμό νομίζω ότι τα πράγματα συνολικά πήγαν πολύ καλά και υπάρχει μία διάχυτη ικανοποίηση.
Η νέα ηγεσία θα ακολουθήσει τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού. Υπάρχει μάλιστα και έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει η προηγούμενη ηγεσία το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στο Κοινοβούλιο και λύνει μία σειρά από ζητήματα στον τουριστικό κλάδο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: Προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή χρονιά και το 2022 αλλά όπως σας είπα θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε διαφορετικά την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου και να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν.
«Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευθούμε την ομορφιά της χώρας δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

«Η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων»
Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στη διετία της διακυβέρνησής του και το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή αυτής τη θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε -σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές.
Διότι όπως είπε, αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή.
«Όμως πρέπει να σας πω ότι πια η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μια. Κι από την άλλη, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο.
Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες: «Να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων. Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

«Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια και ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain»
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

«Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε τα εξής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.
Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img