Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟμιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία» ...

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία» στο Λονδίνο

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,

Η συριακή σύγκρουση εισέρχεται στον έκτο χρόνο της και η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται περαιτέρω, χωρίς άμεσο τέλος στον ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή διάσκεψη είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες για την διεξαγωγή της.

Thanks for reading Hellenic News of America

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κρίση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης μόνο με όρους γεωπολιτικής η δημόσιας τάξης. Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες.

Από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές μεταναστών, πάνω από 900.000 εκ των οποίων οι 500.000 ήταν Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών και το βάρος που επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα ήταν τεράστιο. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους. Τα νησιά μας έχουν φιλοξενήσει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους κάτοικους και οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να υποστηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες. Η συριακή κρίση αυτή έχει ανθρωπιστικές συνέπειες οι οποίες θα μας επηρεάζουν για δεκαετίες. Δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων.

Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύρους αν η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να κτίσουν τείχος ή εάν ολόκληρη η Ευρώπη είχε πει οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα.

Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, η οποία να εστιάζει στην ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συνεργασία και με βοήθεια στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με την Συρία και οι οποίες φέρουν και το μεγάλο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Με τέτοιου είδους διασφαλίσεις για ενσωμάτωση των προσφύγων σε αυτές τις χώρες, μειώνοντας τις προσφυγικές ροές. Έχουμε συζητήσει διάφορα εγχειρήματα στη βάση του κοινού Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Πρέπει να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες ευκαιρίες εργασίας στην Ιορδανία και το Λίβανο. Και πρέπει να εργαστούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Και θα πρέπει να πιέσουμε και να υποστηρίξουμε ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στη Συρία, θα βάλει τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων και θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για συμφιλίωση και επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει συμβάλλει με 300.000 ευρώ, ένα ποσό συμβολικό. Αλλά η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες – και άλλους – πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη.

Σας ευχαριστώ

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img