Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceEπιστολή προς το Γραφείο Ευρωπαϊκών & Ευρασιατικών Υποθέσεων (EUR) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Eπιστολή προς το Γραφείο Ευρωπαϊκών & Ευρασιατικών Υποθέσεων (EUR) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Mr. Jonathan R. Cohen
Deputy Assistant Secretary
Bureau of European & Eurasian Affairs
U.S. Department of State
2201 C St. N.W.
Washington, D.C. 20520
 
Αξιότιμε κ. Cohen

Ως πολίτες των ΗΠΑ ανησυχούμε για τη σταθερότητα στη νότια Βαλκανική Χερσόνησο αντιτιθέμενοι στην συμπερίληψη του oνόματος “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός/ή” στο τελικό όνομα της “Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (πΓΔΜ). Αν και οι τοπικές λύσεις είναι σημαντικές καθώς συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα, πρέπει να εξετάσουμε την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι σημερινές πολιτικές αξίες στην πΓΔΜ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση των λειτουργικών σχέσεων γειτονίας μεταξύ της τελευταίας και της Ελλάδος.

Η ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, λόγω των φυσικών της πόρων και της γεωγραφικής της θέσης, έχει γίνει άκρως επιθυμητό αντικείμενο που πρέπει να κατακτηθεί είτε με εισβολές με επακόλουθες καταστροφές είτε με πολιτική στάση. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί των γειτονικών χωρών έθεσαν ως στόχο την εγκαθίδρυση εθιστικής πρακτικής υποτιθέμενης καταγωγής και γενεσιουργού δικαιώματος για να διεκδικήσουν τελικά τη γη που για 4000 χρόνια έχει ελληνική κληρονομιά.  Πράγματι, τους δύο τελευταίους αιώνες η ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας έχει αντιμετωπίσει μια προκλητική προδιάθεση που συμπεριλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε σκοπίμως εσφαλμένες δημογραφικές στατιστικές, πλαστογραφίες ιστορίας, αδυσώπητη ακρως επιθυμητό αντικείμενο παραπληροφόρηση και ακόμη και απαγωγή και κατήχηση των ελληνικών παιδιών στον κομμουνισμό.

Ενώ είναι υπερτάτης σημασίας η λύση της ονομασίας της πΓΔΜ να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη ότι μια τέτοια συμφωνία να στερείται αθέμιτων και παραπλανητικών όρων που φαίνονται ανθεκτικοί και εμφανώς προσφέρουν ελπίδα για σταθερότητα, ενώ στην πραγματικότητα είναι γεμάτοι από όρους που θα προκαλέσουν αστάθεια.   Μια λύση πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε και οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από αυτήν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος κάθε φορά που η πΓΔΜ αλλάζει κυβερνήσεις. Είναι σημαντικό ότι οι ονομασίες όπως η υπηκοότητα, η εθνικότητα, η κληρονομιά, ο πολιτισμός, η ταυτότητα και κάθε άλλη ορολογία που συνδέεται στο παρόν με το όνομα “Μακεδονία” και τα παράγωγά της να ακολουθούν το τελικό όνομα της πΓΔΜ, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ από πολιτική σκοπιμότητα δημιούργησαν μια εθνική αμνησία που ανάγκασε το σλαβικό έθνος να ξεχάσει ποιο είναι και τι είναι, η ευθύνη να εκπαιδεύσει τους πολίτες της χώρας σχετικά με τη σλαβική κληρονομιά τους παραμένει στα παρόντα κρατικά όργανα της πΓΔΜ . Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες για μια δίκαιη λύση, εξετάζοντας τους λόγους πίσω από την αντίρρησή μας. Το μονοπάτι που είχαν χαράξει οι προπάτορες των Σλάβων κατοίκων της πΓΔΜ παραμένει αναλλοίωτο επί του παρόντος με τη δικαιολογία ότι το όνομα της εθνότητας τους είναι «μακεδονικό», το οποίο είναι το μόνο που γνωρίζουν από τη γέννησή τους. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν αλλάξει τον εθνοτικό ορισμό τους μερικές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Αντιτιθέμεθα στο όνομα “Μακεδονία”, ακόμη και αν ακολουθεί γεωγραφική ονομασία που θα επέτρεπε στην πΓΔΜ ρητά ή έμμεσα το παράγωγο “Μακεδονικό/ή”. Τέτοιες απαιτήσεις παρέχουν μια πλάγια αλλά ιδιάζουσα πορεία των Σλάβων προς το εγγενές δικαίωμα να διεκδικήσουν τη γη των υποθετικώς αρχαίων προγόνους τους.

Thanks for reading Hellenic News of America

Μᾶρκος Α. Τέμπλαρ
Σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας.
​Μακεδονική Αμφικτυονία

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img