Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek“32ο Greek Economic Summit: Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα μέλλον βιώσιμο και...

“32ο Greek Economic Summit: Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα μέλλον βιώσιμο και συμπεριληπτικό”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Greek Economic Summit-GES2021, το οποίο διοργανώθηκε για 32η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.

Το “32ο Greek Economic Summit”, με κεντρικό θέμα “Redefining growth for an inclusive and sustainable future”, το οποίο έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο της χώρας, πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας την πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου, αναδείχτηκαν σημαντικές προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, ενώ παρουσιαστήκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές στο εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα που θα τερματίσουν την οικονομική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικές προσωπικότητες από το επιχειρηματικό στερέωμα της χώρας αλλά και διεθνώς αναφέρθηκαν εκτενώς στην ελληνική οικονομία και τον κομβικό ρόλο που θα παίξει η τεχνολογία και η καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη και δυναμικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ο Andrea Poggi, Partner και Innovation Leader της Deloitte NSE παρουσίασε τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte, σχετικά με τους στόχους του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης NGEU και τις προσδοκίες των πολιτών της Ε.Ε.. Τα βασικά στοιχεία της μελέτης επικεντρώνονται στη θετική αντίληψη των Ευρωπαίων άλλα και των Ελλήνων πολιτών αναφορικά με την ικανότητα των οικονομιών να ανακάμψουν μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι το πρόγραμμα NGEU αποτελεί στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για την ανάκαμψη και αναζωογόνηση της χώρας, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε και η καταλυτική σημασία της ορθολογικής κατανομής των πόρων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών. Η πανδημία επιτάχυνε εκθετικά την ψηφιοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας παραπάνω από το 85% των Ελλήνων προσαρμόστηκε εύκολα στο νέο πιο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ πάνω από το 72% ανέφερε ότι προτίθεται να συνεχίσει τη χρήση νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών. Η πράσινη μετάβαση αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό πυλώνα της έρευνας, καθώς ένας στους δυο Έλληνες πολίτες έχουν ήδη υιοθετήσει έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και ένα πρότυπο κατανάλωσης που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν. Τέλος, ο κ. Poggi επισήμανε ότι «για τη σωστή διαχείριση της νέας πραγματικότητας και για μια πιο ισορροπημένη και μακροχρόνια ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να προάγεται η καινοτομία μέσα από μια πραγματικά βιώσιμη προσέγγιση (Innovability) για μια Ευρώπη πιο πράσινη, πιο καινοτόμα και πιο δίκαιη για όλους».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καφάτος, Partner της Deloitte και Αντιπρόεδρος του AMCHAM, σχολίασε την ουσιαστική ευκαιρία που συνθέτει το πρόγραμμα NGEU ως εργαλείο ανάκαμψης μετά την κρίση της πανδημίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή σκοπιά του NGEU αναδείχθηκε κατά τη συζήτησή του με τον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε πώς το NGEU μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης «build back better» με γνώμονα τις εμπειρίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αναφέρθηκε επίσης ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που ξεπερνά τα €31δισ. αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να εισέλθει η χώρα μας σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης, ανάπτυξης και ευημερίας και να πραγματοποιήσει το άλμα προς τη νέα κανονικότητα. Επίσης, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) για την Ευρώπη, αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης μελέτης της Deloitte, που ανέλυσε τους στόχους του συγκρίνοντάς τους με τις προσδοκίες των πολιτών της Ε.Ε. Στη συζήτηση με τον Andrea Poggi, Deloitte Innovation Leader και συντάκτη της μελέτης, αναδείχθηκε η αισιοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τη δυνατότητα του προγράμματος να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο για τη στήριξη της αναζωογόνησης, τόσο της χώρας τους, όσο και της Ε.Ε. που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στο μετασχηματισμό προς μία Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική.

