Sunday, April 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣτο πανεπιστήμιο Columbia πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των πιστοποιητικών ελληνομάθειας

Στο πανεπιστήμιο Columbia πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των πιστοποιητικών ελληνομάθειας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στη λαμπρή εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Columbia παραβρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Ιδιαίτερη ήταν φέτος η τελετή απονομής των πιστοποιητικών ελληνομάθειας, η οποία διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης από την Αν. διευθύντρια του γραφείου εκπαίδευσης κυρία Παναγιώτα Πεχλιβανίδη. Σε αυτό συνέβαλε η επιλογή να διεξαχθεί η τελετή απονομής στις 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθώς και ο χώρος, η αμφιθεατρική αίθουσα στο κτίριο Uris του πανεπιστημίου Columbia στο campus του διακεκριμένου ιδρύματος στο Μανχάταν. Στη λαμπερή εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Columbia παραβρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ιδιαίτερα θερμή, αφού αυτή γέμισε με τις οικογένειες των παιδιών, που μαθαίνουν ελληνικά και αποτελούν το μέλλον της ομογένειας και της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας στη Νέα Υόρκη.

Photo Credit: Yannis Malevitis

Η κυρία Κεφαλογιάννη στη σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής γλώσσας, ως συνδετικού κρίκου των απανταχού Ελλήνων, ως κύριο και αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης αλλά και ως πύλη πρόσβασης σε μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Προφανώς αναφερόταν στα σπουδαία κείμενα της μακραίωνης πορείας της ελληνικής γλώσσας, από το Όμηρο, τους μεγάλους φιλοσόφους τις αρχαιότητας και τις αρχαίες τραγωδίες, στην Καινή Διαθήκη και τα κείμενα των πατέρων μέχρι του θησαυρούς της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας εξασφαλίζει μια προνομιακή πρόσβαση σε μια απαράμιλλη πολιτιστική παράδοση, η οποία τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου ήταν ταυτισμένη με το δυτικό πολιτισμό. Συγκεκριμένα η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά είναι η ζωντανή έκφραση του πνεύματος και της πολιτικής κληρονομιάς του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα για χιλιάδες χρόνια τα ελληνικά αποτελούν μέσο έκφρασης ιδεών. Η Ελληνική γλώσσα έχει αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η αρχαία ελληνική γλώσσα αποτελεί την πεμπτουσία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης»!

Στη δική του ομιλία ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στη χαρά του για το γεγονός ότι η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στους χώρους του διακεκριμένου πανεπιστημίου με την παρουσία μάλιστα ενός ανώτατου αξιωματούχου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε και αυτός τη σημασία της ελληνικής γλώσσας ως στοιχείο συνέχειας και συνοχής του Ελληνισμού και τόνισε τη σημασία των προσπαθειών όλων των φοέων για τη διατήρησή της μεταξύ των νεότερων γενεών των ομογενών. Ο κύριος Κωνσταντίνου εκτός από τις προσπάθειες στις παιδικές ηλικίες, ανέφερε και τα προγράμματα ελληνικών σπουδών των διακεκριμένων πανεπιστημίων, που αποτελούν άλλη μια διάσταση, την πιο ακαδημαϊκή και επιστημονική, της παρουσίας της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ.

Thanks for reading Hellenic News of America
Photo Credit: Yannis Malevitis

«Να πείσουμε τις νέες γενιές για το πόσο μεγάλο εφόδιο είναι η ελληνική γλώσσα» κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κύριος Κωνσταντίνου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Κωνσταντίνου είχε πάντα, από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο επίκεντρο το θέμα της γλώσσας, το οποίο δεν παύει να τονίζει σε κάθε ομιλία του ενώ στην περσινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, είχε διοργανώσει στο Γενικό Προξενείο μια ιδιαίτερη εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο Ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον Αλέξανδρου Νεχαμά

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»!

Τόσο η κυρία Κεφαλογιάννη, όσο και ο κύριος Κωνσταντίνου καθώς και άλλοι από τους διακεκριμένους επισκέπτες και εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κυρία Μαίρη Βαξεβανίδου, απένειμαν τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας στα παιδιά. Οι μαθητές που παρέλαβαν τα πιστοποιητικά ήταν αυτοί που είχαν πετύχει στις εξετάσεις του προηγούμενο Μαΐου και όλων επιπέδων-κατηγοριών (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου κύριος Στάθης Γουργουρής, ο οποίος και λόγω του ρόλου του στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Columbia είχε συμβάλει στη διοργάνωση της βραδιάς. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Day Elevator & Lift, θυγατριτής του ομίλου KLEEMANN Γιώργος Καβαλάρης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Νεκταρίος Παπαζαφειρόπουλος.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img