Friday, May 10, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekGregory Meeks: Η Ελλάδα πρέπει να έχει ποιοτικό πλεονέκτημα στην άμυνα

Gregory Meeks: Η Ελλάδα πρέπει να έχει ποιοτικό πλεονέκτημα στην άμυνα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έδωσε διαβεβαιώσεις στους ομογενείς για την υποστήριξη του Κογκρέσου στην ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Εκδήλωση υποστήριξης του βουλευτή (US House of Representatives – New York 5th District) των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής Gregory Meeks εν όψει των εκλογών του επόμενου χρόνου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ομογενειακών οργανώσεων στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια.

Μάικ Μανάτος: O Gregory Meeks αξίζει την υποστήριξη των ομογενών

Σε θερμό κλίμα ο βουλευτής των Δημοκρατικών εισήλθε στο εστιατόριο και με πολύ ευγενικό τρόπο χαιρέτησε έναν έναν όλους τους παρευρισκόμενους. Τον Gregory Meeks προλόγισαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Μάικ Μανάτος της ομώνυμης εταιρίας, η οποία πρόσφατα, όπως έγραψε η Hellenic News of America γιόρτασε τα 40 χρόνια της ύπαρξής της και της προσφοράς της στις υποθέσεις της Ελλάδας. Ο Μάικ Μανάτος, ο οποίος ταξίδεψε από την Ουάσιγκτον για να τιμήσει τον Meeks τόνισε το ήθος, την προσφορά και τη συνέπεια του Γερουσιαστή καλώντας την ομογένεια να τον στηρίξει για την επανεκλογή του, τόσο κατά τον προεκλογικό αγώνα, όσο βέβαια και με την ψήφο της στην κάλπη του επόμενου Νοεμβρίου.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Φώτης Καλιαμπάκος

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε το έργο και τη συνέπεια του βουλευτή έναντι των ελληνικών υποθέσεων. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε ασφαλώς και στο θέμα της Κύπρου, αφηγούμενος ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο. Έχουμε κάνει εδώ, σε αυτό το εστιατόριο, πολλά παρόμοια γεύματα. Πριν από αρκετά χρόνια ένας από τους τιμώμενους ήταν ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βγήκε μια φωτογραφία με τον πατέρα μου και έγραψε πάνω της ότι αν ποτέ βγω πρόεδρος θα φροντίσω να γυρίσεις στο σπίτι σου στην Κερύνεια. Ο πατέρας του Φίλιπ Κρίστοφερ δεν είναι πια στη ζωή και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ έστειλε αυτή τη φωτογραφία στον Αμερικανό πρόεδρο ζητώντας δικαίωση. Ζήτησε από τον Γερουσιαστή να μην ξεχαστεί ποτέ το Κυπριακό και κατέληξε καταχειροκροτούμενος ότι το όνειρο του γυρισμού στην Κερύνεια δεν θα πεθάνει ποτέ.

Φίλιπ Κρίστοφερ: “Master of Deception” ο Ερντογάν

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ θέλησε να αναφερθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, λέγοντας ότι η βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν οφείλεται σε πραγματική αλλαγή των προθέσεων της Τουρκίας, αλλά στο γεγονός ότι αυτή θέλει προσωρινά να παρουσιάσει ένα προσωπείο προς τη δύση για να επιτύχει μια σειρά πραγμάτων προτού επανέλθει. Άλλωστε πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με ανοιχτή την πληγή της μαρτυρικής μεγαλονήσου;

ΦΩΤΟ: Φώτης Καλιαμπάκος

Gregory Meeks: Μεγάλη η αξία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ

Ο Gregory Meeks στο δικό του χαιρετισμού, αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τόνισε τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δικές του σχέσεις τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον πρέσβη τον ΗΠΑ στην Αθήνα George Tsounis. Ο Αμερικάνος βουλευτής εκμυστηρεύτηκε και την αγάπη του προς το ελληνικό φαγητό, ενώ είπε έκανε στην Ελλάδα με την οικογένειά του τις καλύτερες διακοπές της ζωής του, έχοντας μοναδικές εμπειρίες σε μια σειρά ελληνικά νησιά. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ίσως την πιο σημαντική, μια και κάτι τέτοιο είναι σχετικά πρόσφατο και δεν διατυπώνεται εύκολα τόσο ρητά, ο Gregory Meeks ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα πρέπει να αναβαθμιστεί στο ίδιο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας όπως αυτή με το Ισραήλ, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν μεταξύ άλλων να έχει το Ισραήλ ποιοτική υπεροχή στον στρατιωτικό τομέα έναντι των άλλων χωρών, ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά του. Ο Gregory Meeks διαβεβαίωσε καταχειροκροτούμενος ότι δεν ξεχνάει ποτέ το θέμα της Κύπρου και κατέληξε χαρακτηριστικά ότι τα: “50 years of occupation are 50 years too long!”