Thanks for reading Hellenic News of America

Στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα από το 2009, έτος από το οποίο άρχισε να επηρεάζεται σημαντικά η χώρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου. «Βεβαίως, δεν επηρεάστηκε μόνο η οικονομία, αλλά επηρεάστηκε και ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Η κρίση ανέδειξε διαρθρωτικές αδυναμίες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, που παρεμπόδιζαν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, κατέδειξε και τα ελλείμματα που υπήρχαν σε πολλούς τομείς. Τον Νοέμβριο του 2020, λοιπόν, η Επιτροπή Πισσαρίδη παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Αυτή η έκθεση είναι ουσιαστικά ένας οδηγός για όλα αυτά στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε προκειμένου να πετύχουμε ανάπτυξη και ευημερία» επεσήμανε ο κ. Παπάζογλου. Στη συνέχεια, ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η Πολιτεία.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό πόλο για τα επόμενα χρόνια ενώ ήδη καταγράφεται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, έχουν πραγματοποιηθεί στην εγχώρια αγορά συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ και αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για ελληνικά assets, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, στη φαρμακοβιομηχανία, τους τομείς τροφίμων – ποτών και φιλοξενίας, όπως επίσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις ασφάλειες. Αντιστοίχως, υπάρχει κινητικότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων, με εκδόσεις ομολόγων άνω των 4 δισ. ευρώ από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον αποτυπώθηκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέραν της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που αποτέλεσε ορόσημο για την Τράπεζα και την οικονομία, και σε άλλα deals. Για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμη η ενεργός κεφαλαιαγορά και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται κίνητρα, τόσο για την προσέλκυση νέων εταιρειών από όλους τους κλάδους που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο και για την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών που θα επενδύσουν, τόνισε ο κ. Μεγάλου και εκτίμησε ότι και το 2022 η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, χρηματοδοτώντας τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις και στηρίζοντας επενδύσεις που χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Ελλάδα 2.0.

Για την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις στην Ελλάδα μίλησε κατά τη διάρκεια της 32ης διοργάνωσης του GES ο Partner, Financial Advisory Leader της Deloitte Greece, Αλέξης Δαμαλάς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού βελτιώνεται σημαντικά». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας, που είναι όπως είπε μία εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του πάνελ που συντόνισε ο κ. Δαμαλάς συζητήθηκαν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στη προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να υποστηρίξει τις επενδύσεις στη χώρα.

Την δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, η Πέγκυ Αντωνάκου, Regional General Manager Southeast Europe, Google, ανέφερε: «Από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, οι εφαρμογές της τεχνολογίας είναι πλέον μια παγκόσμια γλώσσα, που καμία επιχείρηση, κανένας εργαζόμενος και κανένας πολίτης δεν έχει την πολυτέλεια να μην μιλάει. Λόγω των συγκυριών των τελευταίων ετών, αναγκαστήκαμε όλοι να κινηθούμε πολύ γρήγορα, για τους σωστούς λόγους. Για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, για να παραμείνουμε παραγωγικοί και να συνεχίσουμε να παράγουμε οικονομικό προϊόν. Η τεχνολογία έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς τομείς και επαγγέλματα να βγουν πιο έξω, όπως για παράδειγμα το κομμάτι του retail και το κομμάτι της λιανικής πώλησης. Στην Google δουλέψαμε πολύ πάνω στην ψηφιοποίηση αυτών των κλάδων, το προηγούμενο διάστημα. Αν δεν υπήρχε μια online παρουσία δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα».

Οι ευκαιρίες που προσφέρει η επένδυση με κριτήρια ESG στις ελληνικές επιχειρήσεις αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ που συντόνισε ο CEO της Deloitte Greece, Δημήτρης Κουτσόπουλος. Συζητήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων για την υιοθέτηση των αρχών ESG, με τους συνομιλητές του κ. Κουτσόπουλου να επιβεβαιώνουν ότι «χρειάζεται κάποιος χρόνος εξοικείωσης». Παράλληλα ο CEO της Deloitte Greece έθεσε το ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, η οποία όπως είπε είναι το κλειδί για υγιή δάση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μας παγκοσμίως». Μάλιστα ο ίδιος κατά την ομιλία του εστίασε στην ανάγκη για μία ισχυρή και ανθεκτική οικονομία μετά την πανδημία, τονίζοντας πως: «οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι κομβικές για την πράσινη ανάπτυξη».

