Saturday, April 27, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek Community«Σ Υ Ν Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Η Σ...

«Σ Υ Ν Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Η Σ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» «Εκείνοι που δεν φόρεσαν το «κίτρινο άστρο»  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά, του Πρέσβυ κ. Χρήστου Παναγόπουλου, του Αρχιραββίνου κ. Bruce Lusting, και της Διευθύντριας του Εβραϊκού Μουσείου της Αθήνας κας Ζανέτ Μπαττίνου,    καθώς και δεκάδων εκπροσώπων της διπλωματικής, ακαδημαϊκής, πολιτιστικής, δημοσιογραφικής και κοινωνικής ελίτ της Ελληνο-Αμερικανικής  και Αμερικανο-Εβραϊκής Κοινότητας της Ουάσιγκτων, εγκαινιάσθηκε επίσημα χθες βράδυ η ελληνική έκθεση «Συναγωνιστής : Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση – Αυτοί που δεν φόρεσαν ποτέ το Κίτρινο Άστρο»

 

Η κινητή αυτή έκθεση, παραγωγή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τιμά τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στη μάχη κατά του Ναζισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι όλοι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως «πρόβατα επί σφαγής». Εκτός από την ιστορική πραγματικότητα  1941- 44, στην έκθεση παρουσιάζονται προσωπικές ιστορίες Ελλήνων Εβραίων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εντάχθηκαν μέσα σε όλες τις Ελληνικές Αντιστασιακές Οργανώσεις της εποχής.

 

Ενδελεχής έρευνα που διήρκησε πέντε χρόνια οδήγησε στη συλλογή προσωπικών ιστοριών ανδρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα τις μαύρες μέρες της Κατοχής και να γίνουν «σύντροφοι εν όπλοις» – τίτλος ύψιστης τιμής ανάμεσα στους αντάρτες της Αντίστασης. Φωτογραφίες, ντοκουμέντα, γράμματα, διακηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και άλλο σχετικό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό – ιστορικής σημασίας – κατάλογο, σχετικό ντοκιμαντέρ του Δαυίδ Γαβριηλίδη και ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Σκοπός της έκθεσης είναι να υπογραμμίσει την έννοια του «Συναγωνιστή» και αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση που διατρέχει την Έκθεση : Οι Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες Χριστιανούς εναντίον ενός κοινού εχθρού, υπερασπιζόμενοι την ίδια πατρίδα, την Ελλάδα. Αποτελεί καθήκον η διάσωση της μνήμης τους από τη λήθη. Επιπλέον η Έκθεση αυτή αποτελεί μια φωνή εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, μια παρουσίαση της αναμφισβήτητης βοήθειας των Ελλήνων Χριστιανών προς τους Έλληνες Εβραίους της διπλανής πόρτας προκειμένου να αποφύγουν το δρόμο προς τα στρατόπεδα του θανάτου, παρέχοντάς τους κάθε μέσον διαφυγής στα βουνά της αντίστασης.

 

Μαζί με τις πλαστές ταυτότητες που εξέδωσαν Έλληνες αξιωματούχοι κατ’ εντολήν του Διοικητή Αστυνομίας Άγγελου Έβερτ στους καταδιωκόμενους Εβραίους της Αθήνας, την επίσημη διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού για την δίωξη των Εβραίων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, καθώς και τη διάσωση ολόκληρου του εβραϊκού πληθυσμού της Ζακύνθου χάρη στις ηρωικές πράξεις του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Λουκά Καρρέρ, ο «Συναγωνιστής» αποτελεί άλλη μια ένδοξη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Στην Έκθεση διαβάσθηκε συγχαρητήρια επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου (επισυνάπτεται) στην οποία απαριθμούνται στιγμές αγαστής συνεργασίας και υποστήριξης των Χριστιανών προς τους Έλληνες Εβραίους..

 

Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον από τo Γραφείο Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του  Washington Hebrew Congregation, από 1 Απριλίου – 26 Μαΐου. Η Έκθεση έχει ήδη προτάσεις παρουσίασης σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν επέδειξαν γερουσιαστές της Ελληνικής & Εβραϊκής Ομάδας συνεργασίας.

 

 

Φ Α Ϊ Λ Α Δ Η Σ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img