ΦΩΤΟ: Φώτης Καλιαμπάκος

Σάββας Τσίβικος: «Απαράδεκτη η σύνδεση των ελληνικών F-35 με τα τουρκικά F-16»

Εκτός από το Κυπριακό στο επίκεντρο τέθηκε και δύο ακόμα πολύ σημαντικά επίκαιρα θέματα στα οποία ο Gregory Meeks έχει λόγω της θέσης του απευθείας ανάμειξη. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη έγκριση ή μη από το Κογκρέσο και ιδιαίτερα από τους τέσσερις επικεφαλής των αντίστοιχων επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της πώλησης 40 καινούριων πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 70 “Viper” και 80 επιπλέον κιτ εκσυγχρονισμού για να έρθουν στο ίδιο επίπεδο αυτό τα παλαιότερα αεροσκάφη του τύπου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το πακέτο περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό όπλων για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, με έμφαση στους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Η ελληνική ομογένεια δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας, της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου αλλά και της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι των ίδιων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αντιτίθεται σφόδρα σε αυτή την πώληση, με το επιχείρημα ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Άλλωστε οι υπόλοιποι γείτονες της Τουρκίας δεν διαθέτουν αξιόλογες αεροπορικές δυνάμεις και η μόνη σοβαρή πολεμική αεροπορία απέναντι στην Τουρκία είναι η ελληνική, εκτός εάν θεωρήσει κανείς ότι η Τουρκία σκέφτεται να στραφεί και εναντίον χωρών όπως η Ρωσία ή το Ισραήλ. Η Τουρκία εδώ και μήνες καθυστερεί την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας πρακτικά την αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει τα F-16, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δείξει κατά καιρούς να θέλει να προχωρήσει σε αυτή την «ανταλλαγή» και άσκησε, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ιδιαίτερη πίεσε στο Κογκρέσο και θέλησε να συνδέσει την έγκριση των F-16 με την έγκριση της πώλησης των νεότερων και πιο σύγχρονων F-35 στην Ελλάδα, επιχειρώντας έτσι να «χρυσώσει» το χάπι, τόσο όσον αφορά την Αθήνα, όσο και τους φιλέλληνες γερουσιαστές. Προς στιγμήν φάνηκε ότι αυτό το ιδιότυπο ντιλ θα προχωρήσει. Όμως από τότε ο Τούρκος πρόεδρος πρώτον δεν κράτησε την υπόσχεσή του για το θέμα της Σουηδίας, αφού είχε πει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα την εγκρίνει τον Οκτώβρη που μας πέρασε και δεύτερον έχει μεσολαβήσει το θέμα της Γάζας με τον Τούρκο πρόεδρο να στρέφεται εναντίον του Ισραήλ, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις του με το Κογκρέσο. Φαίνεται λοιπόν ότι η αμερικανική κυβέρνηση, τηρώντας στάση αναμονής απέναντι στην Τουρκία και μη θέλοντας να δημιουργήσει επιπλέον θέματα στις σχέσεις της με αυτήν, καθυστερεί χωρίς εμφανή λόγο και παρά το ότι αυτή η έχει εγκριθεί εδώ και μήνες από το Κογκρέσο, την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, η οποία είναι όχι μόνο δεν έχει προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά είναι υποδειγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και προσφέρει αποφασιστικής σημασίας υπηρεσίες, με πιο εύγλωττο παράδειγμα αυτό της Αλεξανδρούπολης.

ΦΩΤΟ: Φώτης Καλιαμπάκος

Έτσι ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος έβαλε με έντονο πάθος αυτά τα δύο θέματα στο τραπέζι. Τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει για μια σειρά από λόγους να πάρει τα F-16, αλλά και το ότι είναι τελείως άδικο και απαράδεκτο, και έχει κάνει αρκετούς κύκλους στην Αθήνα να είναι ανυπόμονοι, να συνδέονται τα δύο θέματα. Δηλαδή να πέφτει θύμα η Ελλάδα της τουρκικής συμπεριφοράς ή ακόμα χειρότερα να θυσιάζεται ως Ιφιγένεια η Ελλάδα για να επιτευχθούν σκοπιμότητες του State Department με την Τουρκία, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να κρατήσουν και για αρκετό χρόνο και, συνεπικουρούμενος από τον κύριο Μαρινάκη της Χιακής ομοσπονδίας αναρωτήθηκε πώς μπορούν οι ΗΠΑ να ανέχονται έναν στυγνό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της Σουηδίας.