Για τα Digital Markets Act και ποια μπορεί να είναι η ελληνική συνεισφορά σε αυτά μίλησε ο κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος κατά τη διάρκεια του GES. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο ρόλο των αμερικανικών επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα. «Η χώρα έχει πλέον επιστρέψει στον πυρήνα της Ευρώπης. Και την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να προσελκύει ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν και τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομική πολιτική» δήλωσε ο κ. Τζογόπουλος προσθέτοντας ότι: «η Ευρώπη πρέπει να δει πολύ προσεκτικά πως η έμφαση στο ρυθμιστικό πλαίσιο -που είναι απαραίτητη- δεν θα αποτελέσει φρένο στη προσπάθεια καινοτομίας η οποία πρέπει να ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Την πεποίθηση ότι η Cisco μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με την Ελλάδα σε διάφορα πεδία και η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική με ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον εξέφρασε, μέσω του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος της Cisco South Europe, Agostino Santoni. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή για την βιομηχανία μας, τις χώρες μας αλλά και την Ελλάδα. Φανταστείτε εάν όλες οι φυσικές υποδομές μετατραπούν σε ψηφιακές πλατφόρμες (δρόμοι, λεωφόροι, λιμάνια, δίκτυα ρεύματος) τι υπηρεσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Η οικονομία των ημερών μας είναι η οικονομία των ταλέντων. Εάν τα πάντα γίνουν ψηφιακά και πράσινα τότε η έλλειψη των ταλέντων θα αποτελέσει το βασικό θέμα των συζητήσεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος. Όσον αφορά το θέμα της κυκλικής οικονομίας, ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «βοηθάμε στη δημιουργία νέων αειφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η ώρα για την ψηφιακή βιομηχανία, τους πελάτες της, τις πόλεις και τις κυβερνήσεις να κάνουν τις επιλογές τους, καθώς στον κόσμο που ζούμε πρέπει να βάλουμε ένα κοινό στοίχημα να κάνουμε τον πλανήτη μας αειφόρο. Η εμπειρία της Θεσσαλονίκης είναι ένα ακόμη παράδειγμα κυκλικής οικονομίας».

Στη στρατηγική μηδενικών εκπομπών για τις μεγάλες εταιρείες στάθηκε κατά την ομιλία του ο Managing Director & Partner, BCG, Amine Benayad. «Όλο και περισσότερες είναι οι απαιτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα για μηδενικές εκπομπές, όμως για τις μεγάλες εταιρείες παραμένει το ερώτημα για το πως ακριβώς θα είναι το “ταξίδι” προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολιτική πρέπει να δείξει βούληση και να ενθαρρύνει τον διάλογο μεγάλων εταιρειών. Επίσης, σημαντικό είναι όλη η δομή της οικονομίας να θέσει στόχους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και εταίρος της BCG. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τον Global Head of Sustainability Strategy, Standard Chartered Bank Chair, Net-Zero Banking Alliance, Simon Connell τονίστηκε ότι χρειάζεται μία ισόρροπη προσέγγιση καθώς λόγω του ύψους και του επείγοντος των επενδύσεων που απαιτούνται κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποσπασματικά.

«Είναι δύσκολο να ορίσουμε την έννοια της βιωσιμότητας στον ευρύτερο ξενοδοχειακό κλάδο και πώς αυτή πλαισιώνεται από τον εκάστοτε εμπλεκόμενο. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα ηγηθεί της διαδικασίας αλλαγής προς ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων στην προώθηση της πράσινης μετάβασης του κλάδου. Μέχρι στιγμής σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θεσμικοί επενδυτές είναι αυτοί που επιτελούν το ρόλο του βασικού επιταχυντή της αλλαγής, ενώ παράλληλα οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αλλά και οι επισκέπτες, αναζητούν τρόπο ώστε να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία αυτή» υπογράμμισε ο Andreas Scriven, Hospitality & Leisure Lead Partner, Deloitte UK & NS Europe, μιλώντας για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό και τις βασικές αρχές της αειφορίας. Όσον αφορά την ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Μπορεί ο κλάδος ακόμα να μην έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, αλλά η παρούσα κατάσταση στη μετά πανδημίας εποχή δείχνει ενθαρρυντική, καθώς παρουσιάζεται σαφής αύξηση των επαγγελματικών ταξιδιών αλλά και των ταξιδιών αναψυχής σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις να κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψη στα μέσα του 2023».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενότητα “Age Cap or mentality gap? A discussion with the youth about the future of Greece”. Με την νέα γενιά να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος συζήτησε με νέους φοιτητές σε ένα πάνελ ειδικά αφιερωμένο στους ίδιους. Στην ενότητα με κεντρικό θέμα «Η διαφορά των γενεών. Έχει τελικά σημασία η ηλικία ή είναι θέμα σκέψης και αντίληψης;» τονίστηκε η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας καθώς όπως είπαν οι νέοι το χάσμα που παρατηρείται μπορεί να γεφυρωθεί. Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν οι: MD, Founder & CEO, Rodi Pharmaceuticals, Barbara Geladakis, Deputy CEO, Excesio, Georgios Georgiadis, Student, The American College of Greece, Nephele Syrmali και ο Student, The American College of Greece, Dimitris Konstantinidis. «Θέλουμε να μπούμε στην αγορά. Να βρούμε τις κατάλληλες ευκαιρίες. Παρόλα αυτά νιώθουμε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην ελληνική αγορά» ανέφεραν οι δύο τελειόφοιτοι του Αμερικανικού Κολεγίου.

Πλούσιο ήταν το επιχειρηματικό αποτύπωμα και την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών μίλησαν αναλυτικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίες και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Τη βεβαιότητα πως οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης και των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών- θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου. «Η στοχευμένη αξιοποίηση της τεχνολογίας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων, θωρακίζει την εταιρεία απέναντι στη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας» δήλωσε ο CEO. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν είναι μία τάση της εποχής, αλλά συνειδητή επιλογή. Έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2025. Η μείωση της απόρριψης των τροφίμων είναι ένα εθνικό θέμα, το οποίο απαιτεί συνεργασία και κοινή προσπάθεια» τόνισε ο ίδιος.

«Είμαστε μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία. Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια καταναλωτές κάνουν χρήση των προϊόντων μας σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η Product Supply Senior Director, P&G South East Europe, Νανά Γούλα στο GES. Όσον αφορά το πώς κινείται η εταιρεία απέναντι στις προκλήσεις που γεννούν τόσο η πανδημική κρίση, οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών, η κ. Γούλα περιέγραψε πως: «κινούμαστε σε τρεις βασικούς άξονες. Η P&G υιοθέτησε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει μία παγκόσμια ευελιξία ως προς τους προμηθευτές της σε ότι αφορά τη διαχείριση των πρώτων υλών και παράλληλα προωθεί τον απόλυτο συγχρονισμό της αλυσίδας από την αρχή μέχρι το τέλος. Μία αλυσίδα που έχει αυτοματοποιηθεί, ψηφιοποιηθεί και ξεκινώντας από τον λιανέμπορο φτάνει απρόσκοπτα στον καταναλωτή».

«Ζούμε σε ένα γρήγορο μεταλλασσόμενο περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα μείγμα προκλήσεων. Έχουμε αλλαγή στη ζήτηση, έχουμε πολλές δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και επίσης, υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις» δήλωσε ο Managing Director and Partner, BCG, Yossi Arouch. Κατά τη διάρκεια του πάνελ, που συντόνισε ο κ. Arouch έγινε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τον αντίκτυπο των συγκεκριμένων προκλήσεων στην αγορά, τη βιωσιμότητα αλλά και για το πώς βρίσκει τις επιχειρήσεις η επόμενη μέρα.

«Η επιστήμη και τα δεδομένα που παράγει είναι και θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη και πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση» δήλωσε ο Vice President, Papastratos Cigarettes Manufacturing Company, Ιάκωβος Καργαρώτος, σχετικά με την πανδημία αλλά και τα fake news. Στον ριζικό μετασχηματισμό της Papastratos αναφέρθηκε ο κ. Καργαρώτος περιγράφοντας ότι: «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κάνει μία τεράστια στροφή, έναν ριζικό μετασχηματισμό ακριβώς βασιζόμενη στην επιστήμη και στην τεχνολογία όπου από μία εταιρεία παραγωγής τσιγάρων είμαστε μία εταιρεία που εργάζεται πραγματικά για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο».

«Όλοι εμείς που εκτιμούμε την μεγάλη αξία της ελεύθερης πληροφόρησης, του πλουραλισμού στις κοινωνίες μας τείνουμε να ξεχνάμε την σημασία που έχει ο φόβος και η ανασφάλεια στους ανθρώπους. Θεωρώ ότι τα fake news δεν έχουν δείξει ακόμα το χειρότερο πρόσωπο τους» δήλωσε ο Director General, ELIAMEP, Professor, Athens University of Economics and Business, George Pagoulatos σχετικά με τα fake news.

Για το Global Business Services που είναι ένα από τα τμήματα της Pfizer υπεύθυνο για τις επενδύσεις μία εκ των οποίων είναι και στην Ελλάδα μίλησε ο Interim Site Lead, Global Business Services, Pfizer Thessaloniki, KyRic Tucker κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πλέον 250 υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουν τους 300 μέχρι το 2022. Το 75% των συναδέλφων προέρχονται από την Ελλάδα αλλά είναι και Έλληνες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη. Ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα της επένδυσης μας εκεί» ανέφερε ο κ. KyRic Tucker.

Το Παγκόσμιο Κέντρο για τη ψηφιακή καινοτομία στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε μέσω της ομιλίας του, ο Site Lead, Center for Digital Innovation, Pfizer Thessaloniki, Nico Gariboldi, με τον ίδιο να το χαρακτηρίζει ως: «το μοναδικό Παγκόσμιο Κέντρο για ψηφιακή καινοτομία. Μάλιστα, αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Ψηφιακού Οργανισμού». Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «υπήρχε τεράστια δεξαμενή ταλέντων. Επίσης, είχαμε την υποστήριξη που χρειαζόμασταν από τους θεσμούς στην Ελλάδα». Όσον αφορά τις δραστηριότητες του Κέντρου, ο κ. Gariboldi ανέφερε ότι: «προσπαθούμε να ενισχύσουμε την έρευνα και να επιταχύνουμε όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αξία στα φάρμακα μας αλλά και σε θεραπευτικές διαδικασίες όπως είναι οι κλινικές μελέτες που βασίζονται στη ψηφιακή τεχνολογία».

Για την επίδραση της επένδυσης της Pfizer στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Head of Microeconomics Analysis and Policy Department Foundation for Economic and Industrial Research (ΙΟΒΕ), Svetoslav Danchev με βάση την μελέτη που διεξήγαγε και την οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Σε όρους ΑΕΠ η επίδραση που έχει η εταιρεία μέσα στη περίοδο 2020-2030, υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση στο σύνολο της οικονομίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 28.400 “ανθρωποέτη” εργασίας. Παράλληλα, η εταιρεία στηρίζει την καινοτομία ενώ επηρεάζει θετικά και το ζήτημα της Περιφερειακής ανισότητας» δήλωσε ο κ. Svetoslav Danchev.

«Αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά αλλά σίγουρα αισθανόμαστε και μεγαλύτερο βάρος ευθύνης, γιατί πια είμαστε ορατοί σε περισσότερο κόσμο, οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς περισσότερες λύσεις σε προβλήματα υγείας που υπάρχουν, αλλά περιμένουν και να λειτουργήσουμε ως υπόδειγμα απέναντι στους εργαζόμενους και στη κοινωνία. Και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο President & Managing Director, Pfizer Greece, Cyprus & Malta, Ζαχαρίας Ραγκούσης. Όσον αφορά την επένδυση της Pfizer αλλά και τις επενδύσεις γενικότερα, ο ίδιος τόνισε πως: «δεν πρέπει να μείνει το μόνο γιατί μία εταιρεία, από τη βασική έρευνα μέχρι να φέρει το προϊόν στον ασθενή, έχει πολλά κομμάτια στη λειτουργία της με άμεσο ενδιαφέρον για μία χώρα. Όπως είναι το κομμάτι μας, της ψηφιακής ανάπτυξης που έρχεται και δένει με το οικοσύστημα της καινοτομίας εδώ στην Ελλάδα».

Για την συμβολή των αναδυόμενων τεχνολογιών στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας και την ώθηση της χώρας σε μία ανταγωνιστική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Managing Director, Kyndryl Greece and Cyprus, Απόστολος Λεωνιδόπουλος. «Η Kyndryl είναι μία νεοσύστατη εταιρεία, βέβαια έχει προέλθει από την IBM. Η εταιρεία μας, έχει 90.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο και 4.000 πελάτες ανάμεσα στις οποίες είναι οι 75 από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις σύμφωνα με το Fortune. Σκοπός μας είναι να σχεδιάζουμε και να υποστηρίζουμε τις τεχνολογικές υποδομές πάνω στις οποίες υποστηρίζονται οι επιχειρήσεις» περιέγραψε ο κ. Λεωνιδόπουλος.

«Στο πυρήνα της προσπάθειας μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις είναι το πώς θα κάνουμε την ψηφιακή τεχνολογία προσιτή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος της ελληνικής οικονομίας. Μέσα στο RRF, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε στη σύγκλιση του ψηφιακού χάσματος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Managing Director Greece & Cyprus, Hewlett Packard Enterprise, Greece, Μιχάλης Κασιμιώτης. Μάλιστα, τόνισε πως το σχέδιο Μάρσαλ της ψηφιακής αναγέννησης είναι για την χώρα ίσως η τελευταία μας μεγάλη ευκαιρία.

Στη συμβολή τους για τη ψηφιακή μετάβαση σε μία σειρά από τομείς όπως είναι ο τραπεζικός κλάδος και η δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε ο Solution Engineering Director for Greece, Bulgaria, Cyprus and Malta, Oracle, Frank Zervos. «Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι συμβάλλουμε στη ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε κομβικά και απαιτητικά έργα που πολλά από αυτά άπτονται στη καθημερινότητα των πολιτών σε τομείς όπως είναι η φορολογία, το κτηματολόγιο, τα τελωνεία κ.α. Το Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν είναι μία καλή ευκαιρία, οι πόροι του οποίου αφενός μεν μπορούν να βοηθήσουν για να γίνουν άλματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και να επενδυθούν κεφάλαια ώστε αυτές οι κεντρικές εφαρμογές του κράτους να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν» περιέγραψε ο κ. Frank Zervos.

«Δραστηριοποιούμαστε στους τομείς των analytics και της τεχνητής νοημοσύνης. Επικεντρωνόμαστε στο πως μπορούμε να θέσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να δώσουμε υπηρεσίες -με αυτοματισμούς και αυξημένη ικανοποίηση- στους πολίτες. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε τις υπάρχουσες λειτουργίες και παράλληλα να εξοικονομήσουμε πόρους» δήλωσε ο Regional Leader, SAS Greece, Cyprus, Bulgaria, Γιάννης Παπατσίρος. Μάλιστα, τόνισε ότι: «η SAS έχει εμπλακεί σε 130 κυβερνήσεις και 650 οργανισμούς».

Για το νέο οικονομικό μοντέλο και την κυκλική οικονομία που θα διασφαλίσει ότι ο πλανήτης μας θα συνεχίσει να υφίσταται μίλησε ο Partner, Deloitte Central Europe Sustainability Leader, Olivier Jan. «Ορισμένα από τα έργα κυκλικής οικονομίας που “τρέχουν” οι επιχειρήσεις αποκτούν πλέον ισχυρό momentum. Για πρώτη φορά βλέπουμε πολλά επιτυχημένα οικονομικά παραδείγματα κυκλικής οικονομίας και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για την κλιματική ουδετερότητα» δήλωσε ο κ. Jan. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αγορά second hand προϊόντων, η οποία ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των καταναλωτών στο εξωτερικό υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει σε κάποιες πόλεις και αναπτύσσεται ραγδαία αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την ουσία και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία για την επιτυχημένη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο επιχειρηματικό μοντέλο είναι η κατανόηση του business case ως προς τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο και, συγκεκριμένα, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες από τη χρήση πεπερασμένων πρώτων υλών ως εισροές του φυσικού κεφαλαίου, από τις εξωτερικότητες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα απορρίμματα, και από τις αντίστοιχες επιδράσεις των υπηρεσιών και προϊόντων σε όλο τον κύκλο ζωής τους», δήλωσε η Associate Partner στο Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, κα Κιάρα Κόντη. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ορισμένα μοντέλα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανική συμβίωση και οι κοινόχρηστες πλατφόρμες.

Για τα ESG κριτήρια, τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και το πώς μπορούμε να την εισαγάγουμε σε διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα μίλησε ο Vice President, Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου. «Είναι σημαντικό για κάθε εταιρεία να θυμάται ότι τα κριτήρια ESG και κυκλικής οικονομίας είναι κριτήρια που επηρεάζουν ολόκληρο το “επιχειρείν” και τα προϊόντα μας. Η ηλεκτρική κινητικότητα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Εμείς σχεδιάσαμε ηλεκτρικούς φορτιστές με μεγάλο κύκλο ζωής, αυξημένη διαλειτουργικότητα αλλά και την ικανότητα να ανακυκλωθούν τουλάχιστον τα περισσότερα μέρη του» σημείωσε ο κ. Πεχλιβάνογλου. Επιπλέον μέσα από την ομιλία του τόνισε το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την ενέργεια που καταναλώνουν οι μονάδες παραγωγής τους.

Η συνεισφορά της τεχνολογίας στον πολιτισμό βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της Legal and Government Affairs Director, Microsoft Greece, Cyprus and Malta, Αντιγόνη Παπανικολάου. Παράλληλα, η ίδια περιέγραψε το project «Αρχαία Ολυμπία», μία ψηφιακή παραγωγή για την αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Microsoft. «Το έργο αυτό είναι στην ουσία η ψηφιακή αναστύλωση-αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο κάθε άνθρωπος από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να έχει πρόσβαση με τρεις τρόπους. Είτε μέσω της διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας, είτε μέσω της εφαρμογής για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω της εμπειρίας μεικτής πραγματικότητας η οποία ποια φιλοξενείται στην έκθεση του Ολυμπιακού μουσείου των Αθηνών στο Golden Hall».

Την πεποίθηση ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 είναι μία ιστορική ευκαιρία, η οποία προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα βιώσιμο μέλλον εξέφρασε ο Partner, Financial Advisory, Energy Industry Leader Deloitte Greece, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές είναι τεράστιες από την άμεση αξιοποίησή του». Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα θεσμικά και ρυθμιστικά προαπαιτούμενα για την ταχύτερη ανάπτυξη των επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τον βασικό τους ρόλο στην αγορά ενέργειας. «Η τάση των ΑΠΕ θα αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς καθώς θα εντείνεται η στροφή στην πράσινη ενέργεια. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα στις επενδύσεις για την ενέργεια. Υπάρχουν αρκετά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και ακόμα πιο προσεκτική υλοποίηση των μελλοντικών μας πλάνων» επεσήμανε ο Partner, Financial Advisory, Energy Industry Leader Deloitte Greece.

«Είναι σε εξέλιξη μία πολύ σημαντική προκήρυξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που θα χρηματοδοτήσει και τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας στα ερευνητικά κέντρα και στα Πανεπιστήμια. Η προθεσμία λήγει την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θέλω να μιλήσω για το Πρόγραμμα βιομηχανικών υποτροφιών στο Δημόκριτο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από 68 εταιρείες και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υπεραξίες που αναπτύχθηκαν ήταν πολύ σημαντικές. Καινούριες ιδέες και συμμαχίες. Εάν η Πολιτεία μπορούσε να νομοθετήσει ώστε και τα Πανεπιστήμια με πιο μεγάλη ευκολία να ακολουθήσουν ένα τέτοιο δρόμο πιστεύω θα ήταν εξαιρετικό» δήλωσε ο Director & Chairman of the Board, National Centre for Scientific Research “Dimokritos”, Γεώργιος Νούνεσης. Μάλιστα αναφέρθηκε και στον δρόμο που θα μπορούσε να ανοίξει η Πολιτεία για κονδύλια που θα σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα στην έρευνα και στους ερευνητικούς φορείς της χώρας υπογραμμίζοντας ότι: «το βλέπουμε να γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ».

«Δεδομένου ότι πλέον βγαίνουμε από την πανδημία πρέπει να σκεφτούμε τόσο το περιεχόμενο όσο και τον τρόπο που παρέχουμε την εκπαίδευση και τα προγράμματα στους φοιτητές μας. Υπάρχουν τρεις περιοχές εκπαίδευσης των φοιτητών: η διαδικασία βάση της οποίας οι μαθητές μαθαίνουν πώς να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, η δυνατότητα να αναλύουν, η ικανότητα να προσαρμόζονται και να είναι μέλη μίας ομάδας και η τρίτη κατηγορία είναι οι δεξιότητες. Άρα θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να ξεκινάει από νεαρή ηλικία, προκειμένου να επιτρέψει στους μαθητές να αναπτύξουν τις παραπάνω ικανότητες» δήλωσε ο President, The American College of Greece, David Horner προσθέτοντας ότι: «είναι η στιγμή να επανεφεύρουμε την εκπαιδευτική διαδικασία».

Τη σημασία της διασύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία βιώσιμη οικονομία περιέγραψε ο EY Greece Partner, Consulting Services-EY Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA) Data & Analytics Leader, CESA South Cluster Technology Consulting Services Leader, Elias Vyzas. «Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών στο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της τεχνολογικής επανάστασης και να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη γεφύρωση του κενού μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και επιχειρήσεων» τόνισε ο ίδιος.

Για το μέλλον της εργασίας στη μεταπανδημική εποχή μίλησε ο Principal, Consulting, Global Future of Work Leader, Deloitte US, Steve Hatfield παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης του. «Βλέπουμε νέες ανάγκες στο ανθρώπινο δυναμικό. Βλέπουμε αλλαγές στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο εργασίας. Εκρήγνυται η αγορά τεχνολογίας. Παρατηρούμε αλλαγές στους τρόπους ηγεσίας. Δεξιότητες και εμπιστοσύνη είναι το νέο νόμισμα στην οργάνωση της αγοράς εργασίας» περιέγραψε ο κ. Hatfield.

«Η νέα κανονικότητα ήρθε για να μείνει και πρέπει να δούμε πως θα την αγκαλιάσουμε. Υπάρχουν προκλήσεις αλλά και κρυφές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες αλλά και οι μακροπρόθεσμες. Στην Εθνική Τράπεζα δεν είχαμε ποτέ πριν την πανδημία εξ αποστάσεως εργασία. Άρα χρειάστηκε να εργαστούμε πολύ γρήγορα πάνω σε αυτό το κομμάτι και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις διαδικασίες μας. Ξεκινήσαμε μάλιστα προγράμματα αρωγής των απασχολούμενων καθ’ όλη τη κρίση και τα οποία νομίζω ότι θα παραμείνουν» δήλωσε η General Manager HR, National Bank of Greece, Εύη Χατζηιωάννου, για το μέλλον της εργασίας αλλά και για το πώς προσαρμόστηκε η Εθνική Τράπεζα στη νέα πραγματικότητα.

Για το ψηφιακό χαρακτήρα του χώρου εργασίας μίλησε ο Managing Director Athens & Global VP Sportsbook Product OpenBet, Νίκος Κωνστάκης. «Σε 24 ώρες η εταιρεία μας εστράφη σε πλήρως εξ αποστάσεως εργασία. Σαν να ήμασταν έτοιμοι από καιρό. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο και αειφόρο περιβάλλον. Σημαντικό είναι να δομήσουμε τους μηχανισμούς. Ωστόσο, ο φυσικός τόπος εργασίας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Αρα λοιπόν μιλάμε για ένα μείγμα στην ατζέντα μας» τόνισε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img