Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Τριάντα αρχαίες πόλεις του Ομήρου στο Λασίθι

Τριάντα αρχαίες πόλεις του Ομήρου στο Λασίθι

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Η ιστορία της “εκατόπολης” Κρήτης του Ομήρου, που γέννησε τον αρχαιότερο πολιτισμό στην Ευρώπη, με τα πρωτότυπα νομικά συστήματα και τη μοναδική κοινωνική οργάνωση, όπως μαρτυρούν τα ερείπια ανακτόρων και οικισμών της εποχής, μετράει πάνω από 130.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας. Κατοικημένη από την Παλαιολιθική κιόλας εποχή, ξεχωρίζοντας για τον Μινωικό πολιτισμό, αλλά και αργότερα κατά την Κλασσική και Ελληνορωμαϊκή περίοδο μέχρι και τις αλλεπάλληλες αντιστάσεις των ντόπιων στις κατακτήσεις από Ενετούς, Αιγυπτίους και Οθωμανούς, έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανή, μέσα από τα ακριτικά έπη και την ριζίτικη παράδοση, την μακραίωνη ιστορία της.

Τριάντα αρχαίες πόλεις, που αναφέρει ο Όμηρος, άνθησαν στο Λασίθι στο πέρασμα των αιώνων! Η ομηρική πόλη-κράτος Ολούς, κοντά στη σημερινή Ελούντα, γνωστή από την αρχαιότητα για την εξόρυξη ακονόπετρας και το εμπόριο πορφύρας, με το ιερό λιμάνι όπου λατρευόταν ο Ταλαίος Δίας και η οποία κάποια στιγμή βυθίστηκε στη θάλασσα, η σπουδαία αρχαία Ιεράπυτνα, στη θέση της σημερινής Ιεράπετρας, η τελευταία Κρητική πόλη που κατέκτησαν οι Ρωμαίοι (πήρε το όνομά της από το ιερό που υπήρχε εκεί στην αρχαιότητα), η Λατώ προς Καμάρα, μεγάλο εμπορικό λιμάνι του 3ου αι. π.Χ, όπου σήμερα βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος, η αρχαία Πραισός, που ήταν το κέντρο των Ετεοκρητών (αυτοχθόνοι Κρήτες), είναι μόνο μερικές από αυτές.

Ήτις, Ναξία, Γουρνιά, Δρηρός, Ιστρών, Καμάρα, Λατώ Ετέρα, Μίλητος, Μινώα, Πρέπσιδαι, πόλεις που άνθισαν σε κοινές ή σε διαφορετικές εποχές, που διαδέχονται η μια την άλλη πάνω στο ίδιο έδαφος, κάτω από το ίδιο ή άλλο όνομα, πόλεις που συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Πόλεις και πολιτισμοί με δικούς τους νόμους, νομίσματα και λατρευτικές συνήθειες, πόλεις διαφορετικές, κρητικές, λασιθιώτικες και ταυτόχρονα τόσο όμοιες που τις ενώνουν τα χιλιάδες χρόνια ναυπηγικής και ελαιουργικής παράδοσης, η άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση των ανθρώπων της με την καλλιέργεια, τα αμπέλια, τα επιβλητικά βουνά- οχυρά τους και η αγάπη για τη θάλασσα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα https://biopolitics.gr/biowp/biotourism-promotion-leader-area-lasithi/.

Νέος Βιοτουριστικός οδηγός και χάρτης για το Λασίθι

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής στα πλαίσια τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER, εκπονεί Βιοτουριστικό οδηγό και χάρτη για τρεις δήμους του νομού Λασιθίου : Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

Στα πλαίσια της κατανόησης, εκτίμησης και διατήρησης των φυσικών περιοχών και του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας, ο Βιοτουρισμός μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για το περιβάλλον, την οικονομία, την τοπική κοινωνία και τις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτιστικές δομές. Το Λασίθι, ένας σύγχρονος βιοτουριστικός παράδεισος, με εναλλασσόμενα ορεινά, ημιορεινά πεδινά και παραλιακά πανέμορφα τοπία, συνθέτει ένα μοναδικό μωσαϊκό πολιτιστικού, αγροτικού, εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που εξασφαλίζει μια αξέχαστη και ξεχωριστή βιοτουριστική εμπειρία στον επισκέπτη.

Το έργο με τίτλο «Βιοτουρισμός στο Λασίθι», ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img