Ο Gregory Meeks απάντησε ότι απ’ όσο γνωρίζει τα δύο θέματα, δεν συνδέονται και κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να συνδέονται και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, διασφαλίζοντας ποιοτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, ακόμα κι αν αυτή πάρει τα F-16 και τόνισε ότι σε αυτά τα θέματα υπάρχει στο Κογκρέσο διακομματική συνεννόηση και τόσο ο συνάδελφός του στην επιτροπή της βουλής, όσο και οι δύο επικεφαλής της αντίστοιχης επιτροπής της γερουσίας συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Παρούσα στην εκδήλωση η Hellenic News of America

Η Hellenic News of America η οποία σταθερά υποστηρίζει τα μέλη του Κογκρέσου ανεξαρτήτως κόμματος που τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων έκανε μια παρέμβαση στη συζήτηση θέτοντας ένα ακόμα σημαντικό θέμα, αυτό της οικονομικής διάστασης των εξοπλισμών. Διότι είναι ασφαλώς πολύ θετικό το να «νοιάζεται» το Κογκρέσο για την αμυντική επάρκεια της Ελλάδας, ακόμα σημαντικότερο το να τοποθετηθεί η Ελλάδα στην ίδια θέση με το Ισραήλ, δηλαδή να φροντίζει η αμερικανική κυβέρνηση να διασφαλίζεται ένα είδος υπεροπλίας της χώρας έναντι των γειτόνων της, ένα ποιοτικό ή τεχνολογικό πλεονέκτημα, όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων μιας χώρας. Διότι τι σημαίνει υπεροπλία για μια χώρα που έχει γονατίσει οικονομικά; Το να διαθέτει η Ελλάδα F-35 εκσυγχρονισμένων F-16 έναντι μόνο εκσυγχρονισμένων F-16 της Τουρκίας, αν τελικά αυτά της δοθούν παρά τις ενστάσεις για τη αντισυμμαχική συμπεριφορά της, είναι μεν μια καλύτερη διευθέτηση από το παρελθόν, κατά το οποίο είτε δεν υπήρχε κανενός είδους τέτοια πρόνοια, με την Τουρκία μάλιστα σε μια δυο περιπτώσεις να αποκτά από τις ΗΠΑ υπέρτερα σε σχέση με την Ελλάδα οπλικά συστήματα, είτε αυτή ήταν ποσοτική, κάτι που εκφραζόταν με την άτυπη αναλογία γνωστή ως 7 προς 10. Όμως πρόκειται σε κάθε περίπτωση για πανάκριβους εξοπλισμούς, ειδικά στα συστήματα όπως τα F-35, με τεχνολογία αιχμής, με αποτέλεσμα αυτά να απορροφούν πόρους, οι οποίοι από τη μία δεν είναι ανεξάντλητοι για μια μικρή χώρα, από την άλλη αυτοί οι πόροι λείπουν από άλλα ζωτικά αναγκαία προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων, όπως οι φρεγάτες και τα υποβρύχια και από πιο χαμηλού προφίλ εξοπλισμούς, όπως οχήματα κα. Όπως μάλιστα φαίνεται να διαπιστώνουν οι ειδικοί από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, πράγματα φτηνά, ακόμα και μπανάλ θα έλεγε κανείς, αποδεικνύονται στο πεδίο της μάχης καμιά φορά σημαντικότερα από τα πανάκριβα τεχνολογικά καινοτόμα και προβεβλημένα οπλικά συστήματα, από τα οποία άλλωστε δεν μπορεί κανείς να έχει και ανεξάντλητα αποθέματα. Άρα μήπως θα ήταν ζωτικής σημασίας για μια χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ αγοράζει πανάκριβα συστήματα όπως τα F-35 να αποκτήσει παράλληλα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, δωρεάν ή πολύ φτηνή πρόσβαση σε πλεονάζον ή μεταχειρισμένο υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να καλυφθούν έτσι ζωτικές ανάγκες της σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι; Η αντίδραση του Gregory Meeks στην ερώτηση-τοποθέτηση της Hellenic News of America ήταν, καταρχήν τουλάχιστον, θετική. Μας απάντησε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες όσον αφορά συγκεκριμένα συστήματα, όμως ο ίδιος εξετάζει και είναι θετικός σε οποιαδήποτε δυνατότητα μπορεί να εξασφαλίσει την αμυντική επάρκεια της Ελλάδας και όπως τόνισε καθ’ όλη της διάρκεια της βραδιάς, ένα βήμα πιο πέρα, το ποιοτικό πλεονέκτημα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img