Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠροσφορά ζωής και παιδείας από τους Pangregorians!

Προσφορά ζωής και παιδείας από τους Pangregorians!

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φώτη Καλιαμπάκου για την Hellenic News of America

Αποστολή της Hellenic News of America στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικές και εμβληματικές φιλανθρωπικές δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οι εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ ακαδημίας της αρχιεπισκοπής έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο για την υποδοχή παιδιών που έχουν ανάγκη στην περιοχή του Garrison της πανέμορφης Hudson Valley της πολιτείας της Νέας Υόρκης, περίπου δύο ώρες βόρεια, στην πορεία του ποταμού, της πόλης της Νέας Υόρκης, απέναντι από την διάσημη στρατιωτική ακαδημία του West Point και πολύ κοντά σε ειδυλλιακά και δημοφιλή τουριστικά χωριά της περιοχής όπως το Cold Spring.

Οι πλήρεις εγκαταστάσεις που οφείλονται στην προηγούμενη χρήση του χώρου ως εκπαιδευτικού ιδρύματος για δασκάλους και κληρικούς της ομογένειας, και η αρχιτεκτονική των κτιρίων της ακαδημίας δίνουν την εντύπωση ενός campus κάποιου σημαντικού πανεπιστημίου και είναι προφανώς ιδανικές για τα παιδιά που φιλοξενούνται. Εκτός όμως από τις υλικές προϋποθέσεις της ακαδημίας οι εγκαταστάσεις, η διάθεση προσφοράς των εργαζομένων αλλά και η ιδιαίτερη τοποθεσία, αυτή ήταν τουλάχιστον η πρώτη μας εντύπωση, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος γαλήνης, κάτι που σίγουρα έχουν ανάγκη τα παιδιά που φιλοξενούνται.

Πρόκειται για παιδιά όλων των ηλικιών των οποίων η μοίρα θέλησε να μην μπορούν για μια σειρά από λόγους, να μεγαλώσουν με τους γονείς τους. Το ίδρυμα της αρχιεπισκοπής τους παρέχει τη φιλοξενία του και κυρίως τα βοηθάει στην εκπαίδευσή τους. Τα παιδιά μένουν στους πολυτελείς θα τολμούσαμε να πούμε χώρους της Ακαδημίας, παίζουν και γυμνάζονται στον περιβάλλοντα χώρο, πηγαίνουν σχολείο στα τοπικά δημόσια σχολεία της περιοχής και παράλληλα συμμετέχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα της ακαδημίας.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Pangregorians-Ναυαρχίδα της γαστρονομίας αλλά και της φιλανθρωπίας της ομογένειας

Η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από χορηγίες και κύριος χρηματοδότης της όλα αυτά τα χρόνια είναι η οργάνωση των Pangregorians. Η δυναμική ένωση των Ελλήνων εστιατόρων, η οποία πρωτοστατεί όλα αυτά τα 40 χρόνια της ύπαρξής της στο φιλανθρωπικό έργο με πάρα πολλές δράσεις σε διάφορα επίπεδα, έχει πολύ ψηλά στις φιλανθρωπικές της προτεραιότητες την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και τη στηρίζει σταθερά και αποφασιστικά. Κάθε χρόνο αυτό αποτυπώνεται με μια επιπλέον συμβολική προσφορά των Pangregorians, οι οποίοι χρηματοδοτούν και διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή, μια πανηγυρική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας προσφέροντας στα παιδιά, στους επισκέπτες τους καθώς και την ηγεσία της ελληνικής εκκλησίας των ΗΠΑ. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάποια Κυριακή μετά το Πάσχα με το κύριο έδεσμα να είναι το Πασχαλινό αρνί, ανάμεσα σε πολλές γαστρονομικές απολαύσεις, όλες βέβαια προσφορά των Pangregorians. Στην εκδήλωση παρευρίσκεται πάντα η ηγεσία της οργάνωσης.

Η φετινή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς εκτός από το καλό κλίμα και τις υψηλές παρουσίες βοηθήθηκε ιδιαίτερα και από τον καλοκαιρινό καιρό που σκόρπισε ευφορία στα παιδιά και τους επισκέπτες, επέτρεψε την απρόσκοπτη προετοιμασία του πασχαλινού οβελία, στα παιδιά να τρέχουν και να παίζουν ανέμελα στους εξωτερικούς χώρους και τους μουσικούς να δίνουν τον τόνο.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Εκ μέρους του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος τακτικά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις της Ακαδημίας, μια και αυτή αποτελεί μία από τις κορωνίδες του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αλλά αυτή τη φορά βρισκόταν σε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, την προσευχή έκανε ο πρωτοσύγκελος του New Jersey, πάτερ Χριστόφορος Οικονομίδης, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του αρχιεπισκόπου.

Αρκετά υψηλόβαθμα μέλη των Pangregorians έδωσαν το παρόν φέρνοντας μάλιστα με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο επιπλέον εδέσματα και γλυκά, προτίμησαν όμως από σεβασμό και αίσθηση συνέχειας της οργάνωσης να αφήσουν τον πρώτο λόγο στους παλαίμαχους της οργάνωσης. Έτσι τον χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης New Jersey κ. Γιώργος Σιαμπούλης, ο οποίος αναφέρθηκε με θέρμη στο έργο της Ακαδημίας καθώς και στην μακροχρόνια υποστήριξη του θεσμού από τους Pangregorians και το εν γένει φιλανθρωπικό τους έργο. Στις δηλώσεις του στη Hellenic News of America ο κύριος Σιαμπούλης τόνισε και πάλι τις ποικίλες δράσεις των Pangregorians όλα αυτά τα χρόνια ενώ θέλησε έμπρακτα να στρέψει το ενδιαφέρον προς τις νεότερες γενιές στην ηγεσία της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Σιαμπούλης θα τιμηθεί για την προσφορά του στην ομογένεια στην επόμενη Hermes Expo στις 14 Ιουνίου.

Δηλώσεις τους στην Hellenic News of America έκανε και ο Πητ Τσαγκαράκης, πρώην πρόεδρος των Pangregorians της Νέας Υόρκης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ξεχωριστής γιορτής που έχει γίνει πια θεσμός και στην προσπάθεια της Ακαδημίας να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά, αναφερόμενος και στην ετήσια εκδρομή των παιδιών στη Νέα Υόρκη τις μέρες των Χριστουγέννων, η οποία περιλαμβάνει και μια αγαπημένη στο παγκόσμιο κοινό εορταστική θεατρική παράσταση. Ο Πητ Τσαγκαράκης θέλησε να ευχαριστήσει την Hellenic News of America και τον Paul Kotrotsios προσωπικά για την συμβολή στη διάδωση του έργου τόσο της αρχιεπισκοπής όσο και των Pangregorians. Τα παιδιά που παραβρέθηκαν δέχτηκαν και τα καθιερωμένα δώρα ενώ το μουσικό μέρος της γιορτής που συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά το πέρας του γεύματος ήταν υπεύθυνη η ορχήστρα του Σταύρου Θεοδώρου.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Προβλήματα-Προοπτικές

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Hellenic News of America είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου Πατέρα Κωνσταντίνο Σιταρά, ο οποίος με ζέση μίλησε για το έργο της Ακαδημίας και την προσφορά στα παιδιά και μας υπέδειξε και μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ακαδημία, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Πριν από αυτή τα παιδιά που φιλοξενούνται έκαναν το απόγευμα, αφού επέστρεφαν στις εγκαταστάσεις της από τα δημόσια σχολεία της περιοχής, μαθήματα ελληνικών και μουσικής.

Η Ακαδημία αναζητά δασκάλους ελληνικών και μουσικής

Λόγω των χρόνων που μεσολάβησαν από την πανδημία τόσο η δασκάλα των ελληνικών όσο και αυτοί της μουσικής δεν είναι πια διαθέσιμοι και το γεγονός ότι η περιοχή είναι σχετικά απομακρυσμένο από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο καθιστά δύσκολη την εξεύρεση αντικαταστατών. Αν όμως κάποιοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως δάσκαλοι ελληνικών, αλλά και μουσικής (ο πατέρας Σιταράς μας ανέφερε ότι, πέραν από τα βασικά, ενδιαφέρονται κυρίως για τη δημιουργία χορωδίας καθώς και κάποιων στοιχείων ενός οργάνου, βιολιού ή πιάνου) είμαστε σίγουροι ότι τόσο η ίδια η Ακαδημία όσο και οι Pangregorians ως υποστηρικτές της θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις ειδικές εκείνες συνθήκες που θα επέτρεπαν στους δασκάλους αυτούς την πρόσβαση και θα τους αποζημίωναν για τον επιπλέον χρόνο που χρειάζονται για να βρεθούν κοντά σε αυτά τα παιδιά και να τους προσφέρουν το δώρο της παιδείας, σε έναν πράγματι ξεχωριστό θεσμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν είτε απευθείας στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου είτε στην Hellenic News of America.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img