Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠαρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Βαλτιμόρη

Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Βαλτιμόρη

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ρεπορτάζ της Ιωάννας Τρίκουλη

 

 

Οι Ομογενείς του Μεριλαντ, της Ουάσιγκτον και της Βιρτζίνιας αγνόησαν τις χιονονιφάδες που άρχισαν ξαφνικά να πέφτουν την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 και ξεκίνησαν σιγά σιγά από νωρίς να συγκεντρώνονται στο Greektown της Βαλτιμόρης για να γιορτάσουν την Επανάσταση του 1821 με την ετήσια παρέλαση ανήμερα της επετείου της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Από νωρίς ξεκίνησαν οι εορτασμοί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Βαλτιμόρης με την ευλαβική Δοξολογία, παρουσία των Ευζώνων, επίτιμων καλεσμένων και αξιωματούχων, τόσο της Πρεσβείας της Ελλάδος αλλά και της Πρεσβείας της Κύπρου, τον Ακόλουθο της Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καβιδόπουλο, τον Αντισυνταγματάρχη Στέφανος Σόρμα, Αρχιλοχιά Γεωργιο Ρούντο, τους Ακόλουθους Στρατού, Ταγματάρχη Ζαφείρη Μονιό και Αντισυνταγματάρχη Σταυρούλα Κλώκα,  τους Ακολούθους Ναυτικού, Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Πετροπούλο, και τους Ακόλουθους Ναυτικού, Σμήναρχο Ιωάννη Χατζηαντωνίου, Αντισμήναρχο Γεώργιο Μουρατίδη, Αντισμήναρχο Εμμανουήλ Στεφανακή τον μαζί με τους τοπικούς και δημοτικούς πολιτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι την παρουσία τους έκαναν και στην Δοξολογία αλλά και στην Παρέλαση οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Ακόλουθοι Εθνικής Άμυνας της Πρεσβείας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οι οποίοι γιορτάζουν και αυτοί την Ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μαζί μας. Μετά ακολούθησε μια όμορφη δεξίωση που παρέθεσε ο κύριος Ξενοφών Κόχειλας στο εστιατόριο Ikaros Restaurant.  Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένος ήταν ο γερουσιαστής Μπεν Καρντιν, ο Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Ιωάννης Σαρμπανης μαζί με τον πατερά του πρώην γερουσιαστή Παύλο Σαρμανη, η Δήμαρχος της Βαλτιμόρης Καθεριν Πιου και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και αντιπρόσωποι των μιντια, κυρίως όμως ο δικός μας Παύλος Κοτρωτσιος του Hellenic News of America που ήταν πάλι και φέτος χορηγός επικοινωνίας μαζί με τον Antenna Satellite.

 

Η τελετή της Παρέλασης ξεκίνησε με προσευχή από τον Ιερέα Πατήρ Ελευθέριο Πλευράκη, και ακολούθησαν ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος και ο Εθνικός Ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τον Στέφανο Νύκτα και την Μαρία Πιρς, αντίστοιχα. Οι δρόμοι στη συνέχεια πλημμύρισαν με τον όμορφο ήχο της Ελληνικής Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Σβολάκου και η παρέλαση ξεκίνησε με τον Τελετάρχη William Bond, κυβερνιτης της «ΑΧΕΠΑ» Capital Districe #3.

 

Ομάδες από ελληνικά σχολεία, χορευτικούς συλλόγους και των μελών των ενοριών των Ελλήνων Ορθοδόξων Εκκλησιών του Μέριλαντ, Ουάσιγκτον και Βιρτζίνια παρέλασαν ντυμένοι με Ελληνικές στολές ή στα πολυπόθητα χρώματα, του γαλανόλευκου, κουνώντας τις ελληνικές σημαίες τους. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της “ΑΧΕΠΑ” και των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” και διάφοροι σύλλογοι των περιοχών και νησιών τις Ελλάδας δείχνοντάς την περηφάνια τους για την κληρονομιά τους.

 

Ιδιαίτερα όμορφα ήταν το άρμα που πάλι και φέτος φιλοξενούσαν της κοπέλες που αντιπροσώπευαν όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και την Μετάξια Χρυσόμαλλη που αντιπροσώπευε την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», την Κατερίνα Λαγκαδινού που αντιπροσώπευε την «ΕΛΛΑΔΑ» και την Δήμητρα Ντούνη «ΜΕΡΙΛΑΝΤ».  Συγκινητικό φέτος ήταν το άρμα «Η ΜΑΚΕΔΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» υπενθυμίζοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και η αυτοκρατορία του Ελληνική και ξακουστή και πως δεν μπορεί να αλλάξουμε την ιστορία για να υπάρχει άλλος τόπος εκτός Ελλάδος με την ονομασία της. Ακολούθησε ο Γιώργος Λαγκαδινος, αντιπροσωπεύοντας την ηρωική μορφή του 1821 του Γέρου του Μωρια, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άφησε όλους να προσβλέπουν με δέος όταν ο ίδιος γύρισε να χαιρετήσει τους επίσημους, αλλά και με έκπληξη γύρισε και χαιρέτησε και το λευκό άλογο που οδηγούσε.

 

Ο επίλογος της παρέλασης ήταν η ευπρεπής πορεία μιας ομάδας νεαρών ανδρών από το Μέριλαντ, (Στέλιο Αναστασιάδη, Μιχάλη Άγγελο, Μιχάλη Cejpek, Γεώργιο Διακογεωργίου, Χριστόφορο Φεκό, Αντώνη Γιωργάκη, Μανώλη Γιωργάκη, Αρκάδιο Gluszcz, Ευάγγελο Harrison, Δημήτρη Κοστρίβας, Βασίλη Λιωρηση, Μάριο Νιότη, Νίκο Πατρίκιο, Βασίλη Φιλλίπου, Βασιλη Πρωτόπαπα, Αργύρη Στακιά, Στέλιο Στακιά) οι οποίοι εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες, υπό την επίβλεψη του Σταύρου Κατσά ο οποίος υπηρέτησε στην Ελληνική Προεδρική Φρουρά, που προσέφερε στους θεατές μια αναπαράσταση των τελετών που εκτελούνται από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων μπροστά στο αντιπροσωπευτικό μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από τους κληρικούς των ενοριών του Μέριλαντ, τον Πρόξενο της Πρεσβείας της Ελλάδος, τον Μιχάλη Σταμάτη, τον Πρόξενο της Πρεσβείας της Κύπρου, Κωνσταντινο Πολυκάρμπου, μαζι με τους Ακολουθους Στρατου, Ναυτικου και Αεροποριας  την Δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Catherine E. Pugh μαζι με τον Δημοτικό Συμβουλο Ζηκ Κοεν και τον πρωην Γερουσιαστη Παύλο Σαρμπάνη καθώς και από τα μέλη της επιτροπής της παρέλασης.

 

Λίγο πριν την λήξη της φετινής γιορτής ο πρώην Γερουσιαστή Παύλο Σαρμπάνη παρουσίασε το βραβείο για την ακούραστη υπηρεσία του στην παρέλαση από το 1997 στον Γεώργιο Α. Στακιά, ο οποίος το παρέλαβε βαθιά συγκινημένος και ταπεινά αναγνώρισε ότι η επιτυχία της παρέλασης είναι ομαδική προσπάθεια, όχι μόνο από τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση του συνόλου της επιτροπής αλλά και με τη συμμετοχή όλων και τους προσκάλεσε να παραβρεθούν και του χρόνου. 

Φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Φράγκου

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img