Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟι «Δρόμοι της Ίασης» των Αρχαίων Ασκληπιείων περνούν από τον Δήμο της...

Οι «Δρόμοι της Ίασης» των Αρχαίων Ασκληπιείων περνούν από τον Δήμο της Αθήνας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Την ένταξη του Δήμου της Αθήνας στους «Δρόμους της Ίασης» ανακοίνωσε το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» για την προώθηση της έρευνας τόσο για τα ασκληπιεία, δηλαδή τους ναούς-θεραπευτήρια της αρχαιότητας, όσο και για την ιατρική που έρχεται από τα βάθη των αιώνων με μηνύματα που παραμένουν επίκαιρα, καθώς και την ανάδειξη της αξίας της κληρονομιάς του Ασκληπιού και της ιστορικής παρακαταθήκης που έχει αφήσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή της πόλης των Αθηνών στο δίκτυο, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια ιδιαίτερη ημέρα» διότι ο Δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε «την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση για να πλαισιώσουμε μία αξιόλογη προσπάθεια, το Διεθνές Δίκτυο των αρχαίων Ασκληπιείων ή τους Δρόμους της Ίασης».

Όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση συνδέονται με την ανάγκη για τέτοιου είδους συμπράξεις, που περιλαμβάνουν «την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών». «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, πραγματικά πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «αναπτυξιακό εργαλείο», καθώς «είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που το αρχαίο μεγαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε, όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο».

Επιπλέον, ο κ. Μπακογιάννης σχολίασε ότι «εάν διδαχθήκαμε ένα πράγμα μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, είναι η σημασία της δημόσιας υγείας, με μία ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης» και συνεπώς το Δίκτυο αποκτά ξεχωριστή σημασία. Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή του στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε ότι «το Ασκληπιείο της πόλης των Αθηνών ήταν νότια της Ακρόπολης, δίπλα στο θέατρο του Διονύσου και μέσα στο Ασκληπιείο, υπήρχε μία πηγή» της αγνότητας και της καθαρότητας, με τις οποίες ο ίδιος ευχήθηκε να πορευτεί το Δίκτυο.

Καλωσορίζοντας την πόλη των Αθηνών, ο δήμαρχος Επιδαύρου και πρόεδρος του Δικτύου, Τάσος Χρόνης, ανέτρεξε στη δομή και τους σκοπούς του φορέα, αναφέροντας ωστόσο και στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, σύμφωνα με τα οποία «ο Ασκληπιός υπήρξε ο κύριος θεραπευτής θεός της αρχαιότητας» και «στην λατρεία του αποτυπώθηκε όλη η σχετική με την ανθρώπινη φυσική και ψυχική υγεία σοφία των αρχαίων χρόνων η οποία επιδίωκε την ίαση μέσα σε ένα πλαίσιο αμεσότερης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση».

Thanks for reading Hellenic News of America

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρόνης, «οι αρχαίοι, ακόμα και οι Επιδαύριοι «αναγνώριζαν την αρχαιότητα της λατρείας του Ασκληπιού από τη Θεσσαλία, μολονότι το ιερό του θεού στην Τρίκκη, τα σημερινά Τρίκαλα, δεν έχει αφήσει σαφή ίχνη, η παρουσία του θεού στην περιοχή έχει αφήσει στην αρχαία παράδοση ισχυρό αποτύπωμα με τους μύθους της γέννησης του θεού εκεί, την παράδοση της ανατροφής και εκπαίδευσης του και τον πλούτο των βοτάνων».

Μιλώντας για την πόλη του, ο δήμαρχος ανέφερε ότι στην Επίδαυρο «το ιερό του θεού που μετρούσε ήδη πολλούς αιώνες λειτουργίας, επιβλήθηκε από τον 5 π.Χ. αιώνα και εξής, ως η κύρια έδρα του θεού και μετέδωσε τη λατρεία του σε πολλές περιοχές της Μεσογείου». Μάλιστα, ο κ. Χρόνης ανακοίνωσε ότι μόλις πριν από 6 ημέρες, ο Δήμος της Πάφου στην Κύπρο έγινε «ο πρώτος δήμος από το εξωτερικό» που αποφάσισε «την ένταξή του στο δίκτυο».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων που επίσης είναι μέλος του δικτύου, τόνισε ότι «η πανδημία μας έδειξε πόσο είναι σημαντικό την ώρα αυτή να ξαναβρούμε πώς μπορούμε να κυκλοφορήσουμε σε πιο ήρεμες και ανθρώπινες πόλεις και πόσο σημαντικό είναι να ξαναδούμε το θέμα της υγείας μας». «Με αυτή την αφορμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου «θα πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω και να σκεφτούμε τι προσπαθούσε τότε ο Ασκληπιός να διδάξει». «Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τις πόλεις από την αρχή γιατί τελικά η υγεία των ανθρώπων έχει απόλυτη σχέση με το πώς χτίζουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, καταλήγοντας ότι «είναι τεράστια τιμή για το δίκτυο μας να βάζουμε τον μεγαλύτερο και τον πιο σημαντικό δήμο της χώρας» στο Δίκτυο, με στόχο «να αναδείξουμε την ιστορία μας, να φτιάξουμε ακόμα πιο ανθρώπινες πόλεις».
«Ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς την «ιστορία μας, αυτή την σημαντική παρακαταθήκη» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Δίκτυο θα την προβάλλει «με τον καλύτερο τρόπο και αυτή η προσπάθεια γίνεται πιο ισχυρή, πιο δυνατή με την είσοδο της πόλης των Αθηνών». «Αθήνα καλώς ήρθες στο Δίκτυο!» κατέληξε ο κ. Νικηταράς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ακολούθησαν ομιλίες του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την έλευση του Ασκληπιού από την Επίδαυρο στην Αθήνα και του καθηγητή Λάμπρου Πλατυπόδη για τον Τηλέμαχο από τις Αχαρνές και το αθηναϊκό Ασκληπιείο. Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του ύμνου του Σοφοκλή στον Ασκληπιό και την μελοποίηση του Γιώργου Κουρουπού του ύμνου του Ιούλλου στον Ασκληπιό.

Οι σκοποί του Δικτύου που συνδέει πλέον την Επίδαυρο, τα Τρίκαλα, την Κω και την Αθήνα, όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο που συνυπέγραψαν είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών που αφορούν στην κληρονομιά των αρχαίων Ασκληπιείων στον Ελληνικό και τον διεθνή χώρο, η θέσπιση φοιτητικών διαγωνισμών και ακαδημαϊκών βραβείων, η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και φιλίